За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 14 920
  • 380
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Не става ли готварската сметана за торти, нали си се разбива и става гъста? Май съм объркала, но в една рецепта гледах, че е посочени да е неподсладена и мислих, че е такава.. Не съм много по тортите, както се разбира. Сега забърквам блатовете, пък крема има време. Топли или изстинали е по-добре да ги нарежа?

Естествено, че изстинали.

# 361
  • In transit
Не става ли готварската сметана за торти, нали си се разбива и става гъста? Май съм объркала, но в една рецепта гледах, че е посочени да е неподсладена и мислих, че е такава.. Не съм много по тортите, както се разбира. Сега забърквам блатовете, пък крема има време. Топли или изстинали е по-добре да ги нарежа?
Готварска се води сметаната с масленост под 30%, т.е 10 и 25%, тя не става за разбиване. Другата е млечна сметана, сметана за разбиване или не помня още как се водеше, но трябва да е между 30 и 36% масленост, тя става за разбиване след поне няколко часов престой в хладилника да се охлади.

За блатовете - студени се режат.

# 362
Благодаря на всички!

# 363
  • Бургас
Аз не съм много наясно относно видовете сметана!
Има ли тема за СМЕТАНИТЕ ?

# 364
Няма много чак за чудене, не бой се. Ако ще разбиваш сметаната - трябва ти поне 30%, ако е 35 още по-добре. Дали ще е подсладена или ще си я подслаждаш ти, важна ти е маслеността.
По-ниските проценти не стават за разбиване, те са за готвене само, примерно в някакъв сос и от сорта. Не че и висок процент не става да готвиш с нея, разбира се.

# 365
  • София
Събирам идеи за тестени печива на мултикукър /Cocotec GM H Deluxe Fry/
Намерих това, но ми се ще да не са сладки неща. (кекса на фурна без или с мн малко захар, еритритол обикновено се прави, но  повече стафиди и др.)   Затворен чийзкейк в мултикукър

-само със запичащия капак има ли варианти, на опция за "еърфраер" не знам обаче колко дълго може да се пече само на горен капак. Може да пробвам с мъфини в харт. форми за по-бързо изпичане.

Търсех подобни тавички, но без силикон (и не от Китай) - 20х20см, само това успях да открия, ще ми дойде с безпл. доставка.
Има ли смисъл от подобна класическа форма за кекс, с цел по-голям обем и по-лесно изпичане на кексове? Но ще трябва да е от силикон... металната купа е с 21-21,5см, ширина.
ПП: Попаднах на само два модела - този със странна форма /трудна за почистване/:
Размер – диаметър 19см; дълбочина: 8см  10,80лв
и  по-класическа форма: Силиконова форма за кекс, Bread Cake, 20 см, дълбочина: 7см 13,50лв

https://www.emag.bg/komplekt-ot-100-broja-hartija-papro-za-fritj … 173/pd/DVRSHJ3BM/

# 366
  • In transit
Аз не съм много наясно относно видовете сметана!
Има ли тема за СМЕТАНИТЕ ?
През един пост нагоре написах за тях. Към написаното от Натка ще добавя, че подсладените са растителни, не животински.

# 367
  • Бургас
Да,да Мики, аз го прочетох поста ти и затова попитах, че много пъти съм се чудила коя сметана за какво е.
Благодаря ти - Мики и Натка!

# 368
Момичета , питам в тази тема , т.к. не открих актуална тема за Традиционна празнична кулинария.
Примерно меню за Антонов ден търся.
В нета пише за содена питка с мед и кокошка с кисело зеле.
Ще се радвам на предложения !

# 369
# 370
  • Бургас
Момичета , питам в тази тема , т.к. не открих актуална тема за Традиционна празнична кулинария.
Примерно меню за Антонов ден търся.
В нета пише за содена питка с мед и кокошка с кисело зеле.
Ще се радвам на предложения !
Ето, това е идея за нова тема!
Ще е интересно, понеже всеки край си има своята традиция за празника!

# 371
Привет, царевично брашно или царевичен грис е по-хубав за качамак?
Споделете рецепти, моля.

# 372
Моята баба го правеше с царевично брашно, като първо го запичаше във фурната. Голям ритуал беше правенето на качамак. Аз го правя с грис, харесва ми на вкус. И става бързо.

# 373
  • In transit
Грис. Аз го сипвам в касерола, добавям 3 чаши вода, ти.е съотношението е 1:3, и бъркам докато заври и се сгъсти. Намалявам огъня, оставям да поври 5 минути, като периодично бъркам. Добавям масло, сол, пипер и настърган кашкавал.

Споделете рецепти, моля.

# 374
  • Русе
Скрит текст:
Споделете рецепти, моля.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/02/blog-post_14.html

Общи условия

Активация на акаунт