Как бабите ви са се грижили за косата си?

• 2 736
  • 72
  •   2
Отговори
Как бабите ви са се грижили за косата си? Днес много жени използват професионална козметика за коса и въпреки това не винаги имат кой знае какъв успех. А едно време много от бабите, когато са били млади са имали хубави и гъсти коси, без да използват химическа козметика. Как са го постигали? Сега, сигурно ще започнете да пишете за здравословното хранене, здравословния им живот. Обаче...

С какво бабите ви са миели косите си? Вероятно с жълтък на яйце или домашен сапун.

Изплаквали ли са косите си с билкови отвари и с какви?

Ако вашата баба е имала гъста и хубава коса, какво е използвала?

# 1
  • София
Миела си е косата с хума, даже като малка ми показа къде е, до един извор.
Аз я помня с яйчен шампоан и коприва на Арома, друго май не.
Сплиташе си косата на две плитки, едната беше дебела колкото ръка.

# 2
Миела си е косата с хума, даже като малка ми показа къде е, до един извор.
Аз я помня с яйчен шампоан и коприва на Арома, друго май не.
Сплиташе си косата на две плитки, едната беше дебела колкото ръка.

А този извор в кой район на България е?

Дали е използвала билкови отвари за косата?

# 3
Поня, че двете ми баби имаха дълги и много красиви коси - едната тъмнокоса, другата беше руса. И от двете съм запомнила - колкото повече химия, толкова по-лоша коса.
Миеха си косите веднъж седмично буквално с каквито шампоани е имал навремето . От тях знам, че са си правели понякога маски с жълтък и кисело мляко на косите, а на лицето с трици. И двете имаха чиста и хубава кожа, дълги лъскави коси. Да им е светло на душите!

# 4
За баба ми не мога да кажа ,но работих с индийки и те си мажеха косите с кокосово масло. Имаха невероятни коси...

# 5
  • София
С отвара от коприва я обливаше, че даже и моята. Само че, тя беше кестенява, а аз сламено руса и често се носех зелена. Поне си отиваше със зеленото ми лице, което държеше да натрива с магданоз, че да ми изчезнат луничките 😂

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 22:47 от Ms.Gorgeous

# 6
С отвара от коприва я обливаше, че даже и моята. Само че, тя беше кестенява, а аз сламено руса и често се носех зелена. Поне си отиваше с звленото ми лице, което държеше да натрива с магданоз, че да ми изчезнат луничките 😂

И изчезнаха ли луничките?

# 7
  • София
На снимките, които съм виждала, и двете ми баби са били с къси и чупливи коси. Но такава е била модата преди ВСВ. Не ми е направило впечатление да са били с някакви гъсти коси, но гъстотата на косата зависи много от гена. С коприва ме е поливала едната ми баба, но това не правеше косата ми по-гъста, а само по-лъскава. Такъв ми е генът - и аз, и майка ми сме със слаби коси. С разни отвари и препарати може да се въздейства само донякъде.

# 8
За жалост хубавата, гъста коса е предимно ген. Каквито и маски и шампоани да се ползват, по-гъсти нпма как да станат. Познавам индийки с тънки и редки коси, въпреки мазането с масла от най-ранна детска възраст.
Едната ми баба беше с така модерния сега боб, нищо специално не ползваше за косата си. Другата беше с дълга до кръста коса, носеше я плитка завита на кок. Миеше я веднъж седмично с каквото й падне, маски никога не е слагала. И двете са ползвали сешоар сигурно по 2 пъти в живота си, а за преса и маша вероятно не бяха чували. Хубави им бяха косите и здрави.
Според мен е комбинация от добър ген и липса на горене, а не заради продуктите, които са ползвали.

Аз за съжаление съм изтеглила късата клечка по отношение на косата. Тънка е, къса се и не държи прическа. Примирила съм се.

# 9
Не е само до ген.
Аз имах много хубава коса /наследена/ ,но напредването на възрастта и липсата на вит .Д  ,предизвикаха големи промени на косъма . Има значение подхранването и'  външно.

# 10
Ами това също е ген. Имам приятелка на над 60 години вече с разкошна, гъста коса, гребен не може да вкара вътре. Нито й опада, нито й оредя след менопаузата. Баща ми на 75 без да е минавал менопауза му оредя косата, а на младини му беше като лъвска грива. Маски, отвари, масла, може да доведат до леко подобрение, макар че и за това съм скептична, но не и до кардинални изменения.

# 11
  • София
Не е само до ген, разбира се, но той е много основен фактор. Хормоните са друг фактор, възрастта...
Ако при тези фактори има проблем, коприви и подобни няма да помогнат особено.

# 12
  • София
Баба ми беше винаги с къса коса и като млада от снимки. Нормална коса прошарена до последно.

# 13
  • Пловдив
От прабаба си знам, за маска с черни маслини. Намачкани маслини заедно с костилките си ги мажеш на косата после я завиваш с тюрбан и така си откарваш цял ден. Това е за тъмни коси, защото боядисва косата.

От бабите:
Маска с жълтъци и ракия (майка ми ползваше и коняк).
Газ и мас
Хума
Къна - в зависимост от желания цвят с различни съставки.
Миене:
 с домашен сапун
С жълтък
Изплакване:
С орехова вода
С розова вода
С копривена вода
С винен оцет и топла вода
За руса коса с лайка.

# 14
  • София
Газ и мас не беше ли срещу въшки? Thinking