254 коледно-новогодишни емоции и менюта. Немската тема

• 9 910
  • 416
  •   1
Отговори
# 375
Само да вметна, колело карам само в Германия, защото има велоалеи и удобства. В България едно колело ми изгни в мазата, понеже се ужасявам от трафика, безредиците по пътищата и липса на места за нормално придвижване с колело.

# 376
  • Немция
В покрайнините на града сме и за разходка с колело почти не минаваме през уличен трафик. Има добре изградена велосипедна мрежа, караме много по черни пътища.

Не е нужно да се минават големи разстояния с колело- всеки да си кара, колкото му душа иска. Започва се с малко и може да се увеличи.
Лично на мен ми допада комбинацията между природа и колоездене.
Но да, всеки да спортува и се движи, както му е кеф.

Едни немски познати на възраст, но все още доста спортни, ни питаха в България дали има веломрежа, велоалеи сред природата, че обичат да карат колелета на този принцип. За съжаление няма, отделно не е препоръчително да карат по шосетата.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 19:25 от Бибит

# 377
Ние обикновено комбинираме - караме колело до някъде, после правим дълга разходка. 
Аз не съм чак такъв фен на ходенето пеша, предпочитам да се придвижвам с колело и ми е супер тая комбинация.

# 378
Всеки ден съм с колелото, не мога без него.

# 379
Едно време (преди детето) много карахме с мъжа ми, и по 150-170 км на ден сме стигали. Но и живеехме на равно. Сега наоколо е хълмисто и си е зор по баирите, няма нищо общо с карането на равно. Simple Smile И аз по шосета не карам, освен някакви кратки отсечки, където няма велоалея/междуселски път.

# 380
  • Germany
И аз не съм фен на колелото. Карахме из гората и в полето, като бяха по малки децата. Сега колелата на всички ни стоят непипнати в мазето. Едната ми колежка идва с колело на работа и редовно понамирисва. Не ми се мисли лятото какво ще е...

# 381
А и аз не мога да свикна с трафика. В Бодензе определено го ползвах и минавах и през трафик, но винаги ми беше напрегнато. Особено с автобусите (тъй като те често спират по велолентите) Simple Smile)) Предпочитам маршрути, в които са самостоятелни велолентите. В нашия град имаше много улици, които са само за колела или пък колелата са с предимство и тн. Тоест, чисто логистично си е по-удобно с колело, а и доста безопасно. Е, случвало се е да съм с колело, децата малки отзад с Тулето и да се спука гума точно в пиков трафик и с коли и съм била пред инсулт от стрес, но като цяло е било доста ок. В Хамбург не бих го правила, този град не е много вело-приятелски, по1ти не виждам хора да са с колела и да си возят децата с анхенгъри, докато в предния ми град това беше 90% от града. Хамбург уж бил прогресивен, но истината е, че хората не слизат от колите си...Точно преди да забременея с първия, а и в началната бременност живеех на майна си, далеч от работа с много неудобен и рядък автобус и всеки ден карах поне 40 км с колело и то в свирепа зима. Но определено при всеки комют е имало моменти, в който трафикът ме е напрягал. Определено обичам туровете сред природа или по горски пътеки или по велопътеки, по които НЯМА коли. Поне това в Германия е в изобилие.  В България и аз никога не съм имала колело след детска възраст. Все повече хора карат и в София, но ми е мил животът Simple Smile) Децата карат в паркове и сред природа и там. Бих карала МТБ в планина по-скоро.
Много е регионално това с добрата инфраструктура за колела и бих казала, че в предния ми град животът е направен именно за колела и 90% от хората, вкл семейства с бебета, се придвижват с тях. Но все пак, за мен удоволствието си е точно в турове и извънградско пътуване, а не придвижване.
Разсмях се с понамирисването на Мони, ами факт си е, че си трябва душ, деодорант и преобличане. Но все пак при нас и доста хора ходят на фитнес в обедната почивка, след което също е добре да си вземат душ.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 09:23 от MariyaHris

# 382
  • Berlin
В новия офис имаме баня с един душ.😀 Имаме няколко колеги, които идват с колела на работа, но не знам дали я ползват. Ще разберем лятото предполагам. Не знам иначе какъв е бил замисълът да я сложат, защото е направена за нас. От напълно голо и празно помещение са направили разпределението, което имаме сега, така че определено някой е решил да има и баня.😀

# 383
От 6 г. работя в една стая с колежка, която идва всеки ден с колело на работа. Никога не е миришела лошо. Това е градско каране, не състезание.
Карам колело с удоволствие, обикновено събота и неделя като е по-топло. Зимата не. Преди карахме с мъжа ми и децата, сега сама. Караме по периферията от нашия град до съседен по-малък през велоалеи събота или неделя, в града - не.

# 384
  • Germany
Ами моята колежка идва от съседен град и явно не се къпе често, защото понамирисва често. Сега зимата се преоблича като дойде и дрехите и обувките, с които кара, оставя в общият ни гардероб, съответно аз спрях да си оставям якето там...

# 385
  • Германия
Уфффф това с намирисването ми е много актуално. Имаме един колега в групата, цялята седмица идва с един и същ пуловер или риза. От вторник започва леко да намирисва на стара пот и в петък вече не мога да го дишам буквално. Снощи пак мрънках пред мъжа ми и той ми вика, да съм му кажела. Ами не мога, неудобно ми е. Все гледам да спазвам дистанция от него, дори спрях да сядам на масата за обяд. Не знам аз ли съм свръхчувствителна или другите колеги са със запушен нос.

# 386
pepelyashka малко на майтап, но ппитай го не иска ли да переш ? И пак на майтам оже да няма пералня и да ползва уикендите обща пералня . Можеш да си набавиш кат тениска пуловер и каквото там носи и вторника вечерта да го поливаш без да искаш с нещо като кафе ... после да му предлагаш новите дрехи и да изпереш старите . Така че ти можеш да переш . Simple Smile

# 387
  • Германия
Малииии, bella, недей така, ще се вкарам в беля! Това е почти 60-годишен мъж, има си жена и пералня със сигурност.

# 388
Съчувствам. И аз съм с чувствителен нос. И аз бих го избягвала просто. Не знам как деликатно да кажеш на някого, че понамирисва. То щом не се е усетил/надушил сам...
Понякога е от дрехите, обаче. Случвало ми се е с памучни тениски преди - обличам прана тениска, аз изкъпана и напудрена, изпотявам се леко и платът замирисва моментално. Rolling Eyes От много години нося почти само вълнени дрехи и този проблем го няма. Даже и след спорт, когато съм се изпотила порядъчно.

# 389
Синьо, не те ли бодат вълнените дрехи? Или има някаква специална вълна дето не боде?

Общи условия

Активация на акаунт