Как бабите ви са се грижили за косата си?

• 2 746
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
  • някъде под слънцето...
Аз съм изтърсака на  изтърсака, баба ми е била на 66, когато съм се родила.На младини е била красивица , на всички снимки е на каре, аз я помня с рядка бяла коса, която обикновено миеше с катранен сапун.
Друга баба нямам.Жената на дядо по майчина линия  беше с  бяла коса, която синееше, понасяше ни до едно време , но тайнитете на красотата  предпочиташе да обсъжда със своите внучки.
Веднъж ме мазаха с мас и газ ,  може и да ми е била по лъскава косата, но тя си беше лъскава.
Като виден експериментатор(мама мразеше козметекита, вероятно детска травма от жената на дядо) .Мила съм се с какво ли не. Като ученичка забърквах моя "специален шампоан" от всички налични шампоанин у дома.Най често Мелинда ,н па па, яйчен, коприва  за засилване на аромата малко прах за пране МалБи , имахме приятелка сръбкиня, и тя носеше от Югославия..Криех си "еликсира" за да не   ползва някой друг моята "специална рецепта" , Едва ли някой друг от семейството би го ползвал, но за всеки случай.Не помня у дома някой да е ползвал домашен сапун за коса.Баба  ползваше за пране.Не можах да харесам аромата му.Когато тук  пробвах "марсилски сапун" , ми напомни на бабиния и гледм да стоя далеч от  аромата на "марсилски сапун.", кийто на времто  беше навсякъде,  измивни продукти и дори в  прах за пранени омекотители
Имах голям непокорна грива,  ама не заради   тези идиотски смеси
Е в пуберитета вече си избистрих идеите ползвах шапоан па па и против наелектизиране  нещо балсамоподобно  "Импресия" или маслена баня Биолактин.
Като студентка ми беше попаднал учебник по фризьорство и с приятелка  пробвахме описана  терапия със свещ против накъсване.Тя пък имаше сестра в Италия , която носеше  някакви маски за коса с които често  се плескахме  
Бе всякакви щуротии съм пробвала.
Към домашната козметика  за коса се върнах след като родих.Баха ми донесли тривитаминол от България и плесках редовно поне половин година.
Другото ми връщане  към бабешки рецепти беше преди две години, когато ме изненадаха с  "отмъшението на фризора" и отново правех де що прочета за ускорявяне на растежа,  успоредно с готови продукти постигнах темп 2 см на месец  и скед като достигнах  желаната дължина отново минах  самп на готови неща.
Дъщеря ми веднъж след училищна екскурзия до Дисни Париж донесе въшки.Мазах я с  продукт от аптеката.Не съм забелязала косата и  да е  станала нещо по по най от препарата.Бяше сет шампоаннщ и лосион.Ама диването има коса за три глави, не е чуплива, като моята, но обикновено фризьорките мърморят..В България  ,една сладурана дори я таксувала двойно, защото  загубила време за двама човека.Добре  , че косата и расте  бързо,. защото  от време на врвме ме изненадв  с по някое пикси.
От години пия добавки,  и се старая да ползвам подходяща козметика.Поради липса на съветите на баби , а и ма мама за козметични процедури на принципа проба, грешка   свихнах да се ориентирам  в моментнитее потребности  на косата ми, и може да се каже че имам прилична коса, па макарбинне като гривата на 20

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 10:09 от sl

# 61
  • София
Не познавам бабите си за съжаление, но от бабините неща мога да кажа, че яйчен шампоан за левче и хининова вода са ми правили косата много хубава като малка. Както и вечната маска газ, мас и оцет. Даже се гласях преди няколко години да повторя с един курс, но голямо цапотене.

# 62
Изобщо не помня с какво си миеха косите. За едната вече писах, че беше с гъсти къдрави коси, които ги захващаше острани със малки гребенчета. Изобщо не знам как са стоели така. Аз на моята мека коса изобщо не мога да си го представя.
Другата я помня с оредялата вече коса, но докъм 40-50 годишна възраст е имала дълги тъмни коси, които е носела на голям висок кок по разкази на майка ми. Когато дядо почина, изпадна в такава тъга и траур, че започна да ходи постоянно с една лента на косата, от която съвсем ѝ оредя. Но тя имаше и многобройни и разностранни здравословни проблеми, които я съсипаха и вероятно са дали отражение и върху косата.

# 63
Имам много гъста и къдрава коса, каквато имаше едната ми баба на младини. Нямам спомен, с какво се е къпела, но помня че след 70 год. вече беше с много, много рядка бяла коса, предполагам от забрадката, с която ходеше винаги.
Преди години, когато детето хвана въшки от училище, естествено и мен не ме пропуснаха, изпаднах в див ужас как ще се изчистя с тая гъста и дълга коса, а в него период бях с много силен косопад след прекаран Ковид за първи път. Намазах се с газ, мас и оцет и ресах с онова ситно гребенче за въшки и ревях. Толкова коса падна, че направо перука да си направиш. Интересното е, че след това мазане и ресане косопада спря буквално.

# 64
Измиване с хума, жълтък или домашен сапун. И изплакване с оцет за блясък.

# 65
  • София
Измиване с хума, жълтък или домашен сапун. И изплакване с оцет за блясък.

Само ако човек е със здрав косъм...

# 66
  • София
Между другото, яйцата също миришат неприятно върху косата. Освен това, ако им сложиш достатъчно топла вода, се сваряват в косата и после ходиш с частички яйце в косата, които се махат много трудно.

# 67
Между другото, яйцата също миришат неприятно върху косата. Освен това, ако им сложиш достатъчно топла вода, се сваряват в косата и после ходиш с частички яйце в косата, които се махат много трудно.

Това не е вярно. Измиват перфектно. Трябва да се махне ципата на жълтъка.

# 68
  • София
Вярно е! Навсякъде в интернет пише - измийте с хладка вода. И даже шампоан след яйцата.

# 69
  • Между гори и планини
Аз си правя маска с жълтък, кокосово масло и др неща, но после задължително се измивам с шампоан. Не мога да си представя да мина само с водичка. Но косата след това става невероятно хидратирана.

# 70
Вярно е! Навсякъде в интернет пише - измийте с хладка вода. И даже шампоан след яйцата.

Аз съм се измивала винаги с много топла вода. Никога с хладка. И не съм използвала шампоан след това. Само съм се изплаквала с оцет във вода.

# 71
  • София
Яйцата спокойно могат да се заменят с добра протеинова маска или балсам. Само казвам.

# 72
Газта за осветление е яка химия, ако ще си говорим.
И хич не е разумно човек да си я слага на косата.

Хахаха, ама че смях Simple Smile Simple Smile Simple Smile Газта за осветление е изододекан С12Н26, и в днешно време се употребява в много добри продукти за коса, особено като ефикасен заместител на циклопентасилоксан, който го изпозабраниха.
Като такъв продукт е летлив и се изпарява. Ако е чист продукта няма никаква миризма, онази, старата лампена газ имаше различни петролни примеси. И е идеален агент за убиване на въшки, но и техните гниди.
И вие, както масово се случва, сте попаднали на калпав(и) учители по химия.
Бабите, на времето, са се хранили с хубави и чисти продукти, каквито днес много рядко може да се намерят, освен ако сами не си ги отгледате. Това е основното, другото - въздуха е бил доста по-чист. Никога не са си горили косата със сешоари и преси, и рядко са я скапвали с боя за коса. Ген, та ген. А за епигенетика да сте чели/чули?
Неслучайно се повтаря тук "домашен сапун", само дето - веднъж седмично! И след това билки, ама и оцет!! И те така...

Общи условия

Активация на акаунт