Друга баба нямам.Жената на дядо по майчина линия беше с бяла коса, която синееше, понасяше ни до едно време , но тайнитете на красотата предпочиташе да обсъжда със своите внучки.
Веднъж ме мазаха с мас и газ , може и да ми е била по лъскава косата, но тя си беше лъскава.
Като виден експериментатор(мама мразеше козметекита, вероятно детска травма от жената на дядо) .Мила съм се с какво ли не. Като ученичка забърквах моя "специален шампоан" от всички налични шампоанин у дома.Най често Мелинда ,н па па, яйчен, коприва за засилване на аромата малко прах за пране МалБи , имахме приятелка сръбкиня, и тя носеше от Югославия..Криех си "еликсира" за да не ползва някой друг моята "специална рецепта" , Едва ли някой друг от семейството би го ползвал, но за всеки случай.Не помня у дома някой да е ползвал домашен сапун за коса.Баба ползваше за пране.Не можах да харесам аромата му.Когато тук пробвах "марсилски сапун" , ми напомни на бабиния и гледм да стоя далеч от аромата на "марсилски сапун.", кийто на времто беше навсякъде, измивни продукти и дори в прах за пранени омекотители
Имах голям непокорна грива, ама не заради тези идиотски смеси
Е в пуберитета вече си избистрих идеите ползвах шапоан па па и против наелектизиране нещо балсамоподобно "Импресия" или маслена баня Биолактин.
Като студентка ми беше попаднал учебник по фризьорство и с приятелка пробвахме описана терапия със свещ против накъсване.Тя пък имаше сестра в Италия , която носеше някакви маски за коса с които често се плескахме
Бе всякакви щуротии съм пробвала.
Към домашната козметика за коса се върнах след като родих.Баха ми донесли тривитаминол от България и плесках редовно поне половин година.
Другото ми връщане към бабешки рецепти беше преди две години, когато ме изненадаха с "отмъшението на фризора" и отново правех де що прочета за ускорявяне на растежа, успоредно с готови продукти постигнах темп 2 см на месец и скед като достигнах желаната дължина отново минах самп на готови неща.
Дъщеря ми веднъж след училищна екскурзия до Дисни Париж донесе въшки.Мазах я с продукт от аптеката.Не съм забелязала косата и да е станала нещо по по най от препарата.Бяше сет шампоаннщ и лосион.Ама диването има коса за три глави, не е чуплива, като моята, но обикновено фризьорките мърморят..В България ,една сладурана дори я таксувала двойно, защото загубила време за двама човека.Добре , че косата и расте бързо,. защото от време на врвме ме изненадв с по някое пикси.
От години пия добавки, и се старая да ползвам подходяща козметика.Поради липса на съветите на баби , а и ма мама за козметични процедури на принципа проба, грешка свихнах да се ориентирам в моментнитее потребности на косата ми, и може да се каже че имам прилична коса, па макарбинне като гривата на 20