Ноемврийски бебета 2025

• 17 998
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Аз също препоръчвам Носко. Имаше момент се тревожех, че ще му разширя ноздрите 🤣 ама толкова ме дразни да чувам, че има нещо в носа, ме мозъкът ми спира да работи. 🤣

За захранването, аз мисля към 4 месец да започна, като няма да насилвам нещата. Живот и здраве ще видим как ще се развият нещата. Купих книгата на Маги Пашова и дневник към нея, и мисля да я прочета този месец. За стол - близка има един Campanella, мисля да взема такъв, защото ми харесва и тя казва, че е удобен. Има и за легнало положение, сваля се до долу.

Аз поръчах няколко играчки на Little dutch, много ги харесвам. Не играе още той, но като му показвам се кефи. Иначе в активната гимнастика го слагам през целия ден почти постоянно, да рита и да се забавлява. Нашата е с пиано и като рита - свири. Първият път беше доста стреснат. 🤣 Давам му да си яде ръцете от време на време, но не постоянно.

След къпане - на мен също не ми дава много да го масажирам. Пробвах да изместя масажа да е през деня- но той просто се стяга супер много като го пипнеш. Гимнастиката след като стане завършва с рев и сълзи до 10-тата минута. 🤣

# 676
Като прочетеш книгата, сподели ревю. Много в харесвам и ако си заслужава, ще я купя.

# 677
Бяхте писали за кремчета за подсичане. Аз съм много доволна и препоръчвам Weleda baby. Вече за 3 месеца нито веднъж бебка не се е подсичала. Миналата седмица зад ушите кожата й беше изсъхнала страшно много и се бяха образували дебели корички (въпреки, че при всяко къпане досега съм мазала с олио в тази зона). След 2 намазвания с крема за подсичане и почистване с мицеларна вода всичко се изчисти. Онзи ден пък на гънките на шията имаше едно червено петно (явно от връщане на млякото или изпотяване). Само едно намазване беше необходимо и на следващия ден червеното беше изчезнало.

Аспиратор ползваме ръчен на Canpol babies. Малко ми е трудно да работя с него, нещо не ми достига въздуха😅.
По препоръка на приятелки взех и аз този на Носко за прахосмукачка. Не съм го ползвала обаче. Чудя се дали няма да я стресирам като й пусна толкова близо прахосмукачката🤔

На някоя от вас бебето й да си дъвче езика между горните и долните венци? От няколко седмици при нас се случва, но го правеше и тази нощ и сутринта в просъница, все едно суче биберон. Хич не ми харесва това..

А за столчета за хранене някой да се е спрял на по-бюджетен вариант? Всички препоръчват Peg Perego, ни определено не ми се дават толкова пари за столче.

# 678
Има ли някой който последния изравняващ болничен да му е от декември до февруари? Моя е от 19.12 до 21.02 и все още нямам плащане за януари? Изплатили са ми само 5 работни дни за декември през януари и това е….който е с подобен болничен получихте ли пари за януари ? Все още нищо не виждам въведено, седи си само изплатеното за декември.

# 679
Оказа се че имам една нейна книга в pdf - всичко за храненето от раждането до 2 години, ако някой я иска да ми пише на лично.

# 680
Яна, моят последен болничен беше от 15.12 до 02.02. За декември и януари ми платиха на 03.02 - аз го дадох на работодателя си на 16.01, не знам те кога са го пуснали към НОИ. На 05.02 получих и плащането за двата дена от февруари.

# 681
Като ходихме на ваксини миналата седмица, лекарката ми даде брошурите за захранване и каза да започна между 4ти (навършен) месец и 6-ти. Каза че до 6ти трябва да съм поне пробвала няколко зеленчука. Така че ще гледам април май да започвам. С първото дете започнах много рано заради рефлукса, но нямах никакви проблеми.

Бях мернала някъде из коментарите, че някой ползва Хип мляко. Него не съм го ползвала с първото дете, но мисля да го пробваме. Няколко седмици пробвахме Нан (еволиа се води тук модела) и има според мен доста експлозивно ако и май го понаболява корема от този нан, защото само на кърма се бяха стабилизирали нещата със стомаха. За жалост другото мляко, което лекарката препоръча като близко по състав с кърмата, също е с изтеглени партиди и въобще не ми се занимава да започна 2 мляко и другата седмица например да видя, че изтеглят още партиди… като гледам от марките, които знам, само Хип нямат изтеглени партиди. Ако имате идеи, споделете!

# 682
Захранване преди пети месец, освен ако няма медицински причини, не се препоръчва. Остарели са препоръките, които казват от третия или четвъртия месец да се захранва бебе. Това за самостоятелното седене също не е много добър ориентир, защото много бебета успяват да седят сами чак след седмия месец, а тогава пък е късно да се започне захранване. Аз със сина ми започнах със зеленчукови пюрета като беше на пет месеца и половина.

Столче имаме Kinder Kraft Enock и Lorelli Campanella. Второто го ползвам отсега като шезлонг в легнало положение и върши супер работа. За захранване обаче не ни беше удобно, защото пък няма изцяло изправено положение и степенката за крачетата няма много опции за регулиране.

За аспиратор също препоръчвам Носко, ползвам го често да й чистя нослето, защото само с капане на физиологичен разтвор не винаги успявам да й го почистя. А при боледуване да не ви казвам какво спасение е. Дано не ви се налага скоро употреба с тази цел. На мен този тип круша ми беше страшно безполезен, а електрически така и не съм купувала, защото също четох доста негативни мнения.

Имам книгата на Маги Пашова, ако някоя от вас я иска мога да й я подаря. 😊

# 683

Имам книгата на Маги Пашова, ако някоя от вас я иска мога да й я подаря. 😊

На мен ми е супер интересно всичко покрай това захранване още откакто бях бременна и ми е първо детенце, бих се зарадвала на книгата ☺

# 684
Yana9, пишете ми на ЛС с личните данни, за да ви я изпратя. 😊

# 685
zoya. Точно тези два стола гледам. 😁 Можеш ли, ако е удобно и когато е, да ги сравниш. Благодаря ти предварително!

За АМ - първо бяхме с Nan Supreme pro - повръщаше, не акаше по 2 дни, а като го правеше беше зелено и течно, и с много неприятна миризма (то ясно, че ако няма как да е с приятна, но ..) Където се докоснеше акото и се обриваше и зачервяваше. Много го болеше корема, беше му много некомфортно. На вторите изтеглени партиди се ядосах и реших да сменя. По съвет на ЛЛ смених с Aptamil AR. Веднага се оправи акото, спря да го боли, спря да се подсича и обрива, цветът също се смени, както и текстурата. Не повръщаше. Сега и те изтеглят за втори път партиди и пак толкова се ядосах и разочаровах, че пак смених - с Лактана Био. Много се изнервям, че трябва да треперя постоянно дали нашата кутия ще е засегната партида и като ака по-честно или нещо ново се случи - веднага се шашкам. Та, горкият малко, за почти 3 месеца - 3 вида мляко + кърма за около месец и нещо. 🤣

# 686
LieToMe, може, разбира се. Само да заспят дребосъците и ще разпиша подробно сравнение. 😊

# 687
Ако искаш да разгледаш още някое мляко като вариант, погледни Lactana Bio на Töpfer.
И на нас, като LieToMe това ни е трето мляко за 3 месеца, но и се отразява най-добре на стомаха до момента.

Аз имам два въпроса: някой започнал ли е вече да храни с биберон flow 4?  Четох, че от 3 месеца се препоръчва смяната, но се чудя дали и кога трябва да се смени. Ние ползваме flow 3  и като че ли е ок.

Последните дни забелязвам промени в режима на спане и се чудя какво следва да правя и как да се напасна. Бебка спи нощно време доста добре (да чукнем на дърво) - веднъж се буди, хапва и заспива. Но през деня започна да прави много кратки дрямки от 30-40-50 минути, след което почва да мърда. Като отида при нея, се усмихва, говори. Взимам я при мен, за да се занимаваме с нещо, но след има няма 15 минути е уморена и изнервена и трябва да я сложа да спи. Четох, че тази промяна сигурно е свързана с циклите на спане, които тя не успява да свърже, но какво е хубаво да правя в такава ситуация? Ако я оставя сама, не заспива - будува, движи се и  най-много накрая да се изнерви и да заплаче.

Като ходихме на ваксини миналата седмица, лекарката ми даде брошурите за захранване и каза да започна между 4ти (навършен) месец и 6-ти. Каза че до 6ти трябва да съм поне пробвала няколко зеленчука. Така че ще гледам април май да започвам. С първото дете започнах много рано заради рефлукса, но нямах никакви проблеми.

Бях мернала някъде из коментарите, че някой ползва Хип мляко. Него не съм го ползвала с първото дете, но мисля да го пробваме. Няколко седмици пробвахме Нан (еволиа се води тук модела) и има според мен доста експлозивно ако и май го понаболява корема от този нан, защото само на кърма се бяха стабилизирали нещата със стомаха. За жалост другото мляко, което лекарката препоръча като близко по състав с кърмата, също е с изтеглени партиди и въобще не ми се занимава да започна 2 мляко и другата седмица например да видя, че изтеглят още партиди… като гледам от марките, които знам, само Хип нямат изтеглени партиди. Ако имате идеи, споделете!

# 688

Аз имам два въпроса: някой започнал ли е вече да храни с биберон flow 4?  Четох, че от 3 месеца се препоръчва смяната, но се чудя дали и кога трябва да се смени. Ние ползваме flow 3  и като че ли е ок.

Ние още й даваме с 2-ката на Филипс. Като почнах да й сменям бибероните миналия месец с малко по-бързи и си докарахме страшен рефлукс и й давахме сироп, възглавница под наклон, загряване на коремчето….нещо страшно беше 🫠🫠🫠 Та сега ме е страх да й ги сменя с 3-ката 😆😆😆 Иначе едната сутрин в просъница като съм й приготвяла кърмата и бях объркала бибероните, та я бях нахранила с 3-ката 😆 Има ли конкретна причина да се сменят, освен ако на бебето му идва бавно вече ? Защото тя си хапва 130-140мл. за 10-15-20 мин с двойката, не съм забелязала да й е бавно.

# 689
  • София
Относно аспиратор и аз ползвам този за уста, но ако видя някоя коричка успявам с клечки за уши да я издърпам. Този за прахосмукачка върши много добра работа при боледуване или бактерия с обилни сополи, дано не се налижи скоро да го ползваме. Ако чувате хъркане, въпреки почистването, може да пуснете един секрет от носа за изследване. Ние по препоръка на педиатърката така действахме и се оказа, че има бактерия в носа и го лекувахме с антибиотичен крем.
За захранването и аз знам, че е хубаво между 5-ти и 6-ти месец да се започне. Имайте предвид, че при кърмените бебета нещата потръгват по-трудно (поне така беше с каката). Скоро попаднах на една много интересна статия по темата, споделям ако имате интерес:
https://rangelife.bg/product/baby-menu/

Общи условия

Активация на акаунт