254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 11 158
  • 494
  •   4
Отговори
# 30
  • Germany
Нищо не съм купувала, даже не съм и украсила. Едни клонки съм наслагала из вазите и това е. Декември винаги ми е много работно натоварен. Тийна ги скъсват от учене последните седмици и само ми разказва за някакви оценки, а на мен всичко ми се слива, физика, математика… той пък се сърди, че не съм помнела тоя тест, ония тест. Абе искам да е Коледа, да си легна  на дивана с книжката и никой да не ме занимава с нищо.

# 31
Моят син вчера официално заяви какъв подарък иска. Grinning Ние с баща му знаехме, но чакахме да си каже.
Подаръкът на половинката е поръчан, за съжаление тази година не можах да му измисля някаква изненада. За мен - не знам, ще видим дали съм слушала. Joy Е, аз покрай намаленията сега си понакупих разни неща.

abs, от БалевБио и от Зоя поръчвам за родителите ми разни дребни глезотийки. Ако съм намислила нещо конкретно, търся съответни магазини.

# 32
И ние нямаме поръчки за подаръци. Купих интересни календари и стига. Сега се замилих да взема симвлично по едно лего .
Но нищо специално няма за желания

# 33
Много ми е трудно тази Коледа.
Не съм украсила още освен малко зимна и входната врата, не сме купили елха, снощи за първи път изпекох сладки, а ми трябват за петък, коледния календар го правих на 4ти и раздавах пакетчета за отминалите дати, но пък чакам още 4 неща от Дъглас, които пък ме чакат в някаква неизвестна поща, понеже нямало никой вкъщи. Поне пакета за България изпратих вчера. Както коментирахме напълних месни консерви, сладки неща и разни дреболии. Този година за първи път изпратих от подаръчните комплекти на Rituals, дано се харесат. За самотните възрастни ще е пакет с консерви и сладки. Дано пристигнат благополучно.
Детето не знае какво иска, има срок до петък. Отделно към това трябва да измисля и някаква изненада.
Допълнително ще се събираме с приятели и ще правим томбола. Аз съм отговорника по наградите. Трябва ми поне 48 часово денонощие, 24 е малко. Отдавна не ходим в България, не само билетите са ужасни, но се случва и времето да е такова. Накрая се прибираме още по-изморени.
За даващите пари да споделя една интересна идея за поднасяне.

# 34
Ние все още сме с много желания, но ще купувам и общ семеен подарък, който ппц ми е скъп та ще се възползвам от Коледата да го взема.  С индивидуалните подаръци ще мина по-тънко тази година...но общият сега го избирам Simple Smile)
Ние и писма на дядо Коледа сме писали, което не знам дали е ок за 8 годишен и 5 годишен. Но баткото ми сподели, че Николаус сложил на един негов съученик старите му негови си играчки в ботушите му Simple Smile)) Та явно и другите вярват, не е само моят.

# 35
Di Soleil ами както раздаваш ...
Цитат
Дай ми първия милион и гледай
как ги правя  ...
Simple Smile

# 36
Аз пък чрез купуване на доста скъп коледен подарък, който ми е специално поръчан и измолен, урочасах близка да не й трябва едни 9 месеца, и сега ще съм вътре с няколко стотин Simple Smile). С моя лош финансов късмет нося добър такъв на хората.

# 37
Вече няколко пъти се случва детето да е болно ден, два преди ваканция. Аз понеже не лъжа и не ми пука, но и никой не ме е търсил за атест.
Веднъж беше освободен от училище и летяхме за Бг май беше и носих разрешението, но никой не го поиска на летището. Е, ако нямах, може би щяха да ми искат 😀
Мария за оценяването ли се разправяте с учителката? Директорката не виждам с какво точно да се намеси в този случай.
В нашето училище класните работи по мате и английски със сигурност се проверяват от абтайлунгслайтер-а. За другите предмети не знам. Може би и дойч. Имат нова учителка и моето не я харесва, а сега ги дефиринцират по немски точно и не е моментът да я провоцира.

# 38
Ами при нас проблемът е, че се казва "има комисия" и това е, а ние искаме все пак поне някакво обяснение върху какво са сформирани тези оценки какво са гледали точно. Защото все пак няма как детето на тестовете да е оценен по писане в 70 и някой си персентил, по четене в 90 и някой си персентил, а да има оценка 3 и на двете умения, че бил основно покривал уменията. Не знам дали директорката може или не може да обясни, но все пак трябва да има критерии, по които детето е оценено. Пише, че е забранено да се оценява по общи впечатления, а трябва конкретни неща да са оценявани и да има конкретна причина за всяка една оценка. Та тези конкретики ми се иска да изясня. Те са длъжни да ни кажат, и адвокатът потвърди. Това е описано и в шулгезеца. При нас на нито една лернентвиклунг среща не е обсъждано детето да има проблем с което и да е умение, а сме питали изрично. И при много родители в нашия клас е така, а в закона също така пише, че са длъжни да информират, ако детето има проблем с еди кво си умение своевременно. При нас просто от всичко е ок, се сервира един не особено добър Цойгнис.  Има деца от класа, които по основни умения имат най-ниската възможна оценка, без родителите да са били уведомени. Демек завършва детето първи клас с неусвоено, според характеристиката, писане, четене, смятане...без да е вдигана аларма през годината и да са казали нещо на родителите. Ми то това си е опасно изобщо за образованието на самото дете. Изобщо комуникацията с родителите е под всякакво ниво. Та ми се иска да се изяснят всички критерии за оценка и какво се е гледало, защото аз знам, че моето си има недостатъци -- например концентрация, краснопис и тн, но си е смятало, писало и чело и преди първи клас, да не говорим в края на първи клас, когато четеше вече книги от типа на Клайне Хексе и  подобни. За смятането там има висока оценка и няма да оспорвам, но по геометрия, например, има ниска и не ми е ясно от какъв зор?? Гледам го какво е правил в работната тетрадка по геометрия и не виждам нищо смущаващо. Според мен ги е писала на гьоторе. Не може тия оценки да са черна кутия и да ти връчват цойгнис в края на годината и това е. Да не говорим, че половината графи с обяснение са празни. Тоест писала е да кажем геометрия еди каква си оценка без да пише какво не знае детето, какво не е направило, какво може и тн.  Педагогически смисъл в това няма никакъв...Та аз ще си подготвя писмено въпроси, които ще задавам с оставени бланки за попълване ан отговори, а после  ще си попълвам в моите си бланки отговорите и ще ги обсъждам с адвоката, защото при нас отказват и писмена информация и това е всеки път. И не е случайно.
По изкуство в общите педагогически насоки са посочени неща като креативност, смелост при експлориране, новаторство,  техника и прочее, а тя му е писала 'Не знаеш къде са ти четките за рисуване" и най-ниската  оценка...То може по всички предмети с този номер да се излиза "Разхвърлян си- сядай двойка".
Да не говорим сега с тия поправки, дет не дава на децата да трият с гумичката, а като поправят отгоре не можела да го прочете.
Няма и едно нещо да съм попитала дали може писмено да отговорят и да са се съгласили...Целенасочено бягат от прозрачност при оценките, но не само при оценки...
Иначе аз слабостите и проблемите и при двете си деца си ги знам, никога не съм бягала от тях, нито съм ги крила, обсъждала съм ги многократно и с учители и със специалисти.
Но съм си обещала да не цикля по темата, защото все пак идват празници Simple Smile) Сега купих семейно кану да караме по каналите и зимно време, че със СуП-а ме е страх да не паднат децата.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 10:14 от MariyaHris

# 39
  • Berlin
За истински оценки 1,2,3.. по предмет или от типа на кръгчета/звездички, които са за конкретни умения по предметите, ли става въпрос? В Берлин от 3ти клас почват с оценките. Според класната на големия в началното училище 3 е една много хубава оценка, защото означава, че си научил нещата точно, колкото трябва, т.е. покриваш норматива един вид. Другото е бонус.😀 За щастие имаше доста бонуси детето, но аз се втрещих, когато го каза това на една родителска среща по повод преминаването в друго училище след 6ти клас, където има класиране по успех все пак.

GLS с кой куриер са в България? С 2см ми се размина размера на кашончето и ми даде по-високата тарифа и реших да не рискувам и с DHL ще е сега, но ще ги имам предвид.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 10:33 от abs

# 40
Да и тук точно това казаха, че 3 било за основно покриване на уменията...и било ок. Simple Smile) Но все пак как може дете, което е 70ти/90ти персентил по дадено умение да е оценено като покриващо основните изисквания? Какви оценки имат  по-ниско представилите се деца? Тоест, половината не покриват нормите или какво? Тук от първи клас има оценки по умения, а не по предмети. Оценките са от 1 до 5, като 1 значи, че не са усвоили изобщо уменията, а 5 означава, че са усвоили повече от необходимото Simple Smile) 3 значи, че основното е усвоено.
Доколкото разбирам, истински оценки по предмет ще имат в 4ти клас първи семестър.

# 41
Каква е тази оценка по геометрия в 1 клас? Каква геометрия се учи тогава в Хамбург? И как разбирате, че детето било в не-знам-какъв си персентил? Кой го оценява?

# 42
  • Berlin
Те също сигурно имат 3, ако са покрили изискванията. 🤷🏻♀
Ама за 3 ли става въпрос или за “кръгчета” не разбрах. В смисъл защо се занимавате с това? Моето дете също чете от детската градина, но на български, беше запалил и другите деца да искат да четат, четеше им той в последната група, запознат е с английски също оттогава. Направи сума ти точки в Антолин в първи клас при положение, че тогава научи и немски, обаче изобщо не ми е хрумнало да оспорвам дали пише старателно или четливо, ако са му сложили половин кръгче (покрива умението частично).

# 43
Мария, по-добре се успокойте . Тази битка е загубена за вас, по-добре си търсете ново училище, щом не си доволна има и частни такива. Малко е прекалено още от 1 клас, за 1 цойгнис  - адвокати, разправии, ще им искаш обяснения. Атмосферата няма да се подобри за детето ти, ако и вие в къщи го надъхвате. Има нещо неизказано, ти представяш, само твоята версия, твоята гледна точка. Ако и в класа са 30 деца, само на твоето ли да обръщат внимание? Всички знаем, че до 3 клас , почти нищо не се учи в немските училища, еле пък в 1 клас е основно игри  и цифрите до 20.
Чела съм доста твой постове по групите, малко се фокусираш в нещата, повече от нормалното.

# 44
Abs, в България доставят през Спиди.

Общи условия

Активация на акаунт