Нашите цветя - тема 30

• 4 124
  • 100
  •   1
Отговори
# 30
Добре, че Лиляна Ш., сигурно за поне 3-ти път, ми казва поне да пресадя хризантемката, а и не беше само тя май. Та, нямах друга саксия, само кашпи, и махнах долната част на пръстта, поизстръсках я внимателно, не исках да дърпам много, за да не късам корените и напълних повече от половината с хубава пръст. Дано ѝ е добре. Чудя се дали да не върна орхидеите на балкона. Купих някакво пръскалце за цъфтеж. Ще пиша и в темата за орхидеи.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 12:46 от anmasu

# 31
  • Пловдив
Привет, сакъзчета не са поливани повече от месец, все още имат цвят, мога ли така със санзъчетата да ги зазимя, като падне още малко температурата?
И втори въпрос, ще ми дадат резници, с тях как трябва да процедирам?

# 32
Как ги зазимяваш ?

# 33
  • Карлово
Моите сакъзи са прибрани в неотопляемо помещение, но светло така както са в саксиите.
Ако много паднат температурите ги завивам с найлон. От време на време поливам като видя, че е много суха почвата.
Нови резници съм залагала в малки саксийки или кофички от кисело мляко. Пак в подобни условия. Най-добре е на стълбище светло и не много студено, но аз нямам такива условия.

# 34
Аз мия сандъчетата , почиствам ги от сухите листа , накои дълги подстригвам на половина и ги прибирам в коридор , не много светъл , но все пак . Резниците се съмнявам да ти оцелеят , вече е студено . Пробвай . Аз бих ги набоцкала в сандъче , което се хване . Пливаш веднъж в седмица . Моите са пръст и почва и съхнат , но купената почва задържа много влага .

ПС. Имай предвид , че като ги прибереш , докато не опадат листата трябва да ги чистиш редовно .

ПСС : Божкеее днеска чета във Фейсбук-- Една дама пита защо и пожълтявали закъзите ... Та се зачудих как така не знае , това е цвете , което го има почти във всеки дом . Елементарно е ... За розите същата работа . Защо били пожълтявали листата и защо останали без листа ?!
Ами да си представят , че е зима, че е студено , че не е толкова свело ... Разсъждавам си .. Laughing

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 14:12 от ֍₰꙳꙳ Лиляна Ш. ꙳꙳₰֍

# 35
  • Пловдив
Ами четох за зазимяването, че се махат растенията от почвата и се окачат /някои ги поставяли в кашон с дупки/ на тъмно и сухо място. Та затова попитах дали става директно със сандъчетата да ги вкарам в  тъмно и сухо помещение.

Ами така ще направя с резниците директно в стаята на топло ще ги бучна и който оцелее.

На работа едно го гледах целогодишно 3 години, с второто майчинство си го прибрах вкъщи и след лятото не оцеля вътре.

# 36
  • In transit
Моите сакъзи ги прибирам само на остъклената тераса (още не съм, че имат огромна зелена маса и се чудя къде да ги сместя), поливам рядко, но пак си цъфтят, дори да ги поочупя.
С резниците удрям на камък, пробвала съм по всяко време на годината, не успявам да захвана резник, за сметка на мушкатата, които и с поглед се вкоренят. Grinning

# 37
  • Карлово
Да, с мушкато е моного по-лесно, но и сакъзите се хващат. Всички са ми от резници. Едно растение не съм купувала. Проблемни са ми кралските мушката. Не мога да им хвана цаката.

# 38
Ще прочета за резниците, защото аз пробвах 2 пъти с едно мушкато, което много харесвам и не се получи. На пролет ли да си отчупя от друго, което искам?

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 12:32 от anmasu

# 39
  • Карлово
На пролет съм засаждала в саксия, сандъче, в градината и все тръгват. Ако искаш и сега сложи в някоя саксийка и поливай на месец, за да развие корени и да тръгне по-бързо на пролет. Аз нямам място за есенни резници.

# 40
  • In transit
Дама Трефа, сакъзчетата как ги вкореняваш? Отчупваш клонче и после в пръст, вода или? Има ли особености какво да са клончетата?

# 41
  • София
Ами четох за зазимяването, че се махат растенията от почвата и се окачат /някои ги поставяли в кашон с дупки/ на тъмно и сухо място. Та затова попитах дали става директно със сандъчетата да ги вкарам в  тъмно и сухо помещение.
Така успешно презимуват бабините мушката.От това което четох,че този метод не е приложим при сакъзи и сортови мушката.А и на личен опит се уверих в това.

# 42
Сакъзи и мушката във вода се държат само ако не можеш да ги сееш ведната. Вземеш ли ги направо бучиш в сандъче. Сега няма да ги бъде. Най - добре на пролет или на есен. И да са на светло.

# 43
Аз за сакъзи и мушката знам, че когато се отчупи резникът, не се сади веднага. Оставя се да позасъхне около едно денонощие и тогава се мушка в пръстта. И не се полива веднага.
И че най-добре се хващат лятно време.

# 44
Никога не съм ги оставяла да изсъхнат . Винаги чупя и боцкам . Никакви води , никакво съхнене и ми се хващат . Аз винаги каквото сея отначало го поливам .

Общи условия

Активация на акаунт