Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 1 542
  • 81
  •   1
Отговори
# 75
Аз съм назад с материала. Уикенда не гледаx нищо.

Коя е крайната дата в Нетера за филмите?

До 8 февруари включително, имаш време да наваксаш. Аз попрехвърлих вече по-голямата част, с гледане основно по 1 филм, филм и малко вечер, а този уикенд можах и през деня да видя две заглавия. Много е удобно да можеш да спреш, да си догледаш по-късно или на другия ден, аз така процедирам с по-бавните и късометражните.

# 76
  • София, Лагера
Изгледах "Мост над пресъхнала река". Хареса ми, определено бих го препоръчала. Малко към края не е много реалистичен, но пък е трогателен.
Скрит текст:
Ако има такива болници в Иран, при това за простолюдието, много хора от Западна Евроба биха се преместили там.

# 77
"Лято" - Иран
"Отвъд върxовете" - Пакистан

Tова са двата филма-изненада от вчера и днес в Нетера.
Струва ли си някой от тяx?

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 22:19 от diziler

# 78
  • София, Лагера
"Лято" - Иран

И двата си струват, според мен:
1. Лято
2. Отвъд върxовете, но той е повече красоти и гледки, по-малко социални отношения

# 79
"Лято" - Иран

И за двата писахме вече, малко по нагоре. Струват си.

Аз приключих с късометражните, във втората селекция имаше някои по-неприятни моменти, които бих пропуснала, но като цяло бяха ОК.

След ревюто на Ноеми и аз го изгледах "Развален английски", приятно филмче е.

# 80
Изгледаx таджикистанския филм, но нещо не ми стана ясно накрая...
Скрит текст:
Защо детето се отказа като стигна до къщата и видя майка си... (това майката ли беше изобщо?) и се върна към колата? По едно време се разсеяx и изпуснаx нишката с тази майка...

# 81
Не знам дали бих си причинила това за Хинд Раджаб. Брутално честно, този филм не ми се струва повече от поредната пропаганда, използвайки трагичната смърт на едно невинно дете, за да се акцентира за пореден път колко зли и гадни са израелците, предизвиквайки силна емоционална реакция, защото емоциите се помнят по-дълго и трайно от разума. Да не говорим, че дори се натъкнах на тема в сайта реддит, в субредита на Израел, където редитори дори изразяват съмнения, че историята на Хинд може да е изфабрикувана от Ал Джазира с изкуствен интелект. Отначало, разбира се, ми се стори като конспиративна теория, но в ерата, в която изкуствения интелект навлиза все повече, знае ли човек. Силно се надявам да не е лъжа, защото да паднеш толкова ниско, че да измислиш момиченце, което загива по ужасен начин, само за да настроиш срещу предполагаемите й убийци, просто би било поредно доказателство за падението на човечеството.
Сходно ми е мнението и за Палестина 36. Нямам нищо против да се покаже и палестинската гледна точка, стига да е показано правдиво и без изкривяване и преиначаване на истината. Но вече има мнение и за този филм, че послъгва.
Гледах и Шошана, и там също не разбрах, истината ли показваха, израелците и те ли са започнали като терористични организации? Финалната сцена, със Шошана и другарите й, скрити и готови да открият огън по нищо неподозиращи палестинци, минаващи наблизо, ме смути доста. Това ли е посланието и на този филм, колко зли са евреите? Че имат в себе си и те фанатизъм, е ясно, но, все пак, в един момент се опитват да сложат край на насилието. Отнесох се, извинявам се, но да кажа още. Нашият хан Крум, според историческите извори, предлага два пъти мир на Никифор, но онзи отказва. На палестинците им е предложено шест пъти мир и да имат тяхна държава, според официалната версия, но отказват и все път отговарят с ожесточеност. Е, колко шансове заслужава някой, който се изплюва на всеки от тях?

Общи условия

Активация на акаунт