За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 15 976
  • 408
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Моля за мнение какви ядки да сложа към салата Айсберг с краставици. Ще направя и малко сос за Цезар.
Абсолютно е въпрос на вкус, както се и вижда - някой предпочита едни, друг други, някой - сурови, друг леко затоплени на тиган, колкото да започне да мирише, пък друг сигурно и печени.

# 241
  • София
Моля за мнение какви ядки да сложа към салата Айсберг с краставици. Ще направя и малко сос за Цезар.
въпрос на вкус, но бих поръсила с леко запечени орехи, имат хубав аромат, а и вкус

# 242
Здравейте  и весели празници на всички! Искам да помоля за изпитана рецепта за салата Цезар. Благодаря!

Аз бих сложила запечени орехи или бадеми.

# 243
  • In transit
stenly, всички изредени по-горе ще вървят. Слагам всякакви ядки на зелена салата (айсберг), най-много може би ми допада със слънчогледово семе, особено, ако я направя с шарлан, вместо със зехтин. Когато има краставица, ми харесва да добавя и малко сирене натрошено, което също се съчетава добре със слънчогледовото семе (+ малко зелен лук, магданоз и копър). Това ми е любимата комбинация.

# 244
От всички комбинации със семената от последната страница, за мен без краставица, моля Simple Smile
Така и не се научих да ги ям.
Прочее, така силно мирише, че каквито и семена да сложиш, накрая все ще си мирише на краставица Simple Smile
У дома ги държа отделно от всички храни, да не се допират до други зеленчуци, че после и доматът ми мирише и не мога да го ям...

# 245
  • Sofia
Кубратова, ти щото не я харесваш, затова толкова ти мирише.  
Аз пък обожавам краставица, харесвам тия кльощавите, дето хрупат и не оставам без. Simple Smile
Сега купуваме от Лидл домати Суит Марманде и зимъска се наслаждавам на любима лятна салата - домати и краставици, с червен лук и по желение - сирене.

# 246
Морена, и аз не мога да разбера дали защото много ми мирише на краставица не я ям или защото не я ям, ми мирише  Simple Smile
Аз току що завърших тортата Медовик, ама не е още за снимки, почива си...
Ще ви питам после нещо за крема (още не сме я изяли, така че не е късно Simple Smile ).

# 247
  • In transit
Кубратова, ама не чакай да си легнем, че да питаш. Simple Smile

# 248
Здравейте, да ви питам аз тогава, глазура на торта мога ли да направя само от шоколадов кувертюр или трябва да се добави да речем мляко, масло?
Имам кувертюр 125 гр и се чудя, не е ли много за торта с диаметър 20 см.?

# 249
  • София
След като го разтопиш, трябва да добавиш към него малко растителна мазнина.

# 250
Мики, чудех се за крема - направих го комбиниран - едната част са жълтъци с мед, прясно мляко и желатин, другата част - разбита сметана с домашно дулсе де лече. Това ми е първата торта Медовик (чудя се защо толкова дълго я отлагах) и чета, че кремът трябва да не е много гъст, за да попият добре блатовете. Моят сякаш стана средно гъст, но се надявам, че сметаната ще се отпусне и все пак ще ги омекоти - самите блатове са тънки, 6 броя.
Та, много ли трябва да е течен кремът или не е задължително? Че се каня да направя още една, но тази ще разрежа чак за Нова година и няма как да видя от опит.
Ето я и тортата:

SilkTouch, бих добавила към кувертюра минимум малко олио, за да се отпусне и да добие лъскавина, евентуално краве масло или най-добре да се направи ганаш със сметана, като съотношението е според вида на шоколада - млечен или тъмен.   
Ако е само шоколад, глазурата ще стане твърда и може да се натроши при рязане.

# 251
Здравейте, да ви питам аз тогава, глазура на торта мога ли да направя само от шоколадов кувертюр или трябва да се добави да речем мляко, масло?
Имам кувертюр 125 гр и се чудя, не е ли много за торта с диаметър 20 см.?

Само с кувертюр ще стане много твърдо и като натиснеш с ножа да отрежеш парче ще се натроши цялата торта отгоре. За да стане глазура трябва да добавиш мазнина, или пък мляко или течна сметана, да.

# 252
  • под тепетата
Аз добавям олио- на това количество шоколад около 3с.л. Твърда глазура се реже с горещ нож- потапя се в гореща вода острието, бърше се със салфетка и се реже без да се натрошава покритието. За меко покритие - ганаш.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 23:57 от bilqna_69

# 253
Кубратова, горе-долу като кремът със заквасена сметана за френска селска торта трябва да е кремът. Нещо такова.
На шоколадова глазура добавям по малко олио или кокосово масло за лъскавина. Ако глазурата е тънка, а тортата не прекалено крехка, може и само така (с горещ и сух нож се реже). Аз лично предпочитам да направя ганаш със сметана.

# 254
  • Русе
Кубратова, все още не съм се върнал в България и ми е трудно през телефона. Но тортата става много мека след 24 часа престой на студено.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_16.html?m=1

Общи условия

Активация на акаунт