Как бабите ви са се грижили за косата си?

• 2 748
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
  • До хладилника, който обичам
Нашите баби знаеха, че природата дава всичко необходимо. Може би точно в тази простота и липса на химия се криеше тайната на техните плитки, дебели колкото мъжка ръка.
В по-старите книги и разкази има твърде много споменавания за тънки и лоши коси, за да е вярно това за повсевместни дебели плитки. Не всички имат хубава коса, кожа, фигура и т.н., на кой каквото му се е паднало от генетичната лотария е. Грижата за даденото си е отделно.

# 31
  • София
Разбира се.
Не знам защо е необходимо да се подхранват такива лъжи и митове.

# 32
  • София
Скрит текст:
По мое време, когато нямаше съвременните препарати, баба ми използваше една „вълшебна“, макар и доста миризлива смес. Спомням си как веднъж, когато с брат ми се оказахме с „непоканени гости“ (въшки) в косите, баба ни строри в две редици и ни намаза главите с газ, мас и яйце.

Това беше „класиката“ на онова време – яйцето за подхранване, маста за блясък, а газта... е, тя беше за дезинфекция. Резултатът обаче винаги беше една невероятно здрава и гъста коса, макар и след това да миришехме на бензиностанция с дни!

Интересното е, че баба ми толкова вярваше в силата на тези естествени съставки, че веднъж дори успя да убеди моя класен ръководител, че подобна миризлива смес от билки и газ е идеална за лечение на болки в гърба. И най-комичното е, че човекът после се похвали, че му е минало – силата на вярата и бабините илачи!

Нашите баби знаеха, че природата дава всичко необходимо. Може би точно в тази простота и липса на химия се криеше тайната на техните плитки, дебели колкото мъжка ръка.

Пък колко изгорени скалпове имаше от тая смес...

# 33
  • София
Газта за осветление е яка химия, ако ще си говорим.
И хич не е разумно човек да си я слага на косата.

# 34
Баба ми няма гъста коса, но пък за сметка на това е почти без бели коси. Смятам, е това е до ген. Косата и е много мека и лъскава, не съм я виждала никога с накъсани или нацъфтели краища. Имаше период, когато се къдреше при фризьор, но дори тогава косата и беше много свежа.
Винаги е използвала само бебешки шампоан. Другото, което правеше допреди години е да слага яйчен жълтък. Като малка и моята коса третираше по този начин.
Задължително е при нея да си подстриже косата на 4-5 месеца.

# 35

Познаваш ли хора с изгорени скалпове от тази смес? Всеки казва, че от нея косата ставала много хубава и гъста.

# 36
  • София
По едно време беше много на мода маски с масла на косата - зехтин, бадемово и така нататък. Но на мен ми правеха косата много мазна.

# 37
Коса, нокти, кожа в голямата си степен за предопределени генетично. Изобщо не си губя времето с бабешки и домашни бъркочи. Има достатъчно хубави и достъпни продукти на пазара, които спестяват подобна цапаница и експерименти.

# 38
  • София
Аз имам гъста, дълга, тънка и чуплива коса.
Сега, със сапун не съм се мила, но съм се мила с лъкшари версията на сух шампоан или блокче за майка си баща си пари.
Това, без сулфати не мога да се измия, без силикони не мога да се разреша, без кремове и олиа няма никаква визия.
Истината е, че последните 7-8 години с адекватна грижа, най- накрая имам дължина и красота в главата. Тов аз.

Дъщеря ми има на прабаба си косата. Мие я с шампоан, ползва преса, маша, и какви ли не изтезания нон стоп, оряза две педи скоро и пак ѝ е до кръста. Гъста, плътна, тежка, здрава коса!

# 39

Дъщеря ми има на прабаба си косата. Мие я с шампоан, ползва преса, маша, и какви ли не изтезания нон стоп, оряза две педи скоро и пак ѝ е до кръста. Гъста, плътна, тежка, здрава коса!

А слага ли в корените нещо за растеж?

# 40
  • София
Нищо не слага, мие се само с дрогериен шампоан. Скоро ѝ събрах косата и я вдигнах, две кила сигурно, че и отгоре.
Не знае какво е плод, не знае какво е зеленчук, ужасно меню, капризна към готвено, сигурно само мусака и пиле с ориз от готвените яде. Заляти с кетчуп и майонеза 😕
Не е меню, не са витамини, не знам какво е.

# 41
  • София
Скрит текст:

Познаваш ли хора с изгорени скалпове от тази смес? Всеки казва, че от нея косата ставала много хубава и гъста.

Познавам себе си и още три съученички, които бяхме хванали въшки в шести клас. В моя край (Стара Загора) в сместа се слагаше и оцет, което я правеше още по-силна. При мен се размина само с големи зачервявания, сърбеж и белене на скалпа, но две от другите три бяха с наистина изгорени скалпове до степен много силна болка, големи червени обриви, мехури и болезнено белене.
Косата може да стане хубава от смес само от мас и яйце, даже и само от яйце. Натрупването на протеин (яйцето) прави временно косъмът по-силен, а маста добавя слой мазнина, който носи усещането за повече/по-гъста коса. След няколко отмивания, ако косата не е по принцип гъста и силна, си е както преди.
С редовни грижи и правилните продукти се постигат впечатляващи резултати, но не и чудеса. Това важи както за хума, яйца, мас, коприва и зехтин, така и за мегаскъпа козметика.
Продължавам да смятам, че ние разполагаме с по-богата и добра грижа в сравнение с бабите ни.

# 42
  • София
...
И синът ми е така. Много гъста и здрава коса. Ползва най-обикновени шампоани. "Взел" я е от мъжа ми.

# 43
  • Пловдив
Баба ми имаше къса, гъста, чуплива коса. Веднъж седмично я миеше със сапун  и накрая я обливаше с винен оцет, в който е добавена малко вода. Предполагам това е действало, като балсам, защото от сапуна (едновремешния) косата е ставала доста суха.

# 44
Моята баба по бащина линия имаше много гъста и здрава коса. На 80 г имаше дебела, дебела опашка. А, като млада е била още по-гъста. Разказвала ми е, че я е боляла главата от косата. Нали едно време косата трябвало да е дълга. Миеше я с домашен сапун, носеше забрадка винаги.
Дядо, нейният мъж, почина на 81 г  и имаше красива, буйна и чуплива снежнобяла коса. Баща ми - също. Така и не оплешивя с напредването на възрастта.
Другата ми баба имаше тъничка и рехава косица, която носеше късо. Не беше суетна жената.
Мама, обаче, имаше буйна, черна, къдрава коса. С възрастта пооредя, но пак си имаше къдрички. Тя ползваше къна, обливаше с оцет след къпане. Не помня да е правила маски. Правеше за мен и себе си отвара от коприва.
Аз, късметлийката съм обрала всички хубави гени. Косата ми на младини беше абсолютно разкошество - буйна, чуплива, лъскава. С тънък косъм, но МНОГО коса и растеше ужасно бързо. Фризьорките изпадаха в екстаз, като ме видеха. Нямаше връзване това нещо! Все се изплъзваше, като жива. От училище все ми правеха забележки. Сутрин падаше ужасно скубане и дърпане!
Сестра ми също има разкошна коса, но нейната е права и тежка, с плътен косъм.
Мила съм се с домашен сапун и ми ставаше много хубава от него.
Маска с майонеза съм си правила често. Голям зор е да се отмие, ама после косата е лъскава, а къдричките добре оформени.
Ползвам къна, за да крия белите коси. Още не мога да събера куража да я оставя да си белее.
Правя маски с масло от розмарин.
Още расте бързо, но има промяна в текстурата и не е така жизнена...
Щерката е взела хубавите гени и има гъста, тежка, лъскава леко чуплива кестенява коса. Прави си маски и много се гордее с косата си. Носи я пусната. Как я трае - не знам. Моята като я пусна и все ми е в очите.

Общи условия

Активация на акаунт