Електронни четци – 30

• 4 326
  • 153
  •   1
Отговори
# 15
След лутане, мислене и избиране, си използвах 250 лв от ваучерите и се сдобих с това чудо

https://ardes.bg/product/boox-go6-6-32gb-cheren-opc1225r-435736

Доволна съм Grinning
Поздравления! Hands Plus1
Определено най-добрия избор в рамките на този бюджет. Поддържа всички формати, работи под Android, така че с лекота може да се сложи по-добра програма за четене от фирмената, има дори регулируема температура на подсветката... В общи линии - всичко необходимо за комфортно четене с изключение на хардуерни бутони, но за толкова пари - толкова. Сега остава само да забраниш ъпдейтите, да инсталираш AlReader и да отделиш час-два за разучаване и настройка на опциите му, след което с години няма да имаш нужда да променяш нищо.
Не забравяй и корица, защото все пак това не е Pocketbook с неговото защитено стъкло Asahi...

# 16
fearbless92, значи е по-добро тогава. Супер. Въпреки, че не разбирам пак съм улучила. Разбира се и момчето в ардес беше много любезно и ме разходи из всякакви модели. Първи четец в живота ми е.

L.Pinfold, тази подсветка предполагам щом четох вчера на тъмно сама си се включва.
Не знаех, че и температурата може да се регулира.
А с каква цел?
AlReader пак ли е програма за четене? Сигурно. Но защо да я слагам? Какво е предимството?
А калъфче взех, момчето каза, че няма нужда от протектор.

# 17
Подсветката не се включва сама, но вероятно е била настроена да свети. Разгледай от къде си я регулираш.
Ето тук има повече за функциите.
https://www.ozone.bg/product/elektronen-chetets-boox-go-6-2gb-32gb-cheren/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=P.%20EL.%20Electronics&utm_id=14929194886&gad_source=1&gad_campaignid=22913904674&gbraid=0AAAABA8ToTwNML8c3Uwc7GqR_3-B2fLNg&gclid=EAIaIQobChMI9syEia62kQMV1YJ8Bh1VngXTEAAYASAAEgKaSfD_BwE
Цитат
Подсветка

Четете винаги и навсякъде с регулируемата предна светлина E Ink ComfortGaze, която осигурява удобно изживяване при гледане денем и нощем. Потребителите могат да регулират яркостта на екрана и цветовата температура до нивото, на което се чувстват най-комфортно. Осветеността се разлива равномерно по екрана и не натоварва очите ви. Изберете между бяла студена светлина за фокусирано четене или топла кехлибарена светлина за уютна нощна атмосфера.

# 18
Честито, Елора, да си го ползваш с кеф.

Аз се сдобих с Киндъл gen 11. Леле мале, какъв ъпгрейд от моя бейсик модел, купуван 2011-та. Качих си книги през приложението, директно epub и си ги отваря без проблеми. Досега ги конвертирах, пък с кабел качвах. Много съм доволна, особно от подсветката и тъчскрийна, преди като четях легнала все трябваше да съм в определена поза, за да стигам бутоните на стария, а сега - рахат. Абе друго си е новото!

# 19
Диорела, и аз това си казах вчера. Щом свети в тъмното и чета, значи е включена Grinning

Аз ще видя и дали има упътване на бг в кутията за тази подсветка.
Мога само от дарк към светъл режим да включвам.
Поне на прима виста това разучих.

# 20
@Елора
Да, от протектор определено няма нужда. Корицата е много по-добро решение - пак ти пази екрана при транспортиране, но не ти влошава качеството на изображението при четене.

Подсветката се настройва от опциите на устройството. По подразбиране вероятно е настроена или да се включва при включване на четеца, или да помни състоянието (включено или изключено) от последното използване. Можеш да я нагласиш както предпочиташ. Примерно - ако най-често четеш на светло - при включване на устройството да е изключена. Или, ако ти харесва повече как се вижда текста при включена подсветка - да я нагласиш да се включва винаги, а ти да си я изключваш ръчно, когато си на пряка слънчева светлина, защото тогава няма никакъв ефект от нея.

Цветът на подсветката е регулиране колко бял (синкав) да ти е екрана и колко топъл (жълтеникав). Има два плъзгача - обикновено горния е за интензитет на светлината, а долния - за баланс студено - топло. Аз я слагам на едно неутрално положение (не точно по средата), в което бялото ми се струва най-чисто бяло. Но някои хора предпочитат когато четат през нощта, екранът им да е малко по-жълтеникав, защото това улеснявало заспиването им. Пробвай различните варианти и сама си избери който ти харесва най-много.

AlReader е една от най-добрите, непрекъснато усъвършенствани програми за четене на книги. За разлика от вградената в четеца, с AlReader можеш да настройваш десетки, ако не и стотици параметри. Например - разстоянието между текста и ръбовете на екрана. Ако погледнеш внимателно, в момента имаш около сантиметър празно място между края на текста и края на екрана. Което значи, че си с 6" четец, но реално го използваш като 5.2" устройство. С AlReader можеш да си настроиш това разстояние да бъде примерно 3-4 пиксела, така че да имаш полезна площ с диагонал 5.9". Освен това можеш да настроиш шрифт, размер на буквите, разстояние между отделните редове (обикновено на четеца по подразбиране то е прекалено голямо), зони за докосване на екрана - например като докоснеш екрана по средата в дясно, да отива на следващата страница, а като го докоснеш по средата в ляво - на предната. Или като го докоснеш по средата и от двете страни да отива на следваща страница, а като го докоснеш в долната част и от двете страни - на предна страница. Последният вариант е по-удобен, ако използваш четеца и с двете си ръце. Можеш да настроиш също като задържиш пръста си върху някоя дума или като я докоснеш два пъти бързо, да ти се отваря речник, който да я превежда. Като речникът може да бъде двупосочен (напр. руско-български) или тълковен на съответния език. В AlReader можеш също да настройваш дали да ти се показва сумарен ред отгоре, отдолу или на двете места и какво точно да съдържа той - часовник, на коя страница си от колко общо, заглавие на книгата, процент на зареждане на батерията и т.н. И всичко това - с какъв шрифт да бъде, като шрифта може да бъде различен от този на основния текст в книгата... И още много, много неща - например с какъв шрифт и размер на буквите да ти се показват заглавията на глави и поздаглавията, с какво отместване отляво и отдясно и с какъв шрифт да ти се показват цитатите, епиграфите, стиховете, авторите на стих или цитат...  И ако четеш в правилния формат (FB2), с еднократна настройка можеш да промениш показването на съответните елементи във всички книги!

Edit:
Остави го ръководството. Просто влез в опциите на четеца, разходи се из всички менюта и пробвай кое за какво служи. Каквото не успееш да разбереш сама - питай. Съвети:
- настрой си часа да се показва в 24-часов, а не 12-часов формат;
- задай време за автоматично изключване (примерно 10 или 20 минути) и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО махни автоматичното заспиване, защото тогава четецът остава включен и има вероятност прибран в чантата ти да се активира и да прегрее;
- изключи автоматичните актуализации (те са включени във всеки Android), защото ако устройството работи нормално, след поредната актуализация може да тръгне само по-зле, не и по-добре;
- можеш да изключиш G-сензора - например мен много ме дразни, когато наклоня за момент книгата и изображението тръгне да ми се преобръща само;
- изключи WiFi и Bluetooth (най-добре настрой четеца в самолетен режим) и качвай книги само като свържеш четеца си с компютър или лаптоп с USB кабел; това ще ти удължи значително времето на работа между две презареждания и ще ти спести хиляди проблеми с нежелан достъп на устройството до интернет.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 23:47 от Levi.Pinfold

# 21
Благодаря за изчерпателния отговор.
Нека му посвикна за малко и ще го видя тоз рийдър.
А за подсветката не разбрах точно от къде се включва и изключва.
Ще разгледам настройките тия дни.

# 22
AlReader го изтегли като .apk файл на компютъра си от линка в официалната страница, копирай го на четеца през кабела и го инсталирай ръчно. Не използвай Google Play Store, защото там версията не е актуализирана от 2021 година, доколкото виждам. Като го сложиш, ако искаш ми пиши да ти пратя конфигурационен файл с оптимални (според мен) настройки, ако не ти се рови из всичките му менюта и опции, които са наистина много.

# 23
Благодаря ти, ще видя кога ще е.
Дано не е много сложно.

# 24
Аз не казвам, че е лош избор. Просто зависи каква Ви е основаната идея. Мен би ме разсейвало с толкова много възможности освен четенето.  Да си го ползвате със здраве.

# 25
Благодаря ти, ще видя кога ще е.
Дано не е много сложно.
По-добре да е сложно в началото, но да има много настройки, които можеш да изучиш, отколкото да е просто и след това да те дразни с години, че не можеш да промениш каквото искаш Simple Smile

Относно цветната температура и подсветката - видях как става в един клип в RuTube: плъзваш пръста си от горния ръб на екрана надолу и се отварят настройки. В долната дясна част имаш два хоризонтални плъзгача - горният е за интензитет на подсветката, а долният - за температурата и. Като свършиш с настройките - плъзваш пръста си нагоре и те се скриват.

И още един полезен съвет: настрой в библиотеката ти да се показват файлове и папки, а не заглавия. И да се показват като списък, а не като миниатюри. Така ще ти е много по-лесно да намериш всяка от книгите си. И си създай правилни навици от самото начало - всеки файл да носи името на книгата и да се намира в папка, която носи името на автора. Ако авторът е написал няколко поредици - в папката с името му правиш подпапки с имената на поредиците, а всяка книга е в съответната подпапка с име: "номер в поредицата - заглавие", например:

Папка: Agatha Christie
В нея - подпапка: Erkiul Poaro
В нея - файлове:
01 - Aferata v Stajls.fb2.zip
02  - Ubijstvo na igrishteto za golf.fb2.zip
.....
24 - Pet malki prasentsa.fb2.zip

Файловете и папките по подразбиране се сортират по азбучен ред, така че винаги ще можеш да намираш всичко с 3-4 клика.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 00:45 от Levi.Pinfold

# 26
Като прочетох за тази програма AlReader , ми то и моя киндъл ги има долу горе тези настройки. Не чак всичките, но основните ги има.
Цитат
- задай време за автоматично изключване (примерно 10 или 20 минути) и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО махни автоматичното заспиване, защото тогава четецът остава включен и има вероятност прибран в чантата ти да се активира и да прегрее;
Това ме озадачи. Ако калъфчето е с магнит, това означава ли, че се изключва автоматично, или заспива автоматично? За киндъл питам.

Елора, на твое място първо бих свикнала с функциите на четеца,  да ги усетя, да ги пробвам, да почета, да се ориентирам, а тогава ще мисля дали искам да инсталирам тази програма. Моето възприятие е, че такива програми са по-скоро за маниаци, на мен са ми напълно достатъчни обикновените функции на четеца.  
Видях, че този четец чете много формати. Можеш да си свалиш направо на четеца много книги от читанката.
Аз свалям директно на четеца от този линк https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php
В моби формат, за киндъл е, но за твоя пише, че чете моби.
А можеш и от тук в epub
https://pechkov.chitanka.info/epub/index.php
При киндъл има експериментален браузър , в него изписвам еднократно линка и го запаметявам в браузърите.
Настройвам и уайфай - мрежа, парола. После, като изключа самолентия режим, направо си влиза в линка, без да го изписвам отново, намирам си желаната книга и я свалям за 2-3 секунди. Понякога си свалям всичко от даден автор, който ми е любим.  Много е удобно.

Виж тук ревю на твоя четец. Ако не говорш английски, има автоматичен превод. След 4-та мин. е за подсветките.
https://www.youtube.com/watch?v=5S7InZrN2UA

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 01:59 от Diorela

# 27
Да Диорела и аз мисля първо да му свикна.
Аз като цяло ще си ги мятам през кабела.

Levi.Pinfold, виждат ми се добре книгите. Чак отделна папка да правя за всяка книга ми идва в повече.
Може би за поредица е добре.
Не са минатюри.

Благодаря за разяснението за  подсветката, разбрах. Много функции, много нещо.

# 28
Това ме озадачи. Ако калъфчето е с магнит, това означава ли, че се изключва автоматично, или заспива автоматично? За киндъл питам.
 Моето възприятие е, че такива програми са по-скоро за маниаци, на мен са ми напълно достатъчни обикновените функции на четеца. 
Заспива, естествено. И няма шанс да го събудиш, ако не отвориш калъфа или цъкнеш бутона.
Аз пък се озадачавам от гимнастиките, които правят с тези Андроид четци. То се свалят рийдъри, програми, настройки, кодове се пишат ... Не мисля да се докосвам до такова нещо някога, въпреки че имам техническата грамотност не виждам смисъл.

# 29
Честно казано и аз сигурно няма да слагам. Така ми е екстра.
Даже не знаех, че взимам полу таблет.
Но и гб гледах, подсветки и накрая реших това.

Общи условия

Активация на акаунт