Ноемврийски бебета 2025

• 10 742
  • 477
  •   1
Отговори
# 465
И нашият не се наяжда със 120, а ние упорито ме правим толкова. Ще вдигнем порциите тези дни. Не правим специална гимнастика. Слагаме го по коремче понякога и каквото направи сам. Второто дете, особено толкова скоро след първото, минава между капките по някои въпроси.

# 466
И нашият не се наяжда със 120, а ние упорито ме правим толкова. Ще вдигнем порциите тези дни. Не правим специална гимнастика. Слагаме го по коремче понякога и каквото направи сам. Второто дете, особено толкова скоро след първото, минава между капките по някои въпроси.

По колко пъти на ден се храните? Ние даваме все още по 120 мл (АМ), но я храним реално един път повече от указанията на кутията,  а тя си го търси това допълнително хранене и не мога да си представя как ще го махнем...

# 467
При малкия са 6 или 7 хранения за деня. 120 не му стигат и в 21:00 давам 150. Понякога и в 15:00 или 18:00, зависи колко е бил крив предишния път. В 21:00 като го сложа да спи и се събужда в 03:00 или 04:00. Това в 00:00 го пропуска. Имаше момент, в който го събуждах, но вече не го. Плюс това той заспива чак към 23:00ч.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 09:42 от LieToMe

# 468
Здравейте, аз нямах възможност да се включа досега, но Ви чета когато мога.
Родих нашето момиченце 🎀 на 7.11 много мъничка и 16 дена преди термин, секцио за съжаление, понеже така и не се обърна, 2810гр. и едва 46см. , като е изцяло на изцедена кърма от началото и на прегледа за 2 месеца сега на 7.01 я измериха 56см. и 4620гр. От началото има режим като я храня на 3 часа през деня и тя сама си се буди на толкова вече, хапва си по 110-120мл. след това си заспива и се случва да пропусне една дрямка през деня от хранене до хранене. Последното хранене й е към 22:00-23:00 и после я оставям да си спи. През нощта се водя по нея и когато се събуди тогава я храня, като прави 4-5-6 часа и обикновено следващото хранене вече е към 7-8 сутринта. Имам страшно много кърма, съхранявам шишета в хладилника, разделени на дневна и нощна кърма и само й претоплям. А фризера ни е пълен до козирката с пликчета с кърма. От самото начало се цедя само по 5мин на гърда колкото да олекнат, просто излиза между 200 и 300мл. общо от двете гърди. Аз имах и много изтичаща коластра още от 7 месец, в болницата изцеждах по около 200мл. коластра на хранене…

Имах страшно тежко секцио, като самото секцио беше без проблеми, но раздвижването след това беше адско. Три дни не бях виждала малката защото не можех да стана, всички доктори ми викат нормално е, да ама след като ни изписаха и отидох при друг лекар се оказа че не е било нормално, а съм била направила реакция към вътрешните конци, като до ден днешен имам твърда подутина над целия разрез и лека болка при натиск и ще отнеме месеци да ми мине, най-вероятно докато не се разградят самите конци.

За памперси пробвахме почти всички и засега с ДВЕ РЪЦЕ ви препоръчвам тези на Lilly Drogerie на тяхната марка Mama&Baby хора уникални са и не отстъпват на Памперс, нямаме пропуснат памперс и са супер като цена. Другото ни откритие са някаква марка на Кауфланд която също е супер като цена и са страхотни и от тях имаме страшно издържали без пропускане огромни памерси 😆😆 Ще ви снимам и двата пакета.

Не знам дали сте го обсъждали, но в сайта на НОИ вече не ми излиза страницата в която следях болничните кога са въведени и изплатени? Някой може ли да ми помогне откъде да ги следя? Много неприятно съм в невидение така 😭😆.

Коликите и ние ги минаваме на периоди, има много лоши вечери, няколко подред като по часовник стане ли 20:00 и почва истеричен рев, някои пропуска, засега вече повече от месец й даваме Cоlief капки в шишето слагам директно 4 капки, даваме и БиоГая. Известно време давахме и сироп за рефлукс - Гастротус бейби, защото милото страшно се мъчеше и връщаше и повръщаше, оказа се че е защото сменихме шишетата с малко по-бърз биберон, та сега пак сме си с най-бавните на Авент natural response с биберон номер 2.

За заспиването, при нас СТРАШНО помогна това да й повивам ръцете, за да не ги мята и да се стряска. Сложихме гнездо в малката кошарка, слагаме бял шум над главичката и плик с черешови костилки на коремчето след като съм я повила, и това комбо просто ни спасява и си спи като къпана. (пу-пу). Повивам я с голяма муселинова пелена като крачетата й са свободни да си стоят в М-формата, но ръчичките са й плътно към тялото.

Още от първата седмица започна да си държи главата изправена, но и аз доскоро допреди да открием комбото за сън 😆😆 постоянно я държах върху мен и доста е и спала върху мен. Вече си я държи твърдо изправена като я нося и се оглежда и си зяпа. По корем също я изправя доста, а ако е върху мен по корем си я изправя и задържа доста дълго. От изведнъж почна да ни “вижда” и да ни следи с поглед, а вече и се смее и усмихва като й гукаме 😭😭😭😭 съвсем различно се усеща вече да й говорим, сякаш ни разбира, уникално е.

Пак ще помоля някой ако знае откъде мога да си следя в НОИ болничните да ми помогне, защото страницата където досега следях вече я няма нещо.

# 469
Аз бях писала, че ттй като първия месец наддаде само 500 гр, педиатърката вдигна дозата още от тогава на 120. Сега като ходихме за ваксината питах кога пак да я вдигна, каза че бебетата мпгат между 120 и 150. Моята принцеса има тежък рефлукс и ми каза през хранене мога да и давам 150, но тя си връща де. Таа не мисля че е проблем да хапват по 150 ако може да го изяде. ( беше 4.800 на последния преглед 2м.)
За ной до колкото разбрах е преместено в електронният им портал, но къде точно, не знам 😅

# 470
Порталът е вече единен за електронни услуги, но при мен не работи 🫠 Само върти и нищо не зарежда и така и не мога да разбера какво са ми превели и.за колко време.

# 471
За НОИ - влизате в Единен портал за електронни услуги -> Вход -> Електронно осигурително досие -> Електронно осигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица -> Обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство.

От там си избирате период и гледате. На телефона ми зарежда само в инкогнито режим, иначе върти. Не знам защо така. На компютъра си зарежда без проблем.

# 472
Yana9, по написаното от теб си личи, че се справяш много добре с отглеждането на бебчето.🤗
Аз само да попитам тези памперси, които ни препоръчваш, имат ли ластик на кръста и линия, която да отчита влагата? 😋 Онзи ден взехме от тези на Lidl, за да ги пробваме, но в бързината не сме видяли, че няма ластик, а на мен хич не ми харесват такива памперси.

Ние днес бяхме на профилактичен преглед при кардиолог - всичко е наред.🤗
От вчера обаче бебка е със запушен нос. Педиатърката ни беше казала още от самото начало да си вземем Назита спрей, но едва вчера го ползвахме за първи път. Обикновено слагаме физиологичен разтвор. Слагахме и от него, но не се отпушва напълно. Вие как се справяте със запушените нослета? По колко пъти може през деня да се капе физиологичен разтвор?🤔

# 473
За да работи портала трябва да сте влезли задължително с ПИК на НОИ, а не по другите начини. Логването трябва да е непосредствено преди справка. Ако само ви зарежда излезте и влезте пак.

За нослето - на малкият е запушен от както са ни изписали. Понякога повече, понякога по-малко. Дърпам с аспиратор, почиствам с пинсета. Капя физ. разтвор на всяка смяна на памперс като е запушен. Ако не е запушен през смяна на памперс. Иначе педиатърката изпика крем Низита и мажа по веднъж на ден. Обикновено го мажа след почистване с аспиратор. “мажа” е образно -  слагам от крема на клечка за уши с ограничител и така минавам леко нослето.

# 474
При нас е някакъв пълен хаос, но се справяме някак. 😄

Бебка е на смесено хранене, като главно се цедя, а тя от гърда въобще не иска да суче тези дни. Чувствам се уморена и малко съм се отказала да я напъвам да суче. Не винаги си изяжда всичко, но за сега качва по 1 кг на месец. В момента сме на Aptamil Comfort и ми се струва, че няма колики.

Имаме проблем обаче със спането през деня. Вечер и като излзаме на разходка спи безпроблемно. Но някои сутрин след 7:00 и най-вече между 16:00-21:00 не иска да заспи изпобщо. Първо си гледа спокойно, играем си, започва да завива и в едни момент пак изглежда супер будна. 😄 И започва нашия ужас, в който тя се преуморява и не може да заспи, а ние правим какво ли не, за да я преспи. Накрая заспива за 15-30 минути и се буди и пак на ново. Като стане 21:00 автоматично заспива до следващото хранене към 12:00, където понякога едвам се събужда.

Пробвахме различни памперси и най-ужасни бяха тези от ДМ. Тези от Лили и на мен ми допадат много (бяха на изгодна цена миналия месец), но сякаш попиващия им материал се издува много повече от на останалите. Това не мисля, че е от количеството течност, а по-скоро от самия материал. Нямат ластик и лента, а само са леко събрани отзад, ще кача снимка отдолу. От Кауфланд и от Лидл също бяха добре, но при нас пропускаха понякога. За нас обаче нищо не може да се сравнявам с Pampers Premium Care. До сега всички останали видове са ни пропускали, но тези памперси никога и май ще останем на тях, макар и малко по-скъпи. Взимаме от големите кашони и ги има често на промоция. Бях чел за тях, че има значение къде са произведени/купени понеже има по-лошо качество на изработка.
Скрит текст:

Аз успях да се регистрирам в сайта на НОИ с електронен подпис, но трябваше да го направя няколко пъти докато успея да вляза.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 22:33 от Vertex

# 475
Yana9, по написаното от теб си личи, че се справяш много добре с отглеждането на бебчето.🤗
Аз само да попитам тези памперси, които ни препоръчваш, имат ли ластик на кръста и линия, която да отчита влагата? 😋 Онзи ден взехме от тези на Lidl, за да ги пробваме, но в бързината не сме видяли, че няма ластик, а на мен хич не ми харесват такива памперси.

Тези на Лили имат ластик и са стегнати и супер обхващат кръстчето, защото самата лепка е по-широка, наистина са страхотни и с всички ръце ги препоръчвам. Тези на Кауфланд са по-хлабавки, не са пропускали и те са супер, но със сигурност ще продължим с тези на Лили (прикачам им подробни снимки 😆). И двата вида имат линия за следене на влагата иначе.

За Pampers който се е спрял, в SoPharmacy са им намалили трайно цените и са по-изгодни от навсякъде другаде. Големият кашон с 224 броя от размер 2 са 78лв. И цените им са постоянно ниски там, не са на промоция. Възползвайте се и си взимайте от там.

# 476
За НОИ - влизате в Единен портал за електронни услуги -> Вход -> Електронно осигурително досие -> Електронно осигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица -> Обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство.

От там си избирате период и гледате. На телефона ми зарежда само в инкогнито режим, иначе върти. Не знам защо така. На компютъра си зарежда без проблем.

А знаеш ли как да си проверя документи които са подадени и бъдещи плащания от месец януари? Пише при изплатено някакви 70 евро мижави  2 дни работни период на обещението от 28.12.2025 до 15.01.26г ! Това е абсурдно.Имало е повече рабатни дни за този период...

# 477

А знаеш ли как да си проверя документи които са подадени и бъдещи плащания от месец януари? Пише при изплатено някакви 70 евро мижави  2 дни работни период на обещението от 28.12.2025 до 15.01.26г ! Това е абсурдно.Имало е повече рабатни дни за този период...
Това са двата работни дни 29 и 30 декември и при мен е подобно. За януари трябва да ги преведат февруари началото.

Общи условия

Активация на акаунт