Манипулация от дете? Мнения, възможности и начин

• 3 503
  • 139
  •   1
Отговори
# 45
Дете, което си взема живота в ръцете в един момент, може да взема решения, да носи отговорност за тях, а не чака на мама и тате докато са живи да му кажат какво да прави, да му организират живота и т.н.
Самостоятелен и отговорен човек.
Heart
Бих добавила само - дете, което възприема и  обмисля силните и слабите си страни, и съзнателно  полага усилия за преодоляване на препятствията,свързани с това.

# 46
  • Пловдив
А нещо детето да е щастливо от живота си? Или поне умерено доволно?

# 47
Къде видя да е изключено това?
Или, така- за спорта да пишеш?

Аз на щастливи хора, каквито визираш- от категорията " мекото и лекото избирам",  съм се нагледала .
Един на 34, една на 26 сега са ми пред очите. От толкова щастие, и сакън да не им нарушат щастието, чак не могат да се оправят в ежедневието без мама и тате.

Забравяш, че в Бг щастието и неприкосновеността на детето са нови категории,  в чужбина  доста отдавна ги оставят да се провалят на воля, щото иначе не били щастливи.

# 48
А ти какво разбираш под успех? Питам сериозно.
За майка ми да съм успешна значеше да съм пълен отличник и да завърша икономически техникум. Това не се връзваше с моите желания и нагласи. Аз исках да уча език и да съм учител. Не се смятам за неуспял човек, макар че не съм известна, нито богата. Знам само, че икономиката не е моята област, не бих могла да стана успешна на този фронт, т.е не бих могла да стигна високи позиции. Не ми харесва и напрегнатият живот - командировки, срещи, не ме блазнят СПА и подобни... Абе не съм създадена за висша класа, но не се намирам и за нещастна или не успяла.
Дали детето ще е щастливо, ако родителят прави изборите в живота му вместо него - училище, университет, професионална насоченост, може би и партньор в живота?
Някъде прочетох нещо веднъж - човек е щастлив, когато прави това, което е искал, за което е мечтал, без значение дали е високо платено и обратното - колкото и добре платена да е позицията му, каквито и професионални успехи да е постигнал, може да без тва неудовлетвореност или дори да е нещастен, ако не това е бил изборът му, ако не за това си е мечтал.

# 49
От моята камбанария:
Предимно soft skills.
Успешен човек е, който може да се похвали с приятели- да ги търси в случай на нужда,  за помощ, за работа, за спасяване в последния момент.
За аху- иху приятели не броя.
Този човек не се скъпи на услуги, време, не пести сили за приятелите си, за работат си, за бизнеса си, за семейството си...
В професионален аспект- вписва се!
Никога не съм свързвала едно здравословно родителство с налагане на мнението на родителя- това е тирания, не авторитаризъм даже.
Успешното дете търси попрището си, насочване трябва, дори професионално. Не бих имала проблем, както се случи всъщност вкъщи, ако не го намери веднага, но само ако е от неопитност, не и ако е от мързел и незаинтересованост.
Пълните отличници не са успелите хора, които аз отглеждам, макар да са отличнички дефакто , а борещи се за мечтите си, отговорни за съдбата си, участващи в живота , обществено активни,  с мнение и действия по социални въпроси, пълноценни граждани...

# 50
Баща ми беше началник планов отдел на завод със средно образование, но заварено положение и получаваше 20% по-ниска заплата.
Техникумът е първата стъпка - средно специално образование, но едва ли някой очаква само със средно да направи кариера. Но дава някаква основа, върху която да се гради. Мен обаче това никога не ме е вълнувало - нито икономиката, нито кариерата. Иначе, ако беше моето, можех и след езикова гимназия да вляза в Свищов и да завърша в тази сфера. Но пък аз добре се познавах явно и знаех какво искам и какво не искам още в 6-7 клас. И устисках да надвия.
Въпросът не е в това дали със средно можеш да направиш кариера, а за това как родителите могат да имат едно виждане, а детето друго. И съвсем не е задължително детето да греши, а родителят да е прав. Родителят може да изкаже мнение, да даде съвет, но не бива да се налага за всичко и да очаква детето му да проявява инициатива и да е самостоятелно като порасне, ако е задушавал всяка инициатива в зародиш докато е растяло и не му е давал право на мнение, защото "мама знае най-добре".

# 51
Аз задуших едно желание, беше към 8ми клас..., тук влизат в гимназия/профилирани в 10ти.... да станела треньор по футбол!
Това означаваше, практически да не учи нищо в спортна паралелка,  да направи стаж към някой клуб и да започне като помощник треньор .
Същото се постига с 4месечен курс, ако имаш завършено средно , каквото и да е образование.
Отказах категорично.  Може да й бъде втора квалификация,  когато си поиска. При все, че потенциалът й не е само в спорта- има глава пълна с физика и химия, между всичко останало...

# 52
  • София
Здравейте, наскоро обсъждахме с моя приятелка нейното дете ( подчертавам, че не се касае за моето ).
Момче на 3 години и 7 месеца. Болнав от детската доста често, ревлив меко казано.
Казуса и е следния: забелязва, че напоследък от 2-3 седмици използва плача, за да си постига целите. Не му се купува нещо реве, не отиват на място на което иска той реве, не е за вечеря това, което иска реве и подобни ситуации безброй. Освен това и казал, че ако имат още едно дете с баща му, че го убие 😟😟 и моята приятелка е в тотален шок. Препоръчах и да го заведе на психолог, но освен това решихме, че е добра идея тъй като аз имам профил тук да потърси хора преживяли подобни неща. Въпросите и са:
Наистина ли детето може да манипулира по този начин ( забравих да добавя понякога удря)? И на какво може да се дължи това?
Нормално 3 годишно, което не е много възпитано. Иначе нищо му няма. Децата са манипулативни до едно и тестват границите, а вече ако някой не им ги постави ще бере ядове по-късно.
Децата са психопати Simple Smile Нямат емпатия, съвест, чувство за срам и вина. Развиват се постепенно и с възпитанието, освен физиологичното порастване.
Да вземат мерки родителите и да сложат ред. Да обяснят някои неща, но най-вече да действат. Какво като плаче? Как ще се наложи ако родителят не позволи? Нека си реве и като не минава ще се научи да не го прави. Но трябва единен фронт да са родителите вкъщи.
С говоренето на глупости е същото. Да му обяснят защо е неприемливо и какво означава. То няма чувство към несъществуващо бебе. И защо изобщо се обсъжда бъдещо бебе с него?

ПП Някои от коментарите ме потрисат. Пък прочетете какво умее бебето и детето до 5-6 и какво е нормално, и какво не. Психолог за 3 годишно....Психолог за възрастните, за да ги образова. Семеен терапевт по-точно.

# 53
  • Countryside
Невъзпитано 3/4г дете ръси глупости, дочути незнайно къде и го пращате на психолог? Родителският капацитет липсва, а майката била притеснена, че ще убие нероденото бебе?!!! Мен ако питате тя е за психолог, не детето. Просто се поставят граници на това дете и се действа твърдо и последователно, с железен юмрук в кадифена ръкавица. Ама ревял, ама се тръшкал, ами дете е, ще реве, ще се тръшка и накрая ще се научи (евентуално). А майката да прочете някоя книга за възпитание на деца е моят съвет и да си влезе в ролята, иначе тепърва ще си бере гайлето.

# 54
Благодаря ви мили дами за обратната връзка, послушала ме е и за ваш шок 😮 го е отвела на психолог.
Детето си е показало доста притеснителни отчетливи качества - по нейн разказ:
“ Детето не разбира думата смърт като нещо лошо и убийство като нещо лошо. То ги възприема като част от живота, не разграничава. Тих, потаен с натрупана агресия, често хвърля, бута, чупи, удря. На този етап е трудно да се каже дали не е опасен и за другите деца, които са в детската. Признал си е за поставяне на капан, така го нарича. Разплакал се е толкова силно, че майка му да изтича от другата стая, като предварително е разлял вода и се надявал тя да падне.” Това мисля, че е достатъчно… не знам какво повече да ви кажа. За 3 годишно дете, аз съм истински объркана как е възможно.
Е, мисля че се изчерпахме по темата.

# 55
  • До хладилника, който обичам
Cvetu, ти трябва да знаеш по-добре. Но аз залагам, че детето има неограничено екранно време и няма контрол над съдържанието. Това е типично копиране и повтаряне на безумно съдържание от клипчета и филми за доста по-големи деца. И сега, изненада! - детето го пренася в живота, защото не разграничават реалност от измислица на тази възраст.

# 56
  • София
Благодаря ви мили дами за обратната връзка, послушала ме е и за ваш шок 😮 го е отвела на психолог.
Детето си е показало доста притеснителни отчетливи качества - по нейн разказ:
“ Детето не разбира думата смърт като нещо лошо и убийство като нещо лошо. То ги възприема като част от живота, не разграничава. Тих, потаен с натрупана агресия, често хвърля, бута, чупи, удря. На този етап е трудно да се каже дали не е опасен и за другите деца, които са в детската. Признал си е за поставяне на капан, така го нарича. Разплакал се е толкова силно, че майка му да изтича от другата стая, като предварително е разлял вода и се надявал тя да падне.” Това мисля, че е достатъчно… не знам какво повече да ви кажа. За 3 годишно дете, аз съм истински объркана как е възможно.
Е, мисля че се изчерпахме по темата.
Това е бъдещето. Вместо да се възпитава и ангажира с полезни занимания 3 годишно ще се обследва от самозванци, защото описаното е точно такова нещо, и ще си продължи по старому, защото и родителите са зрели колкото него.

# 57
Да, възможно е да от телевизията, не знам казват че е ограничен и много внимават какво гледа вкъщи. При баби, дядовци не вярвам да имат контрол какво пускат по телевизията. Но не, че ми е приятел но е страхотен родител-дава всичко от себе си. Ходи на работа, гледа го, поддържа дома. Разбира се, няма много време защото работата и е ангажираща както на всички, на иначе заем как се връща? Да не работи освен, че да гледа това дете па ще ядът сливи? 😀
Не знам каква е цялостната картинка, но на мен ми намирисва на малко психопатче.

# 58
  • София
Да, възможно е да от телевизията, не знам казват че е ограничен и много внимават какво гледа вкъщи. При баби, дядовци не вярвам да имат контрол какво пускат по телевизията. Но не, че ми е приятел но е страхотен родител-дава всичко от себе си. Ходи на работа, гледа го, поддържа дома. Разбира се, няма много време защото работата и е ангажираща както на всички, на иначе заем как се връща? Да не работи освен, че да гледа това дете па ще ядът сливи? 😀
Не знам каква е цялостната картинка, но на мен ми намирисва на малко психопатче.
Всички деца са психопатчета. Прочети кога се развива емпатията и как, както и съвестта, чувството за срам. Детето е невъзпитано, но и най-вече е много малко. Ако се притесняват, че нещо му има до го заведат при детски психиатър, само те могат да провеждат диагностика, включително аутизъм и спектър, но психопат на 3 е нон сенс.

# 59
  • До хладилника, който обичам
Да се изкарват пари не е най-важното, ако възпитанието на детето страда. Каква файда, че ще ядат стриди, вместо сливи, ако не смее да спи с две затворени очи нощем, защото е пропуснала да възпита добре, когато е можело.

Общи условия

Активация на акаунт