Електронни четци – 30

• 4 379
  • 153
  •   2
Отговори
# 90
  • Sofia
Аз лично досега не съм ползвала Kindle. Наскоро го купих моя и още не е влезнал в употреба. Но в описанието му в Ardes пише, може да чете epub само след конвертиране, затова и се интересувам.

# 91
На новия ми Киндъл в момента имам само книги epub, свалени от рулит, качени през приложението и всички си се отварят и четат нормално. Защо се твърди, че Киндъл не чете този формат? За някакви защитени с програма ли става дума?

Старите модели киндъл не четат epub. Твоят кой модел е?
DRM е защита на новозакупени книги. Доколкото зная, не може да се конвертира в друг формат, когато е с DRM. Може и да има някакви хакове, но на мен не са ми известни.

# 92
  • Sofia
А има ли начин да разберем дали даден epub я има тази защита.
В някои магазини си пише изрично, че има DRM, в други нищо не е упоменато.
Снощи купих един epub (Чарли и шоколадовата фабрика) от чуждестранен сайт и нищо не пишеше за DRM.
Днес го конвертирах без проблем в mobi и AZW3 и на компютъра се отварят и трите формата. Но още не съм го качила на Kindle-а да видя дали работи Book

Тоест предполагам, че ако не пише, че има DRM, най-верoятно я няма. Знам ли newsm78

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 13:29 от Brin de muguet

# 93
Diorela, KINDLE PAPERWHITE 16GB (12-ТО ПОКОЛЕНИЕ) е моят. За старите знам, защото 14 години ползвах много бейсик модел и всичко конвертирах. Но на този качих epub книги (както съм описала в предния коментар - свалени от рулит, качени през приложението) и няма никакъв проблем. Да не би приложението да ги конвертира някак? Трябва да тествам да сваля директно от браузъра и да видя дали ще го отвори.

# 94
Kindle Paperwhite 16GB (12-то поколение) не чете epub.
https://readerbg.com/kindle-paperwhite-2024?gad_source=1&gad_cam … AYASAAEgIUmvD_BwE
Цитат
Формати за книги   AZW, AZW3, MOBI, PRC, TXT, AAX (аудио книги)

# 95
Цитат
А има ли начин да разберем дали даден epub я има тази защита
По-горе съм дал линк към SumatraPDF. Опитайте се да я отворите с него - ако има, ще си каже веднага. И ако има, можете ли да я качите някъде и да дадете линк? Доколкото прочетох снощи, има 4 вида DRM защита за ePub файлове. С единия разпространените плъгини и програми не се справят, да видим как ще е с другите три.

За ето тези говорим:

https://bg.annas-archive.org/search?q=DRM+protected+epub

Ако файлът е защитéн, ще видите това:

При опит за конвертиране Calibre дава това:

# 96
  • Sofia
И за моя Kindle пише същото :
Скрит текст:

Значи все пак би трябвало да е възможно.

nyakoybg, много благодаря!
Ако ми излезне подобна грешка за някой файл в Calibre, ще пробвам и другата програма (SumatraPDF) и ще пиша тук.

# 97
Kindle Paperwhite 16GB (12-то поколение) не чете epub.
https://readerbg.com/kindle-paperwhite-2024?gad_source=1&gad_cam … AYASAAEgIUmvD_BwE
Цитат
Формати за книги   AZW, AZW3, MOBI, PRC, TXT, AAX (аудио книги)

Така е, да, но рисърчнах и явно приложението ги конвертира автоматично, защото нищо не съм направила освен да ги кача в него.

# 98
Аз лично досега не съм ползвала Kindle. Наскоро го купих моя и още не е влезнал в употреба. Но в описанието му в Ardes пише, може да чете epub само след конвертиране, затова и се интересувам.
Всъщност киндъл не може да чете epub, не поддържа този формат. Първо трябва да се конвертира във формат, който киндъл чете - AZW, AZW3, MOBI. Файлът се променя ( конвертира) в другия формат, вече не е epub.

Това, дето го пишат, може да стане през всеки онлайн конвертор, вече има много такива. Не е задължително да е през приложението на киндъл. ДРМ защитата препятства конвертирането.
От Сиела са ми казвали, че мога да поискам да ми изпратят закупена книга със защита в моби формат. Но не съм пробвала дали е така.
От Озон категорично отказват да предоставят в моби формат. Затова написах, че при избор на четец, човек трябва да си прецени, дали ще купува нови книги със защита от Озон.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 15:24 от Diorela

# 99
Да, така е, ако държим да сме буквалисти. Но идеята е, че може да се свалят такива книги и с буквално два клика да се качат през приложението и да се четат. Лично за мен това е супер удобно и елиминира нуждата от сваляне на книгите на компютър, минаване през Calibre и качване после посредством кабел.

# 100
Ако книгите се изтеглят първо на телефона във формат epub и после се изпратят през приложението на Kindle, което може да бъде изтеглено от Google Play или от App Store, смяната на формата става автоматично. Книгата се прехвърля от телефона на четеца след около 2-3 минути, като се трансформира във формат, който е поддържан от Kindle. За мен това е най-удобният начин и става доста по-лесно, отколкото ръчно да се минава всяка книга през конвертираща програма в интернет или през Calibre и после да се прехвърлят с кабел на четеца.

# 101
Този разговор за epub и Киндъл сме го водили много пъти.
Аз съм буквалист и ще отговоря буквално какво става. Ако на четец на Киндъл се качи ДИРЕКТНО някакъв файл в epub формат, той просто не го вижда. Директно означава - просто копирате такъв файл в Киндъла,  без никакви приложения или предварително конвертиране в AZW3 или mobi. Същото се отнася и за файловете в по-екзотичен формат като fb2 или fb2zip. Докато например четците на Pocketbook и Boox нямат такъв проблем. Каквото и да им копираш (или свалиш направо в тях от интернет) директно, го четат веднага без никакви приложения или предварително конвертиране. Същото се отнася и за четците на Kobo (за тях не съм много сигурен за fb2 и fb2zip).
Това е положението с Киндъл. А за някои хора предварителното конвертиране на компютър или пращането на epub файла до сайта на Амазон през приложението и чакането, докато оттам го конвертират в AZW3 и го върнат обратно директно в четеца, е много досадно.
А ако искате да четете книги, като подчертавате текст и/или си водите бележки и коментари, най-удобни са четците на Onyx Boox - моделите, които имат в комплекта съответен стилус (писалка). При това е най-добре да се използва вграденото приложение за четене на Boox - Neo Reader, с което може да драскате, подчертавате и водите бележки и във PDF файлове.
Май това го въведоха с поредния ъпдейт и в  големия Kindle Scribe, който идва със стилус, но не съм много сигурен.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 16:53 от Stilgar

# 102
А ако искате да четете книги, като подчертавате текст и/или си водите бележки и коментари, най-удобни са четците на Onyx Boox - моделите, които имат в комплекта съответен стилус (писалка). При това е най-добре да се използва вграденото приложение за четене на Boox - Neo Reader, с което може да драскате, подчертавате и водите бележки и във PDF файлове.
Май това го въведоха с поредния ъпдейт и в  големия Kindle Scribe, който идва със стилус, но не съм много сигурен.

Много интересно това за Boox. Аз се интересувах от Кобо Сейдж заради възможността за стилус, но после четох коментари в Reddit, че ставало главно за книги от еко системата на Кобо, а не за други, така че си останах с колебанията. Kindle Scribe не е идеален за мен като четец.

Ако Boox имат физически бутони и стилус, и позволяват бележки на различни формати, без да са ограничени в една еко система, бих се замислила...

# 103
  • Sofia
Малък ъпдейт.
Прехвърлих около 15-тина pdf-а в Kindle без никакво конвертиране. Чете си ги без проблем.
Конвертирах и няколко epub-а, къде стари, къде купени наскоро - пак никакъв проблем.
Конвертират си се в mobi или AZW3 и Kindle ги чете. Засега.
Явно досега не съм попадала на DRM защита.

Kindle Scribe не е идеален за мен като четец.
Защо?

# 104
Няма физически бутони и е прекалено голям за ежедневно четене на романи. А за PDF статии и бележки използвам таблет със стилус.

Общи условия

Активация на акаунт