Колко пари да държим в дебитната си карта?

• 636
  • 14
  •   2
Отговори
Здравейте, каква сума е сравнително безопасно да се държи в дебитна карта? Имам две карти и едната ми е "спестовна"-само заделям пари в нея, не харча от там (освен ако не се наложи някой ден за нещо спешно и важно). Но се притеснявам ако сумата стане по-голяма да не стане нещо с тези пари.

# 1
Ако не ползвате картата (не сте я писали никъде онлайн или да я ползвате офлайн и като се наложи да плащате първо прехвърляте в друга) няма значение, безопасно е.
Иначе е добре ако може да се заключва или замразява и тогава не може да се ползва без да я отключите.
Принципно има инфлация и е добре по-големи суми да се държат в инвестиции или поне някакви депозити.

# 2
Аз се старая да не държа голяма (според моите разбирания, тоест над 2000лв) сума в дебитната карта. Имам спестовна сметка и периодично прехвърлям в нея.

# 3
  • София
Здравейте, каква сума е сравнително безопасно да се държи в дебитна карта? Имам две карти и едната ми е "спестовна"-само заделям пари в нея, не харча от там (освен ако не се наложи някой ден за нещо спешно и важно). Но се притеснявам ако сумата стане по-голяма да не стане нещо с тези пари.
Не е ли вариант по-голямата сума пари да дръжите в сметка без карта, а при необходимост да местите в сметката с карта?

# 4

Какво ‘нещо’ да стане? Банката да фалира, някой да ви открадне картата и да ви изтегли парите или нещо трето?

Имам спестовна сметка без карта и текуща сметка, през която минават всичките ми плащания. В текущата сметка не държа много пари. Като и ако се натрупа нещо, прехвърлям в спестовната. В спестовната тъкмо се натрупа някаква прилична сума и се налага да я изхарча - през април правихме баня, през септември колата безвъзвратно се счупи и трябваше да си купя нова. Имам също блокирана инвестиционна сметка на името на сина ми за университета му и две мои, с които нещо си се занимавам. Като цяло няма смисъл от държане на пари в брой, защото лихвите са много ниски. По-добре някоя инвестиция. Предполагам, че българските банки предлагат такава услуга. Моите инвестиции са все през банката, на която съм клиент по принцип. Самите банки май също не обичат депозити - като се натрупат пари в спестовната ми сметка, се обаждат да ме канят на среща да си говорим за инвестиции.

# 5
Разбирам ви, но аз искам да имам едни 10 000-20 000 лв на разположение "за сватби и погребения" и затова не искам да е депозит (имам си отделно депозит в банка). Ако не дай си боже се наложи някаква малка операция, направа на зъб/и, разходи докато съм в друг град или държава-къде да търся моята банка, че да тегля пари?
Затова имам две дебитни карти, като по едната само прехвърлям за да имам именно тези пари и не я ползвам (за сега) никъде. Но знам, че във всеки един момент мога да разполагам с тези пари.

# 6
Ами Вие сте си решили проблема,както на Вас ви е удобно.Просто не носете втората карта с Вас,да не Ви я откраднат. Иначе ако имате интернет банкиране,можете да си прехвърляте пари по всяко време.

# 7
Ами Вие сте си решили проблема,както на Вас ви е удобно.Просто не носете втората карта с Вас,да не Ви я откраднат. Иначе ако имате интернет банкиране,можете да си прехвърляте пари по всяко време.
Да речем, че ми е удобно, да. Просто не съм сигурна дали няма други варианти освен моя си и да променя нещата. И затова питах как е при другите.

# 8
  • БГ
По-изгодно е само една дебитна карта и мобилно/онлайн банкиране, където да си виждате всички сметки вкл.депозитните. Нищо не пречи да имате няколко депозита с различни сметки. По сметката с денитната карта има  такси за обслужване месечно, аз не знам дали има банка без месечна такса, освен неон на ТБИ, но и там си има кусури. Така, че спестените пари във втората дебитна карта може да са депозит па било и с 0лв лихва, но се спестява поне месечната такса обслужване. Винаги може да развалите депозит и нищо не губите, ако лихвата му е 0%.

# 9
Да речем, че ми е удобно, да. Просто не съм сигурна дали няма други варианти освен моя си и да променя нещата. И затова питах как е при другите.

Примерно в Револют. Има един вид депозит с малка, но не нулева лихва, откъдето може да ги извадиш за 5 секунди и прехвърлиш към карта.

А принципно за аварийни харчове има кредитна карта. Плащаш с картата, а парите трябва да ги върнеш на банката след няколко дена, до 40, когато евентуално имаш достъп до повече средства.

# 10
Кредитната карта абсолютно не е моят вариант.

# 11
КК не е добър вариант за извънредни разходи, освен ако не се способен да погасиш задължението в рамките на гратисния период, тъй като лихвите са високи.

По питането на авторката - не е необходимо по спестовната сметка да имаш дебитна карта, това е излишна допълнителна такса. С мобилното приложение на банката винаги можеш да прехвърляш по другата сметка когато е необходимо.

# 12
По-изгодно е само една дебитна карта и мобилно/онлайн банкиране, където да си виждате всички сметки вкл.депозитните.
По-изгодно, но по-надеждно е да имаш 2 карти в различни банки. Едната може да не работи, да изгубиш и всякакви други причини... вадиш втората.

Иначе като "вариант" има т.нар. спестовна компонента при ДСК (нещо като допълнителна сметка в банкирането). Прехвърляш парите над 2000лв в спестовната компонента и през банкомат/терминал остават достъпни само 2000лв. Аз ползвам ПИБ за ежедневни плащания. Предимството им е, че имат вариант да изпращат email справка веднъж на ден за плащанията от предния. Така наглеждам има ли нещо съмнително без SMS на всяко плащане.

# 13
  • БГ
По-изгодно е само една дебитна карта и мобилно/онлайн банкиране, където да си виждате всички сметки вкл.депозитните.
По-изгодно, но по-надеждно е да имаш 2 карти в различни банки. Едната може да не работи, да изгубиш и всякакви други причини... вадиш втората.

Иначе като "вариант" има т.нар. спестовна компонента при ДСК (нещо като допълнителна сметка в банкирането). Прехвърляш парите над 2000лв в спестовната компонента и през банкомат/терминал остават достъпни само 2000лв. Аз ползвам ПИБ за ежедневни плащания. Предимството им е, че имат вариант да изпращат email справка веднъж на ден за плащанията от предния. Така наглеждам има ли нещо съмнително без SMS на всяко плащане.
Аз от авторката разбирам, че ползва една банка, не няколко. Депозит, който не се тегли е резон да е в друга банка, но за спешни случаи по добре да са в една, най-малкото трябва да на всяка банка приложенията за банкиране да ползва  (мобилни или онлайн)

# 14
Аз от авторката разбирам, че ползва една банка, не няколко. Депозит, който не се тегли е резон да е в друга банка, но за спешни случаи по добре да са в една, най-малкото трябва да на всяка банка приложенията за банкиране да ползва  (мобилни или онлайн)
Три банки са Bowtie
В една банка е депозита за който нямам мобилно приложение и тези пари с години не са пипани.
Двете ми дебитни карти са в други две банки-като за тях си имам съответно две мобилни приложение.
За сега приемам варианта да блокирам картата по която "спестявам" и само като превеждам по нея да я отблокирам (или ако ми се наложи да харча от нея, първо ще преведа в другата ми "оборотна" дебитна карта, по която пък ми се превежда заплата, болнични, пазарувам, плащам сметки и т.н.).
Благодаря на всички ви.

Общи условия

Активация на акаунт