Електронни четци – 30

• 4 357
  • 153
  •   1
Отговори
# 75
lolabecky, върни се прочети от 1-ва стр за boox go 6. Бях попаднала на информация, че екраните им са по-крехки,  за друг модел е клипа, но потърси инфо и за този модел.
Киндъл са доказано по-здрави, недостък, че четат малко формати.

# 76
След мислене днес се спрях на класикатa - kindle като прецених, че опция за още приложения ще ме разсейва и бих предпочела да мога да чета само. Поръчах си от немския амазон paperwhite 12 поколение имаше доста добра оферта сравнение с всички български сайтове и съм доволна. Чакам с нетърпение да дойде и да го разучавам.

# 77
Здравейте.

Попадна ми една... малко трудно ми се обръща... клавиатурата да го нарека програма, с която при повечко късмет и свободно време могат да се конвертират книги в електронни формати и речници. Та според мен това чудо на чудесата е писано като курсова работа от студент-първокурсник в Калкута или Бомбай, след което заради объркване на куриерските пратки по погрешка е попаднало в офисите на Amazon, където пиян или напушен администратор го е публикувал на сайта на компанията. Просто не виждам логика да е иначе - това заема сума място, работи изключително бавно и като капак на всичко е сигурно най-лакомата за ресурси програма, която съм виждал. Ама стига мрънкане.

Та:

За ей това говоря: https://kdp.amazon.com/en_US/help/topic/G202131170

Поддържа kpf, mobi, azw, epub, htm, html, xhtml (тоест можете да си запазвате страници в последните три формата и след това да ги конвертирате), opf, prc, azw3, azw8, doc и docx. Ама когато си поиска. Конвертира също когато си поиска. Дава една еднотипна грешка и край. На един от речниците пък ми извади около 500 празни страници и около 50 с по няколко думи на тях. Не харесва кирилица - ако първият език на речника е български, край - отказва да го конвертира. Сменях кодове, идентификатори и какво ли не - не ще и не ще. От останалите тук-там дава същата грешка - ако иска, работи, ако не иска - не. С книгите се държи значително по-добре, макар че и там видях грешки и откази. Инструкция за работа: отваряте програмата, Open Book, чакате я да приключи с конвертирането и след това експортирате резултата във формат MOBI. Бави се от умерено до много дълго, зависи от речника/книгата. Това е всичко.

Каква ми беше идеята с тоя пост?

Самата програма си има емулатор, обаче на него не може да се разчита. Остава и сама себе си да не може да чете, а и няма сензорен екран. По-долу има линк за папка с речници (имаше запитване някъде по-назад за такива във формат MOBI за Kindle). Молбата ми е някой да пробва и да каже как се държат на реален Kindle, може ли да се търси в тях и ако да, в кои точно (отзад съм ги маркирал от какъв източник са направени, а тези, след името на които не пише нищо, са от речникови формати - DSL, IFO или някой от сорта). Иначе на емулатора във всички може. Ако тая шашма сработи, полека-лека ще конвертирам и още (става доста бавно, а при някои речници товари така компютъра, че хайванчето не може скрийнсейвър да си пусне; при други не чак толкова, нямам идея защо).

Благодаря предварително за съдействието и отговорите, а папката е ей тук:

https://www.mediafire.com/folder/7hj56k928ww86/MOBI

Весели празници на всички!

П.П.: Намери се и далеч по-лесен начин за конвертиране от електронни формати за речници в MOBI чрез pyGlossary и KindleGen (и евентуално Linguae). Ако има желаещи, ще напиша и кратко упътване. За съжаление, не работи при книжните формати и разните видове HTML - за тях остава горният вариант с досадата от Amazon.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 13:42 от nyakoybg

# 78
  • Sofia
А някой пробвал ли е Calibrе?
С него дали могат да се конвертират pdf-и към mobi, за да могат да се четат от Kindle?

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 16:48 от Brin de muguet

# 79
А някой пробвал ли Calibrе?
С него дали могат да се конвертират pdf-и към mobi, за да могат да се четат от Kindle?
За конвертирането се конвертират, но къде в OCR текст, къде като снимки - както дойде. Ако няма да ви трябва търсене, става и с Calibre, при това по-бързо, отколкото с горната програма. Но горната дава по-добро качество, поне според мен.

Сложих три такива в папката - и трите са правени от PDF.

Сега виждам редакцията.

И да, и не. Calibre ще ги конвертира, вероятно ще могат и да се отварят и четат, но в тях няма да може да се търси. Има два вида MOBI, както и два вида dic, два вида .index и така нататък. PDF-ите са даже повече видове. За тези, които са конвертирани от ePub, PDF и прочие, MobiDict Avalonia изписва, че файлът не е речник.

Последна редакция: чт, 25 дек 2025, 02:57 от nyakoybg

# 80
Весели празници на всички!
За четците Onyx Boox Go. Доколкото имам представа, серията Boox Go нещо си нарочно нямат подсветка на екрана. По този начин в горното стъкло на дисплея не се вграждал някакъв слой, който служи за по-равномерното разпределяне на светлината на светодиодчетата върху цялата площ на дисплея. Обаче по този начин текстът и картинките върху дисплея се виждали като по-контрастни и с по-голяма резолюция. Аз имам Boox Go 10.3 и мога да потвърдя, че наистина текстът изглежда по-добре, отколкото на всякакви четци с подсветка. Липсата на подсветка не е болка за умирачка - да не би на книжните книги да има вградена подсветка?
Предполагам, че и четците Boox Go 6, Go7 и Go 7 Color също нямат подсветка.
За по-чупливите стъкла и дисплеи на четците Boox - това за мен е пълна глупост. Хиляда пъти съм го повтарял тук - имам 4 четеца Boox, 4-5 Покетбука, 4 Киндъла и 2 четеца Кобо. Всичките в калъфи. Как пък досега нито един от тях не е дал такъв дефект?!?
За менюто и настройките на Onyx Boox - всички четци от тази марка имат много шантава система от менюта и настройки.
Главното меню се пуска от началния екран (Home). Там си има раздел настройки с хиляда опции.
Обаче основните настройки за четене се пускат от друго място - като сте отворили книга, плъзгате с пръст надолу от горния десен край на екрана. Там има още един куп настройки.
И трето - ако цъкнете с пръст в центъра на екрана най-долу, се отваря трето меню. Оттам  се настройват шрифтове, форматиране на страницата, дебелина, острота, плътност и контраст на шрифта и т.н.
За интернет браузер на четците Boox. Имат си много добър вграден браузер - Neo Browser или нещо подобно. За разлика от "експерименталните" браузери на Киндъл, Покетбук и Кобо, които са мъка и пълна скръб, този работи много добре - нито е бавен, нито забива и т.н. Не забравяйте, че четците на Boox всъщност са Андроид таблети с E-Ink дисплей. Можете да си цъкате и четете из интернет, да си сваляте книги откъдето ви хрумне, да си инсталирате всякакви допълнителни програми, което не е необходимо на практика, и т.н.
Но все пак с такъв екран видео няма да върви много добре.
И още нещо - за програмата за четене при Boox. Аз експериментирах с всякакви допълнителни програми - CoolReader, Ko Reader, Al Reader и т.н.
И според мен вградената програма за четене - Neo Reader, е предостатъчна за всичко. Има всякакви настройки на страница, шрифт и т.н.
И кой знае защо все през нея си чета.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 15:47 от Stilgar

# 81
Stilgar,
При толкова много четци, която марка би препоръчал?
Аз изпуснах промоциите на черен петък, защото супер много се колебае. Разглеждах марки, правех анализи и не можах да взема решение. Колебае се между само четец и четец + опция писане. Направо затънах в информацията.  Сега, май, съм се насочила само към четец и то към по-бюджетен вариант, за да видя изобщо ще се ползва ли. Обичам да чета, но обичам хартиени книги 😀
Може би някой Киндъл Thinking но не знам с тези формати дали няма да ми стане досадно на превъртам, въпреки че вече имат epub (ако не бъркам, това срещнах като четох назад темата).

# 82
Весела Коледа!

Цитат
Може би някой Киндъл Thinking но не знам с тези формати дали няма да ми стане досадно на превъртам, въпреки че вече имат epub
ver4eto_sv, за какво досадно превъртане на киндъл говориш? Просто четат различен формат. За теб формата няма разлика, докато четеш. Единствено, ако искаш да си купиш нови книги от Озон с DRM защита, не можеш да ги четеш на киндъл, защото са в epub. А те не предлагат в моби формат.

# 83
Останала съм с впечатлението, че Киндъл не чете всякакви формати и затова някои книги трябва да се конвертират(?) В подходящ формат за Киндъл.

# 84
Вярно е това. Но ето един практически пример, за да разбереш за какво става дума.

Избери и свали една книга от тук - на лаптоп, например.  Това е читанката в epub.
https://pechkov.chitanka.info/epub/index.php

После напиши в гугъл epub в моби и си избери който си искаш конвертор.  Примерно този
https://cloudconvert.com/epub-to-mobi
Конвертирай книгата, за да видиш как става.  После си я качваш с кабел на четеца.

А читанката има аналогичен линк с книги за киндъл, направо в моби формат.
 https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php
От тези линкове можеш да сваляш директно на четеца за секунди.

Проблемът е с PDF файловете, не излизат добре на малки екрани, за тях трябва да се превърта насам натам по страницата. Но това е за всички четци.  Чета, че някои PDF  могат да се конвертират, но аз не съм пробвала.

ЕДИТ
В epub можеш да я отвориш и четеш и на лаптоп, но в моби не можеш.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 00:18 от Diorela

# 85
  • София

ЕДИТ
В epub можеш да я отвориш и четеш и на лаптоп, но в моби не можеш.

ЕДИТ
И книги в mobi формат могат да се четат на лаптоп.

Diorela, всички разбрахме, че си фен на Печков, но може ли да не го пробутваш на всяка страница. В Читанка отдавна има mobi.

# 86
Фен съм на линка, а не на Печков, защото е много удобен и от него директно свалям на киндъла. Той е част от Читанката, до колкото зная.  Не го пробутвам на никого. Ако ти се сещаш за друг вариант да покажеш на нов потребител на четци практически как става конвертиране на форматите, аз не се сещам.
Впрочем, можеше да обясниш и покажеш нагледно на ver4eto_sv как става конвертирането преди аз да го направя като пълен лаик. Сигурна съм, че щеше да го направиш много по-добре от мен, която го илюстрирах с линк на Печков.
Ох, забравих, не си от помагащите със  съвети тук.

ПС Аз не мога да отварям моби формат на лаптопа. Може би трябва някаква програма.

# 87
  • Sofia
Единствено, ако искаш да си купиш нови книги от Озон с DRM защита, не можеш да ги четеш на киндъл, защото са в epub. А те не предлагат в моби формат.
Може ли малко повече разяснения за този формат epub с DRM защита? Те могат ли да се конвертират като обикновен epub в mobi? Или тази защита забранява конвертирането?

Книгите, които имам в PocketBook-a са най-вече epub (нямам идея дали имат подобна защита), pdf и чат-пат mobi.
Тези дни ми се иска да се позанимавам да ги конвертирам, за да мога да ги чета и от Kindle.

ПП: аз отварям mobi на компютъра с програмата Calibre.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 02:49 от Brin de muguet

# 88
Може ли някой да качи защитен ePub файл? Намерих два със защита на Barnes & Nobles - не я свалят нито плъгините за Calibre, нито ePubor. Искам да пробвам с друга защита, а се оказа проблем да се намерят такива файлове в нета.

С Calibre можете да конвертирате книги от ePub в MOBI.

MOBI на PC се чете от SumatraPDF - лек и доста сносен четец:

https://www.sumatrapdfreader.org/free-pdf-reader

# 89
На новия ми Киндъл в момента имам само книги epub, свалени от рулит, качени през приложението и всички си се отварят и четат нормално. Защо се твърди, че Киндъл не чете този формат? За някакви защитени с програма ли става дума?

Общи условия

Активация на акаунт