254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 11 136
  • 492
  •   2
Отговори
# 465
Редовни бяха. Сега явно е драма. Като слушам за това пътешествие на Мария се сещам за пътешествието на една колежка към Берлин ... подобен разказ.
Да бяха само влаковете.

# 466
Най-дългото ни пътуване с DB беше от Мюнхен до Гелзенкирхен за концерта на Рамщайн. Решихме да зарежем колата и попътуваме с влак.
Оплаквания нямам, всичко мина гладко. Даже на връщане бяхме с 2 часа по-рано на гарата и хванахме по-ранния влак. На гишето  ми казаха, че ни отпадат запазените места, но слава богу, свободни места имаше.

# 467
Дени-мени, допускам, че може и неделя да е най-тежко.
Не, влакът не е закъснял. Влакът изобщо не минаваше по отсечката Констанц-Радолфцел, което не им е за първи път. И не става дума за един влак...а за Шварцвалдбан въобще в този конкретен ден.  На мен ми се беше случило същото с малкия лятото, но тогава пуснаха поне резервен влак, който да ни закара навреме да си хванем "отменения" влак от Радолфцел и беше досадно, но приемливо. Сигурно има разлика в регионите. Дори възрастта на релси и оборудване е различно...Шварцвалдбанът е с мн красив маршрут, но както писах, абсолютна трагедия иначе.

Във Франкфурт не знам как са регионалните, нямам впечатления. В околията съм пътувала само като турист това лято, но за ИЦЕ-та Франкфурт е може би най-проблемният хъб, защото е мн натоварен и нямат двойни релси и един като закъснее се акумулира и за другите влакове.
Забравих да спомена, че този влак, който накрая взехме, "спринтьора" до Хановър/Хамбург, му търсиха и машинист Simple Smile)) Машинистът закъсняваше с друг влак и накрая намериха резервен машинист. Абе купон беше.

Пипи,  Мюнхен-Гелзенкирхен и то си е мн дълго и с прекачвания, та не знам защо не е имало закъснение Simple Smile)) но блазя ви! Но ако сте взели директен влак, не се брои Simple Smile).

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 10:02 от MariyaHris

# 468
Да не пропускам когато мм реши да иде до щутгарт на концерт с влак и цял следобед нямаше влакове, че в щутгарт бил спрял тока ???? Та се прибра от гарата и кара с колата и закъсня, естествено.

# 469
да, ice не влизат в deutschland ticket . Трябва си отделен Билет.

# 470
  • Немция
Проблеми с влака и човек да е с цялата фамилия на път е още по-натоварващо и изнервящо. Деца, багажи, мъж...Smile

# 471
Мария, директен беше, без прекачвания. И се учудих колко много народ пътува през нощта, не очаквах!

# 472
Пипи, сигурно всички са били към  Рамщайн Simple Smile Трябва и аз да тръгна по концерти, не съм ходила сигурно от 15 години. Тогава сигурно и моите влакове няма да закъсняват, или няма да ми пука.

При нас е люта зима, вчера не пуснах децата на училище, заради късното прибиране (и новия клас) и отидохме на разходка да хванем слънце. Баткото доста леко облечен ходи и му беше добре, но малкият плака през цялото време, че му било студено на носа, хем беше навлечен и вкъщи видяхме, че не само дланите, но и горната част на ръцете му беше мн изстудена. Беше -7 градуса, но пишеше, че се усеща като -14. Истинска зима си е тази  година в Хамбург, което на мен поне мн. ми харесва. Каналите/езерцата  са замръзнали. Баткото искаше да вземем кануто (неговият подарък за Коледа/Н.Г.) и да се возим по леда Simple Smile но не посмях.

# 473
Сина на моя приятелка беше миналата седмица командировка в Хамбург, и той каза, че било истинска зима. При нас за сега е само студено, сняг няма.
Имам едно кулинарно въпросче - коя от местните майонези е подходяща за руска салата? Трябва да направя за едно гостуване, а досега съм правила само с нашенска.

# 474
  • Немция
Пипи, ние харесваме Thomy Delikatess Mayo.

Вчера гледах, че Балтийско море е замръзнало Grin , на места.
Водих разговор с хамбургчани, там беше минус 7, при нас плюс 7 Laughing, а ни делят 300-400 км.  Да видим дали плътно ще замръзне Alster-a.
Днес и при нас се усеща студа, сутринта бяха минус 2.

# 475
Бибит, преди няколко седмици, след края на ваканцията, бяха замръзнали няколко езерца в муровете до степен, до която по тях караха кънки и играеха хокей деца. Ние също се разходихме по заледените езерца. Езерото в Щадпарка го разбиваха с брадва, за да влизат да се къпят голите.  Тогава беше -12 и малкият пак плачеше, горкият. Трябва да измисля как да го обличам.

# 476
  • Немция
Ползвайте ски шал или подобно, който да покрива носа, тоест да се виждат само очите, например поларен.
Моите двамата синковци все още се увиват така при минусов студ.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 10:58 от Бибит

# 477
  • Berlin
При нас също е студено вече 2ра седмица, минус нещо си целодневно и лед от няколко дни, доста опасно. Не си спомням да съм брала такъв студ навън миналите няколко зими. Вкъщи също се усеща по-хладно от обикновено. Децата обаче тази зима не са пуснали парното в детската. Било по-полезно да се спи на студено и се увиват като пашкули в завивките, дано да се наспиват, защото на прекалено студено не може да се спи нормално. Имахме такъв опит миналата зима - 5-6 дни без топло, цялата сграда изстина и не можехме да се стоплим с дрехите и завивките.

# 478
Ние изобщо не пускаме парно, хвалила съм се, но пак да се похваля -- супер изолация на апартамента ни по цели зими сме без парно и си е топло. Но не държа отворен прозорец, правя прочутото луфтен и затварям.
И при нас е лед и е мн тежко, вчера уж с колелата, но просто си беше опасно и ги паркирахме.
Бибит, трябва да ги видя тия шалове дали ще ни вършат работа. Ние имаме цели маски, които покриват лицето (без очите), но от тях му се запотяват очилата  и ги маха...

# 479
При нас както обикновено няма никаква зима. Сняг видяхме само за малко, цели 1-2 см "натрупа". Днес вали дъжд. И тази година (3-4 поредна) така и не наваля достатъчно в близката планина, за да направят Läupen (това нЕмам идея как е на БГ, коловози?) за ски бягане. А преди ходехме редовно. На моето дете много му харесва да кара такива ски. Даже и на мен ми харесва. И е евтино (няма карти за влекове и лифтове), и е съвсем екологично - караш по горски пътища и пътеки, не са изсичани гори за писти, не се хаби ток. И правиш супер крака и дупе. Joy

Поне мъжете ще отидат в БГ да видят сняг тази година.

И на мен ми се е случвало регионален влак да не дойде. Съобщиха ни, че просто няма да има и да чакаме следващия след час. Unamused Сега през наше село освен S-Bahn минава и един RE. На него определено не може да се разчита, редовно просто отпада. А отсечката, по която се движи, изобщо не е дълга. Обяснение за отпадането обикновено няма. Или то е пределно ясно - DB. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт