Как бабите ви са се грижили за косата си?

• 2 745
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Така са открили, колко ти е хубава косата след това Laughing

# 16
  • Пловдив
Газ и мас не беше ли срещу въшки? Thinking
И срещу въшки, но косата става лъскава и здрава и без паразити естествено

# 17
  • София
За хума знам. Сами са я добивали.

# 18
  • София
А, вярно. Хума и аз съм слагала. Много трудно се изплакваше.

# 19
Баба ми която е на 81 милата , си прави маска за коса от сметана и жълтък. Има прекрасна дълга коса. Реше я с четка с естествен косъм от глиган.

# 20
Моите баби са по-стари от вашите – родени през 1914 и 1919 г. През по-голямата част от живота си са си мили косите просто със сапун, шампоани започнаха да ползват в късни години. Но задължително след измиване на косата със сапун я обливаха с вода с разтворен в нея оцет или лимонов сок. И на двете косите не бяха кой знае какви, след менопаузата доста оредяха.
Истински хубава коса има майка ми – гъста, със здрав и дебел косъм. Винаги я подстригва късо, защото ако я пусне, няма сресване. И тази разкошна коса е мита само със сапун като дете и след това с евтини шампоани. Балсам никога не е ползвала, за маски да не говорим. От козметичните грижи единствено боя, нищо друго.
Така че за мен основното е ген, останалото е здравословно състояние – хормони най-вече. Всичко останало е само гъдел и самозаблуда, че ето, все пак правим нещо за себе си. Правим, да, но само в рамките на това, което ни е дадено по природа.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 15:50 от Как' Сийка

# 21
Бабите ми си ползваха шампоан и това е, нямам спомен да са правили друго.
Сега има огромен избор от козметика, подходяща за различните типове коса. И върши много повече работа от всички домашни бърканици. Иначе съм съгласна, че всичко е до ген, правилното хранене и витамини.

# 22
И за мен всичко опира до природни дадености. И двете ми баби в момента са почти на 90 (родени са в една и съща година). Едната е със здрав и твърд косъм и въпреки че се боядисва вече около половин век, има си доста коса още. Аз я помня винаги късо подстригана, а и на снимки като по-млада пак така съм я виждала. Мие се цял живот само с домашен сапун и друго не ползва. В последните години вече иска да я подсушавам със сешоар, за да не й се схваща врата и да не настива така лесно. Помня нейния брат, имаше и той почти същата силна коса. На баща им била такава.
Другата ми баба е къдрава, но с тънък косъм, общо взето винаги поддържа средна дължина. И тя също я е мила почти само с домашен сапун и в продължение на доста години се боядисва. Напоследък нейната коса вече много оредя. Моята е подобна, не е рядка, но с тънък косъм, силно чуплива. Не съм я третирала никога с боя, маша, преса или стилизиращи продукти. Измивам с шампоан, подсушавам набързо със сешоар и това е. Винаги ми е била около средна дължина. Като израсте малко повече, косъмът много изтънява. Само си мечтая за дълга коса.

# 23
  • София
Баба ми беше с коса под брадичката и като гледам снимки, така се е носела.
Майка ми е имала страхотна коса, класически черни плитки, които е отрязала като студентка в София.
Ползвала е каквото има, но определено беше против домашния сапун.
Аз го пробвах веднъж - гадост.
И двете с дъщеря ми имаме гъста коса - просто ген.

# 24
  • на брега на морето
Газ и мас не беше ли срещу въшки? Thinking
И срещу въшки, но косата става лъскава и здрава и без паразити естествено
Правех маска на дъщеря ми само с мас, косата ѝ ставаше прекрасна.

# 25
  • София
Едната ми баба беше с правя и рядка коса, другата - с къдрава, но неподдържана заради липсата на нормални продукти.
Наследила съм от втората гъстата и къдрава коса и има осезаема разлика в полза на модерната качествена козметика. Сори, нот сори.

# 26
За бабите ми не знам да са ползвали нещо специално. Едната беше със страхотна златиста естествено къдрава коса.
Майка ми като много млада ползваше хума и лимонов сок за блясък.

# 27
  • До хладилника, който обичам
Едната ми баба беше градска и вероятно като млада е ползвала сапун и после шампоан. Другата ми баба, родена на село, като дете се е мила с хума; после като девойка е отишла в града, със сапун и шампоан. Каквито е имало на пазара. Първата баба беше с къдрава коса, тънък косъм и като възрастна, съвсем оредяла. Втората ми баба като девойка е имала страшно гъста коса - беше запазила една от двете си плитки, беше дебела колкото моята цяла коса на плитка, а аз имам гъста коса. Като възрастна ѝ оредя към края чак, почина на 95, докъм 85-90 продължи да е с хубава и гъста коса, сравнено с връстници.
Майка ми е с по-рядка, права коса с тънък косъм, въпреки гъстата коса на майка си. Сестра ѝ е с гъста коса с много дебел и твърд косъм, която трудно се поддава на укротяване. Братовчедка ми е със същата гъста коса като майка си, дебел, твърд косъм; децата ѝ не са наследили косата. Сестра ми е с тънка и сравнително рядка коса; аз съм с много гъста коса с тънък косъм. Децата ми - едното е със средно гъста коса, тънък косъм; другото е наследило косището на баба ми - на главата има коса буквално като за двама, за щастие е права и сравнително лесно се поддържа.
Написах целия тоя ферман за хора, които не ви интересуват, за да кажа, че всичко е ген; модерната козметика, ако е правилно подбрана, помага. С хумата на целия глинен нанос да се мие човек, ако не му е дадена хубава коса по рождение, такава няма да поникне.

# 28
  • София
Моите деца са наследили моята коса - гъста, с тънък косъм. Доста пада, но и доста расте. Просто съм сложила хубава решетка на канала на банята, за да не се запушва. Роботката, горката, много се мъчи с тия косми.

# 29
  • Варна
По мое време, когато нямаше съвременните препарати, баба ми използваше една „вълшебна“, макар и доста миризлива смес. Спомням си как веднъж, когато с брат ми се оказахме с „непоканени гости“ (въшки) в косите, баба ни строри в две редици и ни намаза главите с газ, мас и яйце.

Това беше „класиката“ на онова време – яйцето за подхранване, маста за блясък, а газта... е, тя беше за дезинфекция. Резултатът обаче винаги беше една невероятно здрава и гъста коса, макар и след това да миришехме на бензиностанция с дни!

Интересното е, че баба ми толкова вярваше в силата на тези естествени съставки, че веднъж дори успя да убеди моя класен ръководител, че подобна миризлива смес от билки и газ е идеална за лечение на болки в гърба. И най-комичното е, че човекът после се похвали, че му е минало – силата на вярата и бабините илачи!

Нашите баби знаеха, че природата дава всичко необходимо. Може би точно в тази простота и липса на химия се криеше тайната на техните плитки, дебели колкото мъжка ръка.

Общи условия

Активация на акаунт