Манипулация от дете? Мнения, възможности и начин

• 3 498
  • 139
  •   1
Отговори
Здравейте, наскоро обсъждахме с моя приятелка нейното дете ( подчертавам, че не се касае за моето ).
Момче на 3 години и 7 месеца. Болнав от детската доста често, ревлив меко казано.
Казуса и е следния: забелязва, че напоследък от 2-3 седмици използва плача, за да си постига целите. Не му се купува нещо реве, не отиват на място на което иска той реве, не е за вечеря това, което иска реве и подобни ситуации безброй. Освен това и казал, че ако имат още едно дете с баща му, че го убие 😟😟 и моята приятелка е в тотален шок. Препоръчах и да го заведе на психолог, но освен това решихме, че е добра идея тъй като аз имам профил тук да потърси хора преживяли подобни неща. Въпросите и са:
Наистина ли детето може да манипулира по този начин ( забравих да добавя понякога удря)? И на какво може да се дължи това?

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 15:49 от Cvetu

# 1
На 3,7 месеца? Или може би 3 год и 7 мес ?
За очертаване на граници не са ли чували тези хора? Детето се пробва, до къде може да навие на неговото.
Относно останалите неща, за удрянето е същото, та не е добре да му се позволява.
За заканата за убийство, силно се съмнявам дете на тази възраст въобще да знае, за какво говори. Децата на тази възраст не разбират концепцията за живота и смъртта.
По-скоро е повторило думи, които е чувало някъде.

# 2
На 3,7 месеца? Или може би 3 год и 7 мес ?
За очертаване на граници не са ли чували тези хора? Детето се пробва, до къде може да навие на неговото.
Относно останалите неща, за удрянето е същото, та не е добре да му се позволява.
За заканата за убийство, силно се съмнявам дете на тази възраст въобще да знае, за какво говори. Децата на тази възраст не разбират концепцията за живота и смъртта.
По-скоро е повторило думи, които е чувало някъде.
да, 3 г. и 7 м., поправих се.
Аз си помислих, че е възможно да ги е чул в някой филм тези думи, на тя го е попитала дали знае какво значи това. Отговора е бил: да, така бебето няма да го има повече като баба и така ще бъдеш само моя майка завинаги. И тя се е притеснява доста.

# 3
Детето може само да се опитва да манипулира, но дали ще успее – зависи само от възрастните около него.
Иначе на 3 е вече късно, обикновено опитите за манипулации започват още от няколкомесечна възраст. Simple Smile

ПП Видях и последния пост. И майката какво?

# 4
Въобще не ми звучи като нещо, което дете на тази възраст ще каже, но децата понякога говорят странни неща и си фантазират.
Мисля, че родителите трябва да са малко по-строги и авторитетни пред това дете, за да разбере то, че има граници.

# 5
  • София
А бабата убита ли е била?

# 6
Поредната абсурдна тема.
Предлагам да му купят пистолет, да му е удобно на момчето, като се роди новото бебе в семейството, направо да му тегли един куршум. На мама момченцето, трябва да му се угажда, все пак 3 г и 7 месеца командва парада у дома.

# 7
Изобщо не се учудвам на нищо вече. Скоро един познат ни сподели, че сина му (горе долу около тази възраст трябва да е, понеже скоро е почнал да ходи на детска градина) му е казал, че сам щял да извика социалните. И това по повод някаква забележка, която техните са му направили. За най-малкото нещо... Нито да му се скараш, нито нищо. И човека вика: "Не знам от къде го е чул, не знам на какво ги учат..." Прекалено е толкова малко дете да говори такива глупости, без дори да е наясно, и то за най-малката забележка, която му направиш!!!

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 17:04 от Borqna Sto 771419

# 8
Два шамара биха свършили добра работа за малкото гаменче.

# 9
Да, детето прави опити за манипулация, защото е разбрало, че с рев може да постигне каквото иска. Дава се ясен знак, че с рев няма да получи желаното. А и на 3+ години вече искат да са малко по-самостоятелни и мнението им да се зачита, затова се дава контролиран избор: "Какво предпочиташ за вечеря - пилешка супа или ориз?", "В парка ли да отидем да караш колело или предпочиташ да поиграеш на площадката?"и т.н. като изборът на детето се зачита. Така с един куршум два заека - детето се чувства голямо - питат го и се съобразяват с избора му, от друга страна - изборът е приемлив за родителя.
Относно изказването за бебето - да контролират какво гледа детето им. Най-вероятно някъде е чуло/ видяло нещо. Понякога така и не се установява източникът, но все пак. За тези, които се съмняват - синът ми на шест годишна възраст ме застреля "Ти като умреше апартамента на кого ще остане? На кака, нали? Ти нея обичаш повече". Шах и мат с пешката. Този въпрос никога не е стоял на дневен ред, да не говорим, че децата си не съм делила никога, за разлика от майка ми, чийто любимец е той.

# 10
  • Банско
Леле това с убиването си е сериозно! Трябва да го заведе на някакъв специалист, какъвто и да е той, и да се работи много с това дете.
Обикновено и аз съм за шамарене, ама тука говорим за по-деликатна ситуация!
Направо се учудвам, как 3 годишно знае такива думи!?

# 11
А на 5 като им каже, че ги мрази и иска да умрат, защото не са му купили сладолед направо да го пратят в затвора. 
Родителите като не могат да се оправят с тръшкащо се 4 годишно да го запишат на спорт, там винаги се спазват правила.

# 12
Питала го е от къде знае тези думи - убивам, умира и т.н, отговорил и е от хората. Кои са тези хора не казва. Иначе за бабата не е убита, почина жената - не знам как и аз си прави връзка между убийство и обикновена смърт. Всичко ми се струва много зловещо и разбирам притеснението и, за това решихме да направя такава тема тук с нейно съгласие. Има нещо натисна странно в това дете, чак тръпки да те побият, но как да и кажа? Ще я обезкуража още повече, поне виждам и от други коментари, че и други деца са казвали подобни неща.

# 13
Май възрастните трябва да намалите игрите и хорър филмите.

# 14
Родителите като не могат да се оправят с тръшкащо се 4 годишно да го запишат на спорт, там винаги се спазват правила.

Нали? А ако треньорите не могат да вкарат в пътя 4-годишното, те учителите в училище ще го възпитат.
Ех, колко жалко, че вече няма казарма. Последната възпитателна инстанция, която да свали отговорността от гърба на горките родители, които категорично отказват да си възпитават децата.

Общи условия

Активация на акаунт