С какво ви дразнят свекървите? - 170

• 27 128
  • 452
  •   4
Отговори
# 420
  • София
Може бабата и дядото да не са искали промени. Това също е част от манталитета на много възрастни. Тяхно право е. "Ние знаем по-добре как да живеете" е доста обидно отношение. Може да предложиш, но до гам.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 09:39 от milenaka

# 421
  • Пловдив
Манталитетът на тези хора е да пестят и да живеят в мизерия, за да има за 'децата". За мен е нормално децата да се наложат и да направят някакви удобства.
Едната ми баба на късни години с малко натиск от "децата" - поколението на майка ми и баща ми, лели и чичовци са децата, се сдоби с вътрешна баня и тоалетна. Хайде банята я ползваше да се къпе, но тоалетната НЕ. Изобщо. Някъде в гимназията съм била когато я попитах защо - "Как ще ходя до тоалетна на два метра от където готвя и ям!", ама викам то има две стени. Но не и не. До тоалетна се ходеше навън, външна тоалетна, ясна ви е каква.

# 422
И аз знам за подобен случай. При направена вътрешна баня с тоалетна, банята се ползваше, а се ходеше във външната тоалетна.

# 423
Аз също знам такъв случай и не един, но е възможно да е по причина на канализацията. Все още има малки градове, за села да не говорим, без канализация и пречиствателни станции. Затова се получава феномена в къщата да е прокарана вода и да има баня, но не и мръсен канал за тоалетна. Има и случаи при които има тоалетна, но тя може да се ползва само за един вид нужда Simple Smile

Аз съм израснала в две села, и друг път съм казвала, семейството ми е  само от 70 години в София, което е малко. Имах баба в Северозапада и баба в Подбалкана. По стар соц обичай там се гледаха децата, докато тръгнат на училище. И на двете места тоалетната беше като на Баба Уедъруекс.
Близо половин век по късно, само в едното село вече има канализация, а пречиствателната станция тепърва се строи с европейски проект.

И, да свържа с темата, ако при младите има баня, възможно е това да е единствената читава баня в къщата.

# 424
Абе хубаво е да се ползва банята като цяло, където и да е 😀. Моята свекърва седя пет дни у нас уж да ми помага, без да се подмие....Даже намеци и правих, че има чисти хавлии, топла вода ама не та не 🤷

# 425
Като няма канализация, има опция за шахти. Живеем в 21 век. Къщата на село, в която живеят моите родители е с три шахти. Не е сложно, не е и толкова скъпо. Има една основна къща и една, по-малка. И в двете има бани и тоалетни, които се ползват нормално.

# 426
Марулета,
ефективността на шахтите зависи от почвите - колко попиват.
В софийско на много места са глинести почви - почти не попиват. И с 2 шахти едва попиваха водата от кухнята. Беше ужасно.
Скрит текст:
Та съседите на нашата улица се събраха, разделиха си сумата и направиха частен канал. Проефесионално - платиха на геодезисти, за проект и т.н. Рай - баня, тоалетна, всичко. Но улицата остана разбита. Тогаваше нямаше начин хората да платят на фирма за асфалтирането (беше само държавно).

И един съсед, който не даде пари, а се включил тайно, подаде сигнал - за разрушаване на социалистическата собственост, по точно асфалта на улицата. Всички имаха големи ядове - полиция, разпити кои са организаторите (баща ми беше един от тях), искаха да ги съдят и да лежат в затвора. Тезата беше, щом партията е решила, че нямате право на канал, как така ще го правите сами, ама ха. Разследването се позабави, почнаха проблемите в турските райони, в т.ч. атентатите. Накрая намериха връзки със свестен човек, който видя абсурдността на ситуацията да лежиш в затвора, защото искаш вътрешна баня. "Размихаха" се с голяма глоба, баща ми веднага плати. В началото на 90-те общината засне канала, после го "проектира и реализира" - да се разбира, че откраднаха парите.
Съсдната улица още няма канал, молят се на съседите и през техните дворове се включват към нашата и третата улица. Това е незаконно и е на добра воля. Реши ли съседът, реже канала през двора си. Със сигурност имаше такъв случай, съдиха се и каналджиите загубиха.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 17:27 от biborana

# 427
Като няма канализация, има опция за шахти. Живеем в 21 век. Къщата на село, в която живеят моите родители е с три шахти. Не е сложно, не е и толкова скъпо. Има една основна къща и една, по-малка. И в двете има бани и тоалетни, които се ползват нормално.

Септичните ями попадат под ЗУТ. В повечето от старите къщи от време оно хората са си имали един иззидан нужник с бетонна шахта, и от време на време идва  камионче със звучно наименование да се погрижи.
Изграждането на съвременна и законна септична яма, или система от такива е скъпо удоволствие, но ти сигурно го знаеш това. Бабите по селата често не са способни да се заемат с този разход и организация.

Но се отклонихме от казуса на авторката, в случая баня има,  проблемът е отоплението и.

# 428
Да ти кажа честно, не знам подробности, защото не ми е било работа. Знам, че нашите с всички разрешения и каквото е нужно, преди 2-3 години направиха още една шахта. Винаги има условности, понякога и невъзможности. И да , често бабите, макар че не знам точно колко годишни визираме в това понятие, не могат да се настроят за тоалетна и баня до кухнята.
   Да , изместихме се от фокуса.
    Имаме ли акушерки свекърви, да честитим бабин ден. Да няма сърдити после.

# 429
  • Melmak
С възрастните хора е много трудно понякога. Аз не коментирам ситуацията с канализацията, защото не я знаем в конкретните случаи. Обаче баба ми живее сама в къща и има 3 бани, последните две са правени в рамките на 10 г. Вътрешни бани, съвременни, хубави, с ел. бойлери. Последната баня беше голяма борба, баба ми се инатеше и искаше да се направи по абсурден начин, в средата на стая. Оказа се, че защото не искала да се мести някаква стара мебел. Баба ми беше на 80 г тогава… е, преместиха мебелите и направиха добре банята. Но ако слушаш баба ми как кръвно не вдигна, че не е чуто мнението й, че трябвало така да е. То беше абсурдно, невъзможно и не мисля, че майстор би се съгласил на тоя проект. Иначе другата баня трудно можеше да я ползва, че е горе, а краката не я държат и живее само на долния ет.

# 430
  • София
Скрит текст:
Да ти кажа честно, не знам подробности, защото не ми е било работа. Знам, че нашите с всички разрешения и каквото е нужно, преди 2-3 години направиха още една шахта. Винаги има условности, понякога и невъзможности. И да , често бабите, макар че не знам точно колко годишни визираме в това понятие, не могат да се настроят за тоалетна и баня до кухнята.
   Да , изместихме се от фокуса.
    Имаме ли акушерки свекърви, да честитим бабин ден. Да няма сърдити после.
Досега в темата не е писала такава.

# 431
Да дам идея на Winter за отоплението банята на свекървата - за голям повод могат да й подарят радиатор за баня на ток. Погледнах цените и модел, който е изпробван и върши работа (и то 20 г.) сега е към 350 лв.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 12:47 от biborana

# 432
Аз, ако съм на нейно място, хич няма и да чакам голям повод. И да съм зле с парите, на следващата заплата я черпя един радиатор и да се приключва.

Все пак ми се струва, че липсата на отопление в банята е само формално обяснение за това натрапване. Мисля, че реалната причина е, за да нагледа младите как живеят, как се грижи снахата Satisfied за синчето... Пък и предполагам, че авторката не виси в стаята, в която се съблича и облича свекървата Joy та не знае дали не се проверява и съдържанието на шкафове и гардероби. Което веднага ме навежда на идеята да се сложи в някое чекмедже нещо, дето да "не е" за очите на свекървата.

# 433
  • Пловдив
Аз също знам такъв случай и не един, но е възможно да е по причина на канализацията. Все още има малки градове, за села да не говорим, без канализация и пречиствателни станции. Затова се получава феномена в къщата да е прокарана вода и да има баня, но не и мръсен канал за тоалетна. Има и случаи при които има тоалетна, но тя може да се ползва само за един вид нужда Simple Smile

Аз съм израснала в две села, и друг път съм казвала, семейството ми е  само от 70 години в София, което е малко. Имах баба в Северозапада и баба в Подбалкана. По стар соц обичай там се гледаха децата, докато тръгнат на училище. И на двете места тоалетната беше като на Баба Уедъруекс.
Близо половин век по късно, само в едното село вече има канализация, а пречиствателната станция тепърва се строи с европейски проект.

И, да свържа с темата, ако при младите има баня, възможно е това да е единствената читава баня в къщата.
Ама ние сме в същото село, имам вила, но да, канализация няма и сме на помийни ями. Обаче ние си използваме миялна, пералня, баня и тоалетна. Т.е. всичко е било само в главата на бабка.

# 434
Добре, това сега не е ли пак проблем, идващ от сина? Откъде накъде снахата ще го решава.

Дори да приемем, че докато е живял сам това общо къпане не му е пречило, сега там живее с млада жена и отдавна трябваше да купи на родителите си каквото им трябва и да реши въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт