Набухваш 15 кила печурки в голямата тенджера. Сипваш олио да има. И почваш да нагряваш. Гъбите пускат яко вода и се задушават (варят) докато останат на мазнина (всъщност не съм сигурен(затова и търся рецепта)). Този процес може да трае повече от час.
Кога се слага сол? Слага ли се и оцет?
Гъбите се пълнят в буркани, запечатват се и ... колко време се стерилизират после ? Час, час и половина или два?
Едно време само така ги правихме, никой не си е играл с маринати и покриване с олио ( не,че е лошо, аз така правя сега също, но това е друга рецепта).
Отваряш буркана и ядеш директно - пържени гъби, вкуснотия.
Естествено , купените не стават - те остават твърди и не пускат никакъв сок.(някой ще каже "понеже са млади". Купувал съм и 20 см. диаметър шапки стари печурки с черни ламели- същата работа). А дивата печурка при пърженето става мека и мазна и много ароматна.
И ... ЧЕРНА
Всъщност дори сърнелите при такова задушаване , също стават черни и ( удивително) започват да миришат на печурка. Което ме нявява на мисълта, че и те като печурките (още повече, че сърнели могат да се събират с килограми) , могат да се консервират по същия начин. Жалко че не се сетих по-рано, като беше бума на сърнели