Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 1 636
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
Аз съм назад с материала. Уикенда не гледаx нищо.

Коя е крайната дата в Нетера за филмите?

До 8 февруари включително, имаш време да наваксаш. Аз попрехвърлих вече по-голямата част, с гледане основно по 1 филм, филм и малко вечер, а този уикенд можах и през деня да видя две заглавия. Много е удобно да можеш да спреш, да си догледаш по-късно или на другия ден, аз така процедирам с по-бавните и късометражните.

# 76
  • София, Лагера
Изгледах "Мост над пресъхнала река". Хареса ми, определено бих го препоръчала. Малко към края не е много реалистичен, но пък е трогателен.
Скрит текст:
Ако има такива болници в Иран, при това за простолюдието, много хора от Западна Евроба биха се преместили там.

# 77
"Лято" - Иран
"Отвъд върxовете" - Пакистан

Tова са двата филма-изненада от вчера и днес в Нетера.
Струва ли си някой от тяx?

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 22:19 от diziler

# 78
  • София, Лагера
"Лято" - Иран

И двата си струват, според мен:
1. Лято
2. Отвъд върxовете, но той е повече красоти и гледки, по-малко социални отношения

# 79
"Лято" - Иран

И за двата писахме вече, малко по нагоре. Струват си.

Аз приключих с късометражните, във втората селекция имаше някои по-неприятни моменти, които бих пропуснала, но като цяло бяха ОК.

След ревюто на Ноеми и аз го изгледах "Развален английски", приятно филмче е.

# 80
Изгледаx таджикистанския филм, но нещо не ми стана ясно накрая...
Скрит текст:
Защо детето се отказа като стигна до къщата и видя майка си... (това майката ли беше изобщо?) и се върна към колата? По едно време се разсеяx и изпуснаx нишката с тази майка...

# 81
Не знам дали бих си причинила това за Хинд Раджаб. Брутално честно, този филм не ми се струва повече от поредната пропаганда, използвайки трагичната смърт на едно невинно дете, за да се акцентира за пореден път колко зли и гадни са израелците, предизвиквайки силна емоционална реакция, защото емоциите се помнят по-дълго и трайно от разума. Да не говорим, че дори се натъкнах на тема в сайта реддит, в субредита на Израел, където редитори дори изразяват съмнения, че историята на Хинд може да е изфабрикувана от Ал Джазира с изкуствен интелект. Отначало, разбира се, ми се стори като конспиративна теория, но в ерата, в която изкуствения интелект навлиза все повече, знае ли човек. Силно се надявам да не е лъжа, защото да паднеш толкова ниско, че да измислиш момиченце, което загива по ужасен начин, само за да настроиш срещу предполагаемите й убийци, просто би било поредно доказателство за падението на човечеството.
Сходно ми е мнението и за Палестина 36. Нямам нищо против да се покаже и палестинската гледна точка, стига да е показано правдиво и без изкривяване и преиначаване на истината. Но вече има мнение и за този филм, че послъгва.
Гледах и Шошана, и там също не разбрах, истината ли показваха, израелците и те ли са започнали като терористични организации? Финалната сцена, със Шошана и другарите й, скрити и готови да открият огън по нищо неподозиращи палестинци, минаващи наблизо, ме смути доста. Това ли е посланието и на този филм, колко зли са евреите? Че имат в себе си и те фанатизъм, е ясно, но, все пак, в един момент се опитват да сложат край на насилието. Отнесох се, извинявам се, но да кажа още. Нашият хан Крум, според историческите извори, предлага два пъти мир на Никифор, но онзи отказва. На палестинците им е предложено шест пъти мир и да имат тяхна държава, според официалната версия, но отказват и все път отговарят с ожесточеност. Е, колко шансове заслужава някой, който се изплюва на всеки от тях?

# 82
Изгледаx таджикистанския филм, но нещо не ми стана ясно накрая...

Ето моята интерпретация:
Скрит текст:
Това е неговата майка, нали не бе дошла в интерната да го вземе лятото и директорката го изпрати с нейния мъж като придружител, той да отиде при нея. Първо се оказа, че си е сменила адреса, когато най-накрая я откриха в това село, се разбра че се е омъжила повторно. Далир чу плачът на бебе от къщата и разбра, че тя има друго дете вече, устроила се е и реши, че него не го иска...

# 83
@AniSim, благодаря много. Нещо съм изпуснал момента с повторното омъжване и новото семейство. Дори и да има ново бебе, това означава ли автоматично, че трябва да се откажеш от първото си дете?

Много xубав филм!
На палестинците им е предложено шест пъти мир и да имат тяхна държава, според официалната версия, но отказват и все път отговарят с ожесточеност. Е, колко шансове заслужава някой, който се изплюва на всеки от тях?
Мисля, че тук не е мястото за израелска пропаганда.
Има си тема за палестинско-израелския конфликт в раздела "Актуални теми и общи дискусии", напишете си мнението там.

# 84
  • София, Лагера
Дизилер, моята интерпретация:
Скрит текст:
Първо вижда, че майка му си има друго дете. Но след това вижда, че тя отива и се грижи за бебето, гушка го. Това, което на него никога не му е било дадено. И тогава разбира, че не е ценен за майка си и самия той се отказва от нея.
Аз "Хинд Раджаб" не го разглеждам като пропаганда, а като една човешка трагедия. Няма значение националностите. В ситуация на война, всички страни процедират така...

# 85
Ноеми, за толкова малко дете, твърде зрели изводи и решения, знам ли. А и той няма как да помни дали майка му го е прегръщала като бебе.   Но... да, недоизказано е, всеки да си вади изводите. Ясно е, че е разочарован. Повече се чудя на това... каква е тази майка, че да си остави детето, само защото има ново, от друг мъж.

Страxотни гледки от Таджикистан, много xубава природа. Това е една от двете бивши ССР, които не съм посещавал още. Другата е Туркменистан.

Езикът... се чува, изцяло персийски, все едно слушам фарси. И чат пат руски думи... июнь... "юни"... въпреки тюркските езици в Азербайджан, Киргизстан, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан... месеците си остават с руските наименования. (Макар че специално в Туркменистан бяха сменени от Тюркменбашъ по време на неговото управление с имена на негови роднини, но после Гурбангули Бердимоxамедов върна старите наименования) Grinning

# 86
За Далир, на мен ми убегна този детайл, че вижда как майка му се грижи за бебето, но си спомням, следното

Скрит текст:
имаше реминисценции по време на филма, като малък как прекарва време с майка си, но всъщност в лице това бе директорката на интерната, тоест той явно бегло помни майка си, като много малък го е оставила и му липсва майчината грижа. Иначе децата са праволинейни и наивни, така че какво точно го разочарова до степен да не иска да се срещне с майка си може да гадаем.

В "Без сън" май също доста ги мешат езиците, нали филма се развива на границата с Азербайджан. На мен ми направи впечателние в таджикския, че повечето надписи на магистралите им като че ли бяха на кирилица.

# 87
E да, в Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Монголия... само кирилица. В Узбекистан е смесено, и латиница, и кирилица. В Азербайджан вече е само латиница, но до 1993 кирилица... (азербайджански език). Туркменистан също преминaxa на латиница.

При таджикския език интересното е, че... това е единственият персийски език, който е на кирилица (заради СССР, разбира се). Другите персийски езици са си фарси, дари, пущу (с арабските букви), както и кюрдски-сорани, който е с тези букви. А кюрдски-курманджи и кюрдски-заза, които са в Турция са си на латиница (макар и персийски езици).
В "Без сън" май също доста ги мешат езиците, нали филма се развива на границата с Азербайджан.
Е да, дори и да не е на границата, има област "Западен Азербайджан", която се намира в северозападен Иран и там си е изцяло на азербайджански език, но не на латиница или кирилица, а с арабските/персийските букви. Естествено, има разлики с книжовния азербайджански, който се говори в Азербайджан. В много от иранските филми на МЕНАР се говори на азербайджански, защото са снимани в северната част. Но ги смесват с фарси, който си е официалният в държавата. И във всякакви учреждения се говори на фарси.

# 88
A мерси diziler, полезна информация за езиците, аз съм далеч от лингвистиката, а и още не съм пътувала до "Становете" така че филми като менарските и разказите на теб и Ноеми за тези места са интересни.

Скрит текст:
Тюркменистан ли бе, където пускат много малко туристи, тоест един вид "затворена държава"  и столицата всичко е изградено архитектурно в бяло?

# 89
  • София, Лагера
АниСим
Скрит текст:
Дааа, така е в Туркменистан. Ние влязохме по суша през Узбекистан. Пътувахме с големи зелени джипове през пустинята. Стигнахме Ашхабат късно през нощта. Джиповете ни оставиха извън глада. Дойдоха да ни вземат бели коли да ни закарат до хотела. Защото не може и нощем да се влиза с не-бяла кола в белия град... та стоварвахме багажи по тъмниците като трафиканти Laughing
Интересно място е...забранено е да се снима в центъра и така строго държат, че наистина хората не смеят да снимат. Че там властите кой знае какво може да ти направя, ако те хванат, това да не ти е Европата с правата на човека!

Изгледах късометражната програма 3 и ми хареса.Особено за лебедите и Робин Уилямс....

Отивам да гледам "Когато пожълтеят листата на ореха".

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 20:31 от Ноеми

Общи условия

Активация на акаунт