За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 16 052
  • 408
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Здравейте!
Тази година реших да сложа на коледната трапеза цяла печена пуйка. Моля за изпитана рецепта, тъй като нищо не ми харесва в интернет. Представям си я със сос от червени боровинки и солено-сладък пълнеж. Имате ли идеи? Благодаря предварително!

# 211
  • София
Здравейте. Реших да правя рецепта за линцери по Наталина от блога на пеп-чо:

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
фино настъргана кора на един лимон
1 ампула есенция бадем

Обаче тестото ми стана много ронливо, стои си на трохи и няма събиране, нищо общо с "меко тест", както пише в рецептата. Къде съм сбъркала и как мога да го коригирам?
Ако се използват две цели яйца в тази рецепта вместо 4 жълтъка, ще има ли голяма разлика в крайния резултат?

Да. Крайният резултат няма да има нищо общо с основната рецепта.

# 212

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
1 ампула есенция бадем

Обаче тестото ми стана много ронливо, стои си на трохи и няма събиране, нищо общо с "меко тест", както пише в рецептата. Къде съм сбъркала и как мога да го коригирам?
Ако се използват две цели яйца в тази рецепта вместо 4 жълтъка, ще има ли голяма разлика в крайния резултат?
Аз не слагам захар в кафето за бишкотите. Но и в кафето, което пия не слагам. Харесва ми да се усеща повече кафето - ако го подсладя, после ми е блудкаво на вкус. Но предполагам, че зависи донякъде и от използваното кафе, някои са доста по-горчиви.

Ще има разлика, хидратацията ще е много по-висока, защото един белтък съдържа 90% вода, а един жълтък около 50%. Ще стане, но няма да е толкова крехко и ронливо и предполагам, че линцерите ще са по-“хлебести”.

Може да не се е получило защото е било студено (особено ако е станало като пясък - това е причината) или брашното може да е било с голямо съдържание на протеин.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 16:34 от Little Queen

# 213
Извън линцерите на Наталина (за тях не мога конкретно да кажа как би се отразило), правя едно и също маслено тесто понякога с жълтъци, понякога с цяло яйце - разликата в текстурата при мен е само в това, че жълтъчните стават някак по-фини и нежни, а белтъчните една идея по-груби. И двете обаче могат да се ползват за слепване на бисквити с едни и същи кремове/конфитюри и в крайна сметка разликата само аз си я усещам.  Когато за пръв път правя рецепта или работя с тесто, предпочитам да спазя дословно, а после мога да си правя експерименти. 

# 214
  • Sofia

500г брашно
250г масло
200г пудра захар
4 жълтъка
1 ампула есенция бадем

И за мен с малко вода би се събрало тестото.  И да не се меси продължително, за да са ронливи,  а не жилави бисквитите.
Ако бяха дадени жълтъците в грамове, пък и ако се научат хората да споменават конкретно Брашното (че са толкова много на пазара сега)...

# 215
  • Deutschland/HE
Самата Наталина е казала в рецептата си, че може с 2 яйца, но няма да е толкова фина текстурата. Тази година толкова белтъци събрах, че накрая ги направих с две цели яйца, не мога да ги опазя от домашните Simple Smile

П.С. Купувам яйца от един дядо, този път бяха свършили каф. яйца и взех бели, те се оказаха с двоен жълтък и съвсем ми объркаха сметките. Но аз смятах едно яйца си е един жълтък, независимо дали е двоен или единичен. Само при меденките ми стана по-сухо тестото, поомесих го повече на ръка, за да омекне и се работеше супер с него.

# 216
  • In transit
Благодаря на всички за отговорите! Hug
Точно това мислех да правя, защото не искам да е с яйца.
Да те попитам още един малко тъп въпрос - в кафето за топене на бишкотите има ли захар или само млякото се слага?
Аз не слагам захар, защото бишкотите са си сладки и не искам допълнително да ги подслаждаш, но и обичам леко горчивия вкус на кафето. Захарта много променя вкуса на кафето, но ти си прецени на теб как ще ти е по-добре.

Долче, тази година направих всички маслени бисквити с цели яйца, вместо само с жълтъци, защото не искам да ми се подмятат после белтъци. Нямаше особена разлика във вкуса, но при мен дозите са малки (примерно половин доза на Наталина) и жълтъците ми бяха големи, от яйца Л. Трябва да имаш много изтънчено небце, че да усетиш разликата. Както са казали, с малко по-фина текстура стават само с жълтъци.
Само, че 4 жълтъка не се равняват на 2 цели яйца, защото 1 жълтък е между 15 и 20г.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 18:47 от Mikkey

# 217
Благодаря ви!🙂 Обикновено правя бисквити с цяло яйце и си стават чудесни, затова единственото, което ми хрумна и на мен е, че само с жълтъци ще са по-ронливи и фини като краен резултат.

# 218
Марчева, не щеш да влизаш вече, ама влез още веднъж заради мен, че имам да ти се карам Simple Smile
Досега съм приготвила Алфахорес, линцери, меденки (три дози), брауни (това ми е поръчка, но го нарязах на квадрати, че ще го разпределя между трите къщи), бисквити с фъстъчено масло, друг вид маслени бисквити с крем,  тарталети, виенски коледни сладки, шотландски маслени бисквити и една торта, втората довършвам, та опитвам наред - е, на всичко си намирам мярката, само на шотландските бисквити не мога, направо ми иде да се плесна сама по ръката, щото няма кой Simple Smile - това е откритието ми за тази година и са невероятни. Исках да направя още една доза, че да се наям на спокойствие и без угризения, обаче не виждам как да стане преди празниците, ще чакам...
И като си помисля, че съм върл шоколадохолик, а тези бисквити нямат шоколад...не знам как и с какво ме привличат така неудържимо.
Прочее, пак благодаря, Марчева, ама ти прехвърлям и терзанията си, да ми береш сега гайлето как да ги пазя за децата Simple Smile

# 219
  • София
Марчева пише редовно в коледната тема. Wink

# 220
3дравейте, чак сега открих новата тема, когато имам въпроси. Реших да направя баклава. Не съм правила от години, тоест, помагала съм на майка ми или на баба ми, за пръв път ще я правя сама. Въпросите ми са: може ли да направя баклавата в керамична тава или е по-добре в алуминиева? Може ли да използвам кори, чиито срок е изтекъл - държала съм ги в хладилника, отворих ги, видимо нищо им няма, не миришат, не са мухлясали? Ако правя баклавата в кръгла тава как да подредя корите - леко да ги намачкам или да ги подвия в ъглите?

# 221
Пише, знам, ама таз сутрин рече, че само заради мен и батаците ми с тортата Шварцвалд е влязла, та затова я викам пак Simple Smile

# 222
  • Русе
Скрит текст:
Пише, знам, ама таз сутрин рече, че само заради мен и батаците ми с тортата Шварцвалд е влязла, та затова я викам пак Simple Smile

Кубратова, дано този клип ти е от полза.

# 223
Пейч, благодаря много!
Черешовата торта от много чудене остана за Нова година или след празниците за поредицата от именни дни, така че ще имам време да огледам всички технологии и рецепти.
Аз съм ги гледала преди, даже се бях спряла на вариант, ама защо не съм я правила, не знам. После пък забравям къде съм гледала и налетях на тази с многото сода Simple Smile

Vanja77 , чак сега те разбрах - аз си мислех, че съм баш в коледната Blush
Ама тъй, като съм оставила две торти за последния ден, че ми предстои пътуване, така е...

# 224
Как съхранявате линцерите? Притеснявам се, че не е удачно да ги наредя един върху друг в кутиите, предполагам че ще се развали поръската пудра захар дори и с хартия между редовете. А ако ги подредя на един ред пък, ще ми трябват доста кутии. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт