Пластмасов или метален отдушник

• 61
  • 2
  •   2
Отговори
Здравейте,

Скоро ще ни правят покрива на къщата и имам следната дилема, на която не можах да намеря мнения във форума тук. Става въпрос за отдушника. Покривът ни ще е Тондах, те имат стандартен отдушник (това, което се монтира на покрива), който е изцяло пластмасов. Нещо като керемида, на която има едно като малко коминче. Строителят ми предлага да направи този отдушник от ламарина, имало голям избор на цвят, даже ми излиза доста по-евтино. Но въпросът не е в парите. Чудя се какъв да сложа, лично пластмасовият на Тондах естетически ми харесва много, но ме притеснява тази пластмаса, че след 10 или 20 години на силно слънце, вятър и студ е доста вероятно да започне да се руши (марка е, Тондах, и все пак си е пластмаса). От ламарина ми се струва, че би трябвало да е по-здрава с течение на времето, там слабата част би била корозията, но ако се грундира и боядиса качествено би трябвало да изкара повече.

Това е на Тондах:

https://factortrade.bg/p/keremida-otdushnik-pvc-universalen-komplekt-malak-5091

Някой имал ли е такава дилема и какво бихте ме посъветвали?

# 1
Тази керемида е много малка. Не трябва ли на отдушника да е по-голям отвора - това е 10 см диаметър.
Идеята тук е , че е естетично, също така, ако нещо се повреди да се замени с ново.
От ламарина може само ако е неръждавейка и по-дебела ламарина.
Има също и готови метални отдушници.

# 2
Готовия на Тондах си сложете. Той си е с керемида, връзването към отдушник е лесно, правен комин с ламарини, зидане, измазване, шапка не виждам как ще излезне по-евтино, а и е предпоставка да протече там. Това винаги са слаби звена при покриви. Давайте смело с готовия!

Общи условия

Активация на акаунт