Световъртеж

• 512
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,майка и получи следното състояние в началото на годината( около март месец): събужда се сутринта,тръгва да става от леглото и ѝ се омотва главата след което е легнала и ме набра и аз като отидох при нея,не можеше да говори и и се виеше много свят. Помислих си че и е паднало кръвното и я надигнах леко и ѝ дадох чист млечен шоколад,но след няколко минути го повърна и ѝ стана още по зле. Викнах линейка,лекаря и би инжекция и каза да поспи след което да отида до личната също така ми каза че това било микроинсулт. Майка заспа отидох на обяд до личната която ѝ изписа цитизин и ми обясни да го пие докато свърши и след това да си почине три месеца и евентуално пак да го почне. Пи го майка за една седмица се оправи,но докато се оправи трябваше да я захранвам,защото каквото погълнеше го повръщаше и много спеше. Края на август получи подобно нещо,но по леко защото както тя каза се е усетила и започна пак цитизина. Ходи на кардиолог и невролог. Кардиолога каза,че всичко и е наред,а невроложката я прати на доплер. След изследването са разбра че не е нещо страшно,диагностицира я с вертиго и ѝ изписа азалонум 20 мг. С него се чувстваше супер,но когато свърши опаковката започна да и се вие свят отново,тази вечер "се усети"и го започна отново.
Майка ми е на 42 г.,пушач( приблизително по една кутия на ден),пие алкохол от време на време, психолог,скоро прави опити за дете- инвитро процедури,има шипове на врата 3-ти и 4- ти прешлен с диагноза недостиг на достатъчно кислород до мозъка, юни 2023 г. преживя спешна операция на червата имаше мрежести образования с предпоставка за преплитане на червата. Та въпроса ми е какво да направим,при кой да я заведа зада се спре това нещо?

# 1
ЯМР правен ли е на главата?

# 2
ЯМР правен ли е на главата?
Не

# 3
Добре ще бъде да се направи, особено след микроинсулта.
Според мен всичко може да се дължи на шиповете. Препоръчвам да направите рентген и да отидете на неврохирург.
Относно кръвните изследвания - протромбиново време, АРТТ, хомоцистеин и липиден профил изследвани ли са и ако да, какви са резултатите?

# 4
Не сме правили тези изследвания ,благодаря за съвета ще я заведа на неврохирург и на отоневролог

# 5
Понеже съм на същата възраст и съм имала проблеми със световъртеж - първо - за какъв микроинсулта се говори ей така… Някакъв лекар от линейката казал така, после личната изписала лекарство. Я е било микроинсулт, я не.
Иначе - най-вероятно проблемът е именно от прешлените на врата, не е изключено освен тях да има и протрузия или херния.
Затова задължително ЯМР на шийки прешлени. За да се изключи вертиго - отоневролог.
Обаче не съм сигурна, че неврохирург е точния специалист. Те са реално хирурзи и се занимават със случаи за операция. На вас Ви трябва много читав невролог, който да назначи съответните изследвания и после да ги разчете.
И другото - ако не е била на ендокринолог - също да отиде. За преглед на ЩЗ и съответните изследвания. Понякога проблеми със ЩЗ задълбочават световъртежа.
Аз лично бих направила и ЯМР на глава просто, за да изключа инсулти. Според мен - надали е било това точно, пристъпи с повръщане може да има и при тежко вертиго.

# 6
Благодаря за отговора,може ли да ми препоръчате читав ,ако има такъв невролог във Варна или около Варна

# 7
Цитизин е хранителна добавка. Голямо лечение са предприели.
Също препоръчвам ЯМР на глава. Ако няма нищо, вероятно е на нервна почва.

# 8
Възможно ли е да от вестибуларния апарат? Може да предизвика замаяност, ако има проблеми с него.

# 9
Аз от време на време имам кризи със световъртежи. Тази седмица беше поредната. Вечерта си лягам, всичко ми е наред, сутринта ставам със световъртеж и от него гадене и повръщане. Докъм обяд световъртежът отминава, но като цяло ми е замаяно. На следващата сутрин пак същото и в продължение на 3-4 дни. Кризите са на всеки 6-7-8 години и няма причина, която да ги обясни. Неврологът каза, че плуващите кристали във вътрешното ухо се затлачват в някакъв момент. Много е важно главата да е нагоре. Лежането не помага, точно обратното. Човек трябва да се насили да си вдигне главата. По време на кризи спя почти седнала. Колата също ми действа добре. Пия и хапчета, но според мен и с тях, и без тях все тая. Просто чакам да ми мине.

# 10
Изключихте ли високо кръвно като причина?

Общи условия

Активация на акаунт