Здравейте момичета, аз съм с диагноза вулводиния от 2 години. При мен започна след измиване със сапун в интимната област, получих нещо като алергия и цистит и за съжаление вече 2 години съм така след множество лечения и изследвания. Това, което искам да споделя с вас, за да помогна на някой, който може би е в началото на това ужасно нещо, е тази таблица, която преведох от американския сайт за вулводиния. В Америка има клиника, коята се занимава изцяло само с това, като лекарят, който я е основал е написал и книга "When sex hurts", в коята се обясняват всички причини и видовете изследвания, които могат да се направят. Накратко вулводиния е общ термин за болка във вулвата и винаги има причина! За да е вулводиния, т.е. невропатична болка първо трябва да се изключат гъбична инфекция, половопредавани болести, бактериална вагиноза, лихен склерозус, вагинални дерматози, контактен дерматит и пудендална невралгия. Тоест, първо трябва да се пуснат микробиологични изследвания, ако те са чисти се отива на на дерматалог, за да се изключат кожни състояния, ако и там няма нищо, се препоръчва преглед при невролог - има ли пудендална невралгия и яко няма, едва тогава се говори за невропатична болка вулводиния. И нещо много важно, в Америка масово проблемът се оказва от противозачатъчните, понеже от комбинираните таблетки пада свободния тестостерон и вагиналната лигавица атрофира. Там се изписва комбиниран вагинален крем, който се прилага само външно върху вулвата, с тестостерон + естроген. Такъв в България, естествено няма.
Ако имате въпроси ми пишете, ще си опитам да помогна.