Термин Август 2026

• 12 981
  • 423
  •   3
Отговори
# 405
На частно в Марковс беше Д-р Димов, млад, бях при него за второ мнение в Марковс и много ми хареса. Той тогава израждаше в МД, но не следеше бременности.

А на случаен принцип при раждането ми попаднах на Д-р Божилов - сигурно един от най-възрастните доктори, арогантен, държа се грубо, както към мен, така и към специализантите.

Иска ми се да върна назад времето и да си платя за избор на екип - д-р Димов.

# 406
Минах днес преглед, 10+6, вече видяхме оформено малко човече. Още не мога да повярвам, но става все по-реално.
В четвъртък ще пуснем и генетичния тест, че съвсем изключих за Клексана и го бях била. Минах от Фракси 0,3 на Клексан 0,4. От Фракси започнах да получавам сърбежи и буци. АнтиХа излезе 0,22 и направо ми вдигнаха и дозата. Клексана обаче много повече ми щипе. Cry
Виждам, че темата за раждането определено е доста сложна и ще има да му мисля. Има време за сега, но бързо ще мине. Grinning Днес ми казаха и да спирам прогестерона, аз мислех че поне до 12 г.с се приема, при вас как беше?
И също така тези, при които е втора/трета бременност да питам - искам да пътувам за екскурзия края на май. Става въпрос за пътуване с кола 4 часа, нищо фрапиращо, но се чудя в 26 седмица дали ще е ок? Как се чувствахте вие?

# 407
Браво Слънце! Клексанът е по-добрия вариант като цяло, по-изчистен е уж. Щипане има само в началото, после някак свикваш и не го усещаш. Аз бях на циклогест 2х1 от трансфера, в 11та седмица намалих на 1 на ден, а сега в 12та през ден и после го спирам, но много приятелки ми казаха, че са им го спрели от раз в 10та седмица.

# 408
  • София
Минах днес преглед, 10+6, вече видяхме оформено малко човече. Още не мога да повярвам, но става все по-реално.
В четвъртък ще пуснем и генетичния тест, че съвсем изключих за Клексана и го бях била. Минах от Фракси 0,3 на Клексан 0,4. От Фракси започнах да получавам сърбежи и буци. АнтиХа излезе 0,22 и направо ми вдигнаха и дозата. Клексана обаче много повече ми щипе. Cry
Виждам, че темата за раждането определено е доста сложна и ще има да му мисля. Има време за сега, но бързо ще мине. Grinning Днес ми казаха и да спирам прогестерона, аз мислех че поне до 12 г.с се приема, при вас как беше?
И също така тези, при които е втора/трета бременност да питам - искам да пътувам за екскурзия края на май. Става въпрос за пътуване с кола 4 часа, нищо фрапиращо, но се чудя в 26 седмица дали ще е ок? Как се чувствахте вие?
Аз с каката по това време пътувах сама със самолет, ходих на гости на сестра ми Никакви проблеми.

# 409
Аз в 34-та седмица съм пътувала 4 часа в посока през няколко дни. Помня, че всички ми се качиха на главата, но аз си бях подготвила предварително план - денят преди пътуването имах преглед, после като се върна пак друг преглед, също така бях запазила локация  къде да потърся спешно, ако се наложи, възглавници за колата допълнителни, бях се излегнала на максимално спусната предна седалка (тъй като отзад адски ми убиваше), шофираше член на семейството. Не знам дали е било рисковано или не. Аз се чувствах добре.

# 410
За пътуване с кола, трябва да е хубав пътя, да не друса, дупки, павета да се избягват и на всеки час и половина два да се прави почивка, да се раздвижи човек. И да се кара внимателно.
Аз съм пътувала до Гърция на море пети месец като бях бременна със сина ни, не е имало проблем. Но бяхме внимателни, спирахме, раздвижвах се и пътят беше хубав.

# 411
Скрит текст:
Виждам, че темата за раждането определено е доста сложна и ще има да му мисля. Има време за сега, но бързо ще мине. Grinning
Днес ми казаха и да спирам прогестерона, аз мислех че поне до 12 г.с се приема, при вас как беше?
Аз съм 13+3, още поне седмица г/д ще слагам циклогест. Предполагам заради отлепянето - на изписването от болницата казаха още 2 седмици да слагам, а после АГ ще ме прегледа и прецени дали и как продължаваме.

Относно пътуванията - в много ранна бременност има риск при всяко пътуване - самолет, кола... налягане, друсане и т.н. След 6-7месец някои компании изискват разрешение от АГ, че всичко е наред и може да се лети, отново заради нарастващото налягане и риск от преждевременно раждане.

С кола обаче проблем нямате изобщо - и до 9ти месец и до раждането може да си пътувате седнала. Имайте предвид, че може да ви е дискомфортно на корема от колана (има приставки за бременни, които може да ползвате), да се схванете от продължително седене и т.н. обмислете почивки по пътя, дори и това да ви забави.

Задължително изкоментирайте с вашето АГ, защото на база състоянието ви може да прецени че не е подходящо (на мен поне още 2 седмици не ми позволява да пътувам извън града, защото може пак да се наложи да ме приемат за задържане и е желателно да съм близо и където ми знаят случая).

П.с. за всички пътуващи - много внимавайте с обезопасяването и задължително ползвайте колан. Не се възползвайте от 'правото' си да не го слагате.
Преди години имах гръдна операция и също можех да се возя без и питах лекаря си за мнение, а той каза "По-добре смачкани гърди или счупени ребра от колана, отколкото да излетиш през предното стъкло или да се размажеш на таблото". Същото важи и за бременните - каквато и травма да нанесе колана при евентуална катасрофа - ще е по-малка и по-поправима, отколкото да се размятате между седалките или да изхвърчите от колата. Тогава не е ясно нито с вас, нито с бебето какво ще се случи. Пазете се мами, за да си пазим после и децата 🤗

# 412
Първа бременност ми е, но пътувам от самото начало със самолет (включително дълги полети)/ кола и не съм имала проблеми. Ще послушам МамаГар обаче за дългото пътуване и ще се посъветвам с акушерката, тъй като по Великден ще се прибираме към България и поради факта, че се прибираме за поне месец винаги пътуваме с кола. Самото пътуване от Милано до Бургас е някъде около 18-20 часа и по принцип не тежи, но този път ще е различно.
Не знаех, че по време на бременност може да не слагаш колан, но честно казано не съм си и помисляла да рискувам.
МамаГар, ще препоръчаш ли какви приставки ползваш ти? Благодаря!

# 413
Скрит текст:
Първа бременност ми е, но пътувам от самото начало със самолет (включително дълги полети)/ кола и не съм имала проблеми. Ще послушам МамаГар обаче за дългото пътуване и ще се посъветвам с акушерката, тъй като по Великден ще се прибираме към България и поради факта, че се прибираме за поне месец винаги пътуваме с кола. Самото пътуване от Милано до Бургас е някъде около 18-20 часа и по принцип не тежи, но този път ще е различно.
Не знаех, че по време на бременност може да не слагаш колан, но честно казано не съм си и помисляла да рискувам.
МамаГар, ще препоръчаш ли какви приставки ползваш ти? Благодаря!
Възможно е в различните държави да има различни правил и закони, проверете при вас как е.

А иначе, аз с първата бременност не съм ползвала, носих си колана нормално. Сега се замислям дали да си взема (защото и с първата, и сега, първите месеци ми става лошо когато нещо притиска корема ниско.  Предполагам бебчето като се вдигне нагоре ми минава, но докато е на ниво колан/бельо и т.н ми е проблем).
Прикачвам 2 снимки от интернет, принципът е еднакъв, но сигурно има на различни марки и цени. Все още не съм проучвала, но с 'деца на борда' също сме коментирали, че това е достатъчно безопасно за бременни.

# 414
Благодаря за съветите! Тук е задължително да си слагаш колана, освен ако нямаш определени препоръки/ сертификат от лекаря, че не можеш да слагаш поради определен риск.
Слава Богу съм нямала проблеми, каквито си изпитвала ти, но определено ще си поръчам и колан за бременни!

# 415
Аз винаги съм си слагала само горната част, тази през гърдите, а долната оставям зад мен. Като се активира затягането на колана тази част придържа тялото  не виждам как бих се измушила отдолу. Някой да ме поправи, ако изпускам нещо. Thinking

# 416
Само отгоре не е достатъчно да те спаси при катастрофа. Слагай долната част под корема.

Аз винаги съм си слагала само горната част, тази през гърдите, а долната оставям зад мен. Като се активира затягането на колана тази част придържа тялото  не виждам как бих се измушила отдолу. Някой да ме поправи, ако изпускам нещо. Thinking

# 417
Аз винаги съм си слагала само горната част, тази през гърдите, а долната оставям зад мен. Като се активира затягането на колана тази част придържа тялото  не виждам как бих се измушила отдолу. Някой да ме поправи, ако изпускам нещо. Thinking
Абсолютно не е достатъчно, да. Коланът трябва да има твърда опора на няколко точки - съответно да минава през таза - костите, а не през корема и през рамото, като по възможност настройте го да излиза максимално близо до рамото ви.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 22:20 от MaMaGar

# 418
Момичета най-накрая се наканих да пиша, на кратко всичко се разви по най-добрият начин за мен.
 Опасността от истмоцелето отпадна, след като се установи, че съм със задна плацента, която не е и ниска в допълнение, така, че опасност няма или поне е незначителна.
Откриха ми за жалост миома, въпреки, че съм на 28 години, но пък и тя се оказа на предната стена, и не пречила на бременността по никакъв начин, а и е малка засега (дано и така си остане) 27х28мм.
Отделно днес ходих на БХС + ранна фетална и ми казаха, че клонят стабилно към момиче, но на следващият преглед ще е на 100% ясно. В началото бебето беше срамежливо но после смело се изпъна и се видя или по-точно, не се видя нищо да стърчи.. сещате се 😂 Още ми е пред очите първата бременност. Баткото пак към 12-13та седмица го откриха и той не се срамуваше.
Иначе съм 12+1, но отговаря на 12+4, охранено бебе.

# 419
Secret, на мен миома ми откриха като бях на 26г, тогава беше 5мм и решихме да започнахме опитите, точно преди да забременея (4 години по-късно) беше 25/28мм, (имам няколко стимулации, които също допринасят за растежа ѝ), на последния преглед беше 35/38мм. Уж четох, че растат активно до 12та седмица, дано да е така. Моята е на задна стена и въпреки това, нито един доктор не е изразил съмнение, че ще пречи. Единствено ако беше пораснала много преди да забременея, можеше да е проблем, затова и се забързахме със забременяването тогава.

Общи условия

Активация на акаунт