За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 16 708
  • 417
  •   1
Отговори
# 75
Е, хубава работа, Пейч! Таман тази вечер стоически устоях без десерт (и в ресторант, и у дома)...Simple Smile   
Кажи сега мога ли да заместя ягодовото ти вино в кой беше сладкиш (толкова страници съм отворила от сайта ти, че скоро няма да го намеря, ама помня, че скоро писа за него и имаше ягодово вино в рецептата)? Имам друго плодово вино - горски плодове.

# 76
  • Русе
Скрит текст:
Е, хубава работа, Пейч! Таман тази вечер стоически устоях без десерт (и в ресторант, и у дома)...Simple Smile    
Кажи сега мога ли да заместя ягодовото ти вино в кой беше сладкиш (толкова страници съм отворила от сайта ти, че скоро няма да го намеря, ама помня, че скоро писа за него и имаше ягодово вино в рецептата)? Имам друго плодово вино - горски плодове.

Хубава работа, да гледаш и да не пипаш десертите. Този месец явно трябва да ми направиш бан, че така съм се вдъхновил по сладкото. Набелязал съм 5-6 нови рецепти. У дома само ме дебнат.
За виното, съм правил тези италиански сладки с малиново такова. Може и с друго плодово, но аромата ще бъде на този плод който си избереш. По едно време, преди няколко години се лъжех като слагах нормално сухо бяло вино и ягодова есенция взета от Испания.

# 77
  • София
Чийзкейка е Ууууиуникален!

# 78
Здравейте, намерих в хладилника  неотворена кутия сметана 36%, срокът на годност е изтекъл преди месец. Да я изхвърля ли? Знам, че сроковете са ориентировъчни, ама месец...
Без да я отвориш ли, щото ако я отвориш, ще стане ясно...  
Аз затова все казвам, че дати гледам само в магазина. В къщи се доверявам на очите, нюха и накрая на небцето си,  като проверявам състоянието на продукта, не датите. Ако е добро се ползва, без да му знам датата.
Благодаря ви, Morena и Mikkey!

# 79
Купих джинджифилово влакче от Лидл за сглобяване. Вътре има само 200гр пудра захар, а в опътването пише да се смеси с белтък, за да стане глазура за слепване на елементите и украсяване. Може ли белтъкът да бъде заместен с нещо друго, понеже детето ще яде от него и не ми се иска да давам суров белтък?

И още един въпрос - откъде мога да купя медени блатове, иска ми се някаква такава торта с вкус на меденки да направя, но няма да имам време да приготвя блатовете.

# 80
Plamena.., един от вариантите е да ползваш пастьоризиран белтък - течен или на прах.
Друг вариант е да слепваш с карамел, но ако и детенцето ще ти помага не е удачно, защото си е опасно да не се изгори.
И трети вариант е да разбиеш белтък на принципа на италианския меренг, в който белтъкът се "сготвя" от горещия захарен сироп и после да добавяш пудрата захар, за да стане нужната консистенция за слепване на влакчето.

Медени блатове има почти във всички магазини. Водят се за торта Медовик.

# 81
  • под тепетата
В магазин "Березка" си купувам тези блатове , от класик, че има и със сливи.

# 82
Ще правя бульон за себе си. Няма да слагам подправки. Обаче, никога не съм правила такова нещо.
Едва намерих кокали тук. Мисля, че са два кг. Нямат месо.
Как да си направя хубав бульон? 🌻

# 83
  • Русе
Скрит текст:
Ще правя бульон за себе си. Няма да слагам подправки. Обаче, никога не съм правила такова нещо.
Едва намерих кокали тук. Мисля, че са два кг. Нямат месо.
Как да си направя хубав бульон? 🌻

# 84
Здравейте Simple Smile ще ми се да разнообразя тазгодишните меденки и да направя нещо подобно https://zelen.bg/bio-kurabiyki/bio-medenka-s-orehi-60g-kurabiynitsa
Докарват го на нещо средно между курабийки и меденки - по-хлебно от меденки, но по-нетрошливо от курабийки. И с орехи Simple Smile Някой може ли да ме посъветва за рецепта? Simple Smile Не държа да са еко и био без яйца и т.н.

# 85
  • София
Медени бисквити с брашно от лимец

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 22:54 от Vanja77

# 86
Линкът не работи

# 87
# 88
Здравейте! Нормално ли е при котлон, пуснат на 8/10 степен, водата да завира чак на 25-тата минута? Керамичен котлон.

# 89
  • София
peych, благодаря, че си се отзовал! Чак сега видях, че има проблем. Hug
Редактирах си поста по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт