254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 11 139
  • 492
  •   2
Отговори
# 450
  • в сърцето на един мъж...
Колибри, на мен още ми е прясно. На щерката лятото й извадиха първа лична карта, без проблем и без глоба. На сина втора, сега по коледа, естествено с проблеми и глоба. Явно си зависи на коя страна е станала служителката... И ние обяснявахме, че не сме се прибирали преди да изтече картата и няма как да я направим, обаче тя обясни, че не можело то така да не ни глоби...

# 451
  • Deutschland/HE
При мен и с двете деца мина, както и още едни познати това лято. Все във Второ РПУ Варна. За това го написах.

П.С. Сега лятото ще имаме разправии, че дъщеря ми си загуби личната карта и ще я глобяват, нова ще вади...
Ние с мъжа ми решихме, да не си подновяваме международните паспорти, защото сме като абонирани всяка година нещо трябва да се подновява. Оставихме си българска и немска лична карта, ако ни се наложи да пътуваме извън Шенген, ще вадим немски задграничен.

# 452
Всичко има освен БГ лична карта. И паспорт, и пълномощно... Това със смяната на адреса го пробвахме веднъж, когато му вадихме паспорта. Много сложно се оказа и се отказахме. Пък може да трябва и аз да съм там. Значи ще рискуват така, пък каквото стане. Надявам се, че няма вариант да ги спрат да се качат на самолета. Лична карта изобщо не му трябва, но не знам защо никой не го е съобразил това за деца с двойно гражданство и живеещи в чужбина. Един документ за самоличност до 18 годишна възраст е достатъчен.

# 453
  • в сърцето на един мъж...
Нашето е май първо Relaxed При единия стана, при другия не. Затова казвам, че е явно до служител.
Синьо, паспорт щом има, значи е ок. Трябва валиден документ, не е задължително да е лична карта.

# 454
  • Germany
Ние това лято вадихме бг лична карта. Синът ми беше почти на 16 ☺ Не са ни глобявали, извадихме я тук в консулството. Досега е пътувал с паспорта си, и в Бг сме били, никъде никой не му е искал ЛК.

# 455
  • Немция
Голямото ми дете беше глобено, защото не бил спазен срокът за лична карта 30 дни след навършване на 14 години. Grin Значи живееш зад граница и въпреки това трябва да се вместиш в този абсурден срок. Когато му издадохме картата, беше още на 14...
Толкова народ живее извън страната, не намериха начин да удължат срока.

Първата лична карта била безплатна...ама като платиш глобата, вече не е безплатна..Grinning

# 456
  • Berlin
На мен в посолството в Берлин ми казаха, че няма да има глоба. Аз бързах да запазя час още преди детето да е навършило 14г., но пък ме върнаха, защото системата не приема данните (1м. преди рд беше). Казах, че сме по-рано заради глобата, жената каза няма глоба за чужбина.🤷🏻♀

На офиса на Мария Луиза знам, че вадят експресно за същия ден паспорт, може и за лична карта да стане.

# 457
  • Немция
Ето, за сина имаше глоба, но картата е вадена в България в местното МВР, хем обясних, че живеем в чужбина.

# 458
Явно зависи от служителя. Дъщерята преди 4 г., бяхме просрочили с месец и нещо ваденето на лична карта. Извадихме в София по местоживеене без глоба и безплатно, при синът беше почти с месец закъснението също без глоба.
MariaHris,
Винаги като пътувам с IC или ICE като си купувам билет служителката ми е казвала, че първата връзка с ICE или ICE трябва да се спази, дори пътуването да започва с регионален влак и да е включен в билета, защото можеш да се качиш,  на който регионален или S-bahn искаш преди това. Гаранцията не го обхваща. Може би зависи от провинцията.

# 459
  • Berlin
В България сигурно има, нали това са правилата. В чужбина просто не глобяват може би или зависи кой е от др страна. До нас имаше едно семейство, също за 1ва л.к. Младежът очевидно наближаваше по-скоро 20, отколкото 14, но нямаха проблем.😀

# 460
Защо нямаше влак? Зима, Störung? Deutsche Bahn не стачкуваше днес, както и регионалните влакове при нас. Досега не ми се е случвало, винаги хващам връзката, но и аз си оставям час пауза между регионалния транспорт и тръгването на ICE. Отделно имаме 3 S-ки и 1 регионален влак до Франкфурт, откъдето пътуваме обикновено.

Ами имали някакви "проблеми със сигнала", не съм вниквала в детайли, честно казано. Simple Smile)) Ние имахме час пауза, но не беше достатъчно в случая, защото и следващия Шварцвалдбан натрупа закъснения, а ИЦЕ-тата от Швейцария са мн точни по принцип. И те трупат закъснение, но по-късно. Аз пък никога не си хващам връзките, особено ако са ИЦЕ с ИЦЕ...тогава направо си знам, че няма да хвана. Регионалните са малко по-стабилни, но Шварцвалдбанът само с красотата си ще остане, абсолютно не го бива иначе.

От Франкфурт пък впечатленията ми са брутални. Тъй като нашето ИЦЕ го изпуснахме, а следващото, което беше след 2 часа, заради натрупано закъснение изобщо и не спря в Офенбург, се наложи да вземем някакво ИЦЕ, което спира в Франкфурт и от там да хванем "второто" базелско ИЦЕ (това след нашето). Та във Франкфурт чакахме и това ИЦЕ натрупа огромно закъснение, накрая съвсем го отмениха, взехме някакво уж спринтово ИЦЕ директно Франкфурт-Хановър-Хамбург и то закъсня с общо 2 часа. То чакаше други закъснели влакове, то после медицински проблеми, после спираше без обяснение на някакви гари и обявяваше, че можем да излезнем да дишаме свеж въздух.. направо потрес. Дотътрихме се вкъщи в полунощ, а моите деца си лягат в 8 часа през зимата...Тоест, Франкфурт за мен е мн тежка гара...не знам как винаги успяваш да си хванеш влаковете. Аз пътувам сравнително редовно Хамбург-БВ и само много рано сутрин ако стане чудо не изпускам влакове и не трупам огромно закъснение. Е, чак такова чудо не е било както вчера, но винаги е тежко. Но поне не бяха ме цакали да си плащам за техните неизправности досега. Simple Smile)

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 23:02 от MariyaHris

# 461
  • Немция
Мария, голям екшън.

А за личната карта  на детето нямаше ли условие да се вади там, където майката е регистрирана като жителство?
Или вече не е актуално?
(С мъжа ми сме от различни градове)

# 462
Работя във Франкфурт. Всеки ден пътувам до там с S-bahn и регионален влак. Редовни са си. Когато ще пътувам с ICE от Франкфурт просто взимам по-ранен влак до там. Ако е връзка от 2 ICE-та, тогава се качвам на каквото дойде, ако изпусна второто.

# 463
Дени-мени, кое точно си е редовно?

# 464
Регионалните влакове и S-ките, нали затова се оплакваш? С Deutschland Ticket са регионалните влакове, а не ICE- та. Нали затова се оплакваш, че влакът закъснял и сте изпуснали ICE, пък не ви приели оплакването, защото не бил включен в билета?

Общи условия

Активация на акаунт