254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 10 005
  • 423
  •   4
Отговори
# 405
  • в сърцето на един мъж...
Ох, ще те излъжа, но май беше от россо. Но беше много голям и беше по онова време някъде около 400 евро.

# 406
Имам въпрос за Haftpflichtversicherung-а, синът ми навърши скоро 18, застрахован ли е все още при нас (и до кога) или му трябва собствена застраховка?

# 407
Здравейте, не мога да кажа за застраховката със сигурност, но зависи от контракта, а и от това дали детето е зависимо от родителите си (живее с тях, следва/учи и е издържан от тях).  Често до 25 се покрива, а може и до по-късно да се покрива "детето" с осигуровката на родителите. 

Само да пиша за нас, че тук е мн студено. Имахме прекрасен рожден ден на малкия ни син само с един, но много зван, гост. Приятелчето му донесе цял чувал подаръци, повечето лично направени от него, донесе му опсвен официалния подарък и негови книжки и играчки, изобщо прекрасно беше. Моят син пък сам направи кухена. Изобщо много хубаво, лоу стрес и емоционално!

# 408
Имам въпрос за Haftpflichtversicherung-а, синът ми навърши скоро 18, застрахован ли е все още при нас (и до кога) или му трябва собствена застраховка?
Не съм се замисляла, но ако живее в това домакинство би трябвало. Все пак мъжът и жената са пълнолетни, но единият е застрахован, а другият е съзастахован, независимо, че е пълнолетен.

# 409
Благодаря ви! Ще взема да попитам застрахователя чрез имейл, така ще имам писмено потвърждение от него.

Мария, супер е, че всички сте доволни от рождения ден. То големия брой гости не винаги означава хубав празник.

# 410
Зимните рождени дни Simple Smile При нас нямаме зимни.

# 411
bella-ciao, абе мен ме е яд малко, че 3/4 сме зимни, но пак правим рожден ден навън Simple Smile)) с последваща реанимация. Само таткото  е летен при нас.

Първият рожден ден по-миналата година беше ноемврийският на баткото и го правихме в парка, първа година в Хамбург и валя БЕЗУМЕН дъжд като из ведро. Цяла сутрин си повтарях, че щом е толкова интензивен, няма как да продължи до следобеда, но продължи Simple Smile) В някакъв момент малкият ми син почна да реве от измръзване и го прибрах, оставих мъжа си сам с гостите, които също не седяха дълго и се смразиха. Следващият рожден на баткото ден го празнувахме в лего център, по-цивилизовано и едно момиченце каза, че много повече й харесало, защото не била измръзнала Simple Smile)). На малкия изобщо си го празнувахме в предишния ни град.
На малкото сега го почнахме в парка, играха супер, после бяхме в планетариума, а после играха на леда пред планетариума "хокей" и не искаха да си тръгват. Само другата майка развали купона, защото 6 часа изкараха децата и трябвало да си тръгват. Момченцето беше направило самО комикси за сина ни - един с костенурките нинджа, а друг с тях двамата като супер герои как се бият с чудовище и синът ни даже е нарисуван с лепенка на окото (той нали е с амблиопия). Приятелчето/гостенчето рисува наистина страхотно! Сви ми се сърцето за това прекрасно и изключително талантливо дете, защото майката ми сподели, че учителят постоянно й се оплаквал от него при взимане, а то е още само на 5 годинки, то е родено юни и ще тръгва много рано на училище...Момченцето е толкова умно, оригинално и будно.
Не знам защо от такова дете трябва да има оплаквания от тия тъпи учители, изобщо не ги възприемат като индивиди и не искат да вникнат в душите им.  Много е тъжно, честно казано. Единственото хубаво е социализацията с други деца, нищо хубаво не виждам иначе по тия институции.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 10:32 от MariyaHris

# 412
Да изчакат тогава една година с училището.

# 413
Не мисля, че всеки може да изчака по избор...А и проблемът е системен, а не свързан само с възраст. В Германия самата система не толерира децата и детското поведение, враждебна е към децата...Това си говорихме и с майката на това момченце. Много родители осъзнават, че има проблем. Ето онзиден майката ми казва, че вчера в понеделник има екскурзия и трябва да отдем доста рано (ние изобщо не бяхме чели в групата:)). Отиваме ние рано в понеделник и момченцето е наказано от миналата седмица да не ходи на тази екскурзия. Учителят примерно се оплаква от това, че детето по време на спорт се криело под пейка и прочее абсолютно детски, нормални за 5годишно неща. А мъжът ми чул вчера сутринта някакво друго дете докладва на бетройера, че е дошъл синът ми и си е седнал до приятелчето, а на тях не им било позволено да сядат заедно. И с големия ми син забелязвах, че много ги учат от малки да се докладват едно друго и го постигат с публично унижение и критика над избрани деца и другите с кеф докладват. Сега в класа на малкия ми син е същото. Даже учителите им прилагат разни нарцистични похвати като триангулация, за да ги държат под контрол.

# 414
Мдаа, така беше и при моето. Тръгна рано на училище, играеше му се и беше редовно наказан. Не се вписваше в системата. Ако знаех щях да го запиша на 7год. После си понесохме последствията от тези наказвания с цели 2 години нежелание да ходи...при него единственото добро е, че никога не му се отрази на оценките. Ако и това не вървеше щяхме да сме в много лоша ситуация. Наскоро бях срещнала директорката, подаде ми ръка за здрависване. Помислих дали да не и кажа две приказки и се отказах.
Имаше в класа му подобен случаи, бяха ходили навън с класният и едно дете звъняло на чужд звънец вървейки по улицата. Беше наказано на следващият ден да не ходи с класа на зологическа градина.
Не знам в България дали са по-толерантни, нямам опит.

# 415
Учат ги да се докладват . Но май е само в градини и училища, където не се оправят сами а се разчита на персонала. И песонала само така се справя с положението. Явно за повече го мързи. А и зависи и от училището и от учители и доректор. В двете гимназии нямаше такова нещо. Обаче вече се бяха научили, че при личен интерес и най-добрите приятелчета може да станат големи гадове. И си знаеха да внимават и да не се доверяват напълно.
Т.че ще деяните до гимназия.

# 416
Не ми е направило впечатление да се докладват сега в класа..даже детето е разказвало абсурдни ситуации сега и целият клас мълчи.
В грундшулето нямах нещо поглед над нещата, доста неща бих направила по друг начин сега.

# 417
Предпочитате да се бият и режат като в България ли? Децата ми  се оплакват на учителите, само ако е направена несправедливост спрямо тях, но щом това е докладване, сигурна съм, че може да се пробвате с българския метод - биене.
Да разбирам ли, че смятате за съвсем нормално 5-6-год. дете да върви по улицата и да тормози хората като им звъни на домофоните и това да остане ненаказано понеже е дете?
И въобще как си представяте обучението в ДГ дори и символично, ако всеки си прави, каквото иска и никой не слуша възпитателя? После ще има, детето нищо не е научило, много е шумно, разни деца пречат, но трябва да ги търпим. Така е в 90% от проблемните теми в Подфорум Образование. Трябва и  в Германия да е така

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 14:06 от Deni-meni

# 418
Уф Дени.  И ти ли мина в групата на вдигнатите показалци ?

# 419
Уф Дени.  И ти ли мина в групата на вдигнатите показалци ?
Какво е вдигнати показалци?
Ако преди време в училище, 10-год. ми аз не си беще мълчало и търпяло обиди и мобинг от съученици, нали не трябва да се оплакваме, а беше отишло при класната, щях да си спестя месеци  страдание и рев. Майка ми си дойде по-рано от работа един ден, и ме видя в истерия в къщи. С 2 въпроса разбра работата и говори с клaсната. Класната на следващия ден оправи нещата с тормозителите. Оттогава тормоз върху мен не е имало. Та аз съм за оплакване, а не за мълчание и страдание.

Общи условия

Активация на акаунт