Електронни четци – 30

• 10 846
  • 220
  •   1
Отговори
# 210
За качеството на екрана на цветния четец Onyx Boox Go 7 или Onyx Boox Go 7 Gen 2. Екранът е с резолюция 1680 x 1264 т.е. 300 ppi  в черно бял режим или 150 ppi в цветен режим. Не знам конкретно за Go7, аз имам цветен четец на Оникс 10.3 инча - Onyx Boox Note Air 4 C, със същата резолюция за инч (300 или 150) , но при него ако на страницата има черно бял текст и цветна картинка - текстът е с по-високата резолюция, а само цветната картинка е с по-ниската. Т.е. при четене на черно-бял текст резолюцията е много висока.
Трябва да подчертая, че заради цветовете екранът има допълнителен слой и при изключена подсветка изглежда съвсем леко сивкав и не е толкова бял, колкото на черно бял четец. Но при съвсем слаба подсветка това въобще не личи

# 211
Здравейте. Някой има ли - четец Kindle Paperwhite 7" 2024 г. и доволен ли е? Майка ми има Pocketbook на около 6 години и батерията не държи. И е време да се огледаме за нов.

# 212
Ако става въпрос за този модел, аз съм с него. Купих си го преди 3 месеца някъде.
Нямам много голяма база за сравнение, тъй като преди това ползвах години друг модел Kindle - Voyage. Разликата в бързината на самото устройство е осезаема. Всичко зарежда много по-бързо и плавно.
Отне ми малко време да свикна с по-големите му размери, но вече мога да кажа че ми е много удобен. Нося го навсякъде с мен. За мен е голямо предимство подсветката. Не бих казала, че ползвам всичките му функции, но със сигурност четенето на по-голям екран ми е по-приятно. Както и светлината на дисплея. Батерията, като на всяко ново устройство държи доста.

# 213
Здравейте. Някой има ли - четец Kindle Paperwhite 7" 2024 г. и доволен ли е? Майка ми има Pocketbook на около 6 години и батерията не държи. И е време да се огледаме за нов.

Супер е. Има 7-инчов E Ink Carta 1300 дисплей, самото устройство е бързо, работи стабилно, водоустойчиво е, а и е доста здраво. Аз го ползвам с оригиналното калъфче, което определено помага, но въпреки това съм го изпускал няколко пъти от прилична височина и му няма нищо.

С две думи - един от най-добрите четци на пазара. Ако човек няма нищо против да е в екосистемата на Kindle, трудно бих препоръчал нещо по-добро в момента.

# 214
Здравейте!
Преди една година купихме на дъщеря ми този киндъл:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0CP32JG8B?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Все още не може да чете книги на български език.
Търся някоя добра душа, която да ми обясни подробно какво трябва да направя, защото прочетох първа страница, но все още не ми е ясно! Relieved
Благодаря!

# 215
Не разбрах въпроса. Кой не може да чете на български – дъщеря ти или четецът?
Ако е четецът – трябва да може да поддържа кирилица. Има и меню на руски.

# 216
Всеки Киндъл, като му заредиш книги на кирилица - примерно на български или на руски език, трябва да може да ги чете без никакви настройки. Т.е. текстът на екрана трябва да е изписан на български или руски  (кирилица).
А менюто на четеца фабрично е на английски. Но през настройките може да се превключи на руски.  Меню на български няма.
Аз не разбрах същността на проблема. Прехвърляте в четеца книги на български, които са във формат mobi или AZW3 и какво става - четецът не ги отваря? Или излиза нещо, което не е на кирилица,  а някакви йероглифи - специални символи, на жаргон маймуница? Второто според мен е изключено. Това се случваше навремето на компютър, на който няма заредени шрифтове на кирилица. Всеки Киндъл трябва да може да чете текст на кирилица, без да му пипаш настройки, да качваш допълнителни шрифтове и т.н.
А ако просто не вижда и не отваря книга на кирилица, тя просто не е с подходящ формат. Примерно формати epub, fb2, fb2 zip и т.н. не се четат от Киндъл .
Да, ако директно копирате книги във формат epub, Киндълът не ги чете. Трябва да направите една гимнастика - да си направите акаунт в Амазон, да регистрирате там четеца си и да пратите книгата до акаунта си чрез командата send to Kindle, и тя ще се върне в четеца ви конвертирана от epub в AZW3 (четецът трябва да е с включен интернет по WiFi към локална мрежа). WiFi на Киндъла се включва, като се изключи самолетния режим - цъкате върху иконката самолетче и тя от черна става на сива. Свързването към определена локална мрежа по WiFi е по същия начин както при всеки смартфон - настройки - WiFi - избирате локална мрежа, въвеждате парола и т.н.
 Втори вариант - инсталирате на компютър безплатната програмка Calibre.
И чрез нея конвертирате предварително книгите, които не са във формат mobi или AZW3 в един от тези формати и тогава ги копирате с кабел в Киндъла.
Трети вариант - намирате си книги, които предварително са конвертирани във формат mobi или AZW3.
Примерно - в онлайн библиотеката на български език читанка.инфо книгите за сваляне са достъпни и във формат mobi. Символът на този формат е едно ръкописно m (ем) на латиница - бяла буква на жълт фон . Дръпнете си някаква книга от там за проба, качете я на Киндъла и пробвайте да я отворите.

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 12:05 от Stilgar

# 217
Аз пак ще предложа, като най-лесно, влезте през браузъра и изпишете този линк.
https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php

А после да си свали направо на киндъла някоя книга и да види дали я чете.

ПС Предполагам, че става въпрос за закупени книги на български, които киндъл не може да чете. Така е, защото ги продават в epub формат и са с DRM защита. Ако са от Озон, май няма начин. Но ако са от Сиела, може да им пишете и да поискате книгата в моби формат за киндъл. Поне твърдят, че изпращат и в моби.

# 218
Българските издателства, които предлагат за закупуване електронни книги с DRM защита, изрично изброяват марките и конкретните модели електронни четци, които могат да четат такива книги. За съжаление четците на Киндъл не са такива. Ако не бъркам, такава възможност имат повечето модели Onyx Boox и някои модели Pocketbook. За Kobo не съм сигурен.
За Киндъл май имаше  някакви сложни софтуерни гимнастики на компютър с такива електронни книги с DRM, за да станат четими. Това е извън сферата на компетентността ми и не съм се интересувал. Може и да бъркам и да не е възможно. Просто имам и четци на Оникс Буукс и Покетбук и нямам такъв проблем.

# 219
Озон посочват, че Е-книгата е несъвместима с киндъл.
https://www.ozone.bg/product/lyubimi-knigi-za-momcheta-3-vinetu-e-kniga/

В Сиела излиза  това:
https://www.ciela.com/e-kniga-pazitelkata-na-aromatite.html
Цитат
Формат   epub
...........................
Съвместим с

Е-четци
Kindle
Android
Apple
Windows
Което ми е много интересно - дават книгата във формат epub,  а посочват съвместимост с киндъл. Може би затова казват, че изпращат и в моби, ако поискаш.

Сиела дават и някакви приложения за четене на е-книги, не съм запозната с тях.

Цитат
Свалете четец за е-книгата
Приложение за четене на книги Сиела
Приложение за четене на книги Епъл
Приложение за четене на е-книги

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 13:18 от Diorela

# 220
Озон посочват, че Е-книгата е несъвместима с киндъл.
https://www.ozone.bg/product/lyubimi-knigi-za-momcheta-3-vinetu-e-kniga/

В Сиела излиза  това:
https://www.ciela.com/e-kniga-pazitelkata-na-aromatite.html
Цитат
Формат   epub
...........................
Съвместим с

Е-четци
Kindle
Android
Apple
Windows
Което ми е много интересно - дават книгата във формат epub,  а посочват съвместимост с киндъл. Може би затова казват, че изпращат и в моби, ако поискаш.

Сиела дават и някакви приложения за четене на е-книги, не съм запозната с тях.

Цитат
Свалете четец за е-книгата
Приложение за четене на книги Сиела
Приложение за четене на книги Епъл
Приложение за четене на е-книги
Когато си купиш книга от Сиела получаваш два линка единия е за файл в epub, другият в mobi.
Когато качваш книгите през мейл или send to Kindle е валиден epub. Mobi файловете са могат да се качват само и единствено през usb
(И като цяло ги показват достъпни за Киндъл понеже нямат от Adobe защитете и може лесно да се отварят на всяко устройство, но това мисля важи само за тяхното издателство)

Общи условия

Активация на акаунт