Майка ми дели децата

• 2 580
  • 52
  •   6
Отговори
# 45
  • София
Плясък, 3 от децата ми са възрастни хора и имат мнение по въпроса.
Аз съм възрастен човек и имам 1 сестра и 7 братовчеди. И никой от нас никога не е казал, че е делен.
Та не са празни приказки. А и писах, че самата аз направих разлика какво означава различно отношение към деца от собствен опит с децата на моя близък и моето усещане към тях, та определено щях да знам ако деля децата си. И да, това се знае и от двете страни, просто възрастният често отказва да го признае.
Иначе е нормално да има различно отношение според характер, възраст, честота на общуване и т.н., но това не е делене и интелигентните хора го разбират, вкл. децата с израстването си.

Между другото, с ръка на сърцето, всички ли бебета (конкретно за бебета питам) винаги са ви изглеждали еднакво сладки?

# 46
Аз си обичам децата еднакво, но едната ми дъщеря беше по-сладка, беше направо като кукличка. Даже кака й го констатира, когато разглеждахме детските и бебешките албуми един ден . “Леле, виж какво сладко и хубаво бебе/детенце е била, а аз - не”. Но й беше забавно, никак не се е травмирала. 😀 Аз, естествено, настоях, че и двете са били сладки.

# 47
  • София
Калина, това имах предвид.
Със сестра ми си приличаме страшно много, но като бебе тя е била слабичка и тъмна. Тя казва "като циганче". Аз съм била бяло и пухкаво бебе. Майка ни казва, че сестра ми е настоявала, че съм най-хубавото бебе и съм нейно (на сестра ми) бебе. Не се е травмирала, хем до ден днешен казва, че не може да повярва как после сме си заприличали и сме безкрайно близки.
От моите 5 деца, третата беше мъничка, недоносена, някак смачкана, с издължена главичка. Направо страшна. Сега е почти на 20 и е голяма красавица. Второто и петото ми дете пък бяха много оформени и спокойни бебенца, та някак това ги правеше много мили. Най-голямата дъщеря и големият син си бяха стандартни бебета, а и ме беше страх от тях - тя ми беше първо дете и не знаех какво да я правя, а той ми беше първо момче след 3 момичета и изпитвах ужас, че нямам идея как да се държа с момче. Simple Smile
Та няма как съвсем еднакви да са всички бебета. После пак не са еднакви, защото са различни хора. Което не означава, че някой обичам повече или по-малко.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 14:18 от Fever Ray

# 48
kalina_pehlivanova, ти самата си казала, че и двете са били сладки, нали? И тя няма от какво да се травмира. Ако, обаче през цялото време си повтаряла, че сестра ѝ е била много сладко бебе, а тя не, дали нямаше да има проблем?

Авторката познава майка си, та едва ли от нищото се дразни. А фаворизирано дете, заради името е много често явление. И да, дори да обичаш повече (не знам как се мери, честно казано) едното е хубаво, като възрастен човек, малко от малко да се сдържаш и да не го показваш. Отделно предпочитанието от баба/дядо и приятелка на майката нямат нищо общо, в усещанията на децата.

# 49
Децата в семейството често се съревновават /за внимание, подаръци, привилегии и др. Да не забравя - помощта вкъщи! Сакън да не се мине някой да свърши нещо повече./. При това далеч не винаги преценката им е точна. Важно е това детайлно мерене да не остане и на по-голяма възраст и да приемат, че не всичко и винаги трябва да бъде  по равно.
 5-годишната ми дъщеря, малко след раждането на сестра й: "На мен сте купили един панталон, а на нея ДВА лигавника!". Позасмях се и не се втурнах да се оправдавам и да обяснявам кое колко струва.

# 50
Проблем има, когато само едното е гушкано, само едното е хвалено, само за едното има подаръци извън обичайните поводи. Или когато едното получава шапка за рождения си ден, а другото плейстейшън, например. И така всяка година.
Аз не бих допуснала, който и да е, да коментира в присъствето на децата ми, кой бил по-сладък, по-умен и всякакви подобни неща, които фаворизират едното дете. Няма значение, дали е истина или не.
И пак казвам, авторката познава майка си и явно има притеснения. Да провежда сериозен разговор като за начало и после, спооред зависи.

# 51
Да, не знам каква е предисторията. Ако веднъж-два пъти се е случило, бих подминала. Ако е тенденциозно и детето видимо страда от това разделение, тогава бих се замислила вече.

# 52
  • Пловдив
Да, не знам каква е предисторията. Ако веднъж-два пъти се е случило, бих подминала. Ако е тенденциозно и детето видимо страда от това разделение, тогава бих се замислила вече.
То е бебе, видимо няма как да е страданието, защото още не разбира. И като стане видимо вече е късно според мен.

Общи условия

Активация на акаунт