С какво ви дразнят свекървите? - 170

• 28 527
  • 518
  •   25
Отговори
# 450
Янтра,

Аз не съм против да идва да вижда сина си, (майка му е), дори и внезапно. Не искам аз да говоря с нея, защото от време на време ей така от нищото започва да говори неща, а знае, че са ми болни теми. И точно това съм казала. Ако идва, да предупреди, за да ме няма.
За 1,5 г. дойде веднъж. Отворих й, без да й кажа нищо (случайно говорех по телефона). След края на разговора си, смятах да се облека и да изляза на разходка. Но тя си беше тръгнала. Вероятно искаше да види дали не ми е минало и да продължим по старому. Това при нея е характер - прави го и с други нейни роднини.
Отдавна се познаваме и тя разбра, че този път няма да си общувам с нея без причина (ако се наложат лекари, да помагам е друго). ММ ходи да я види, но рядко.
В началото се чувствах леко виновна - възрастна е и на моменти се чудя дали не искам твърде много от нея. Но погледнах нещата от друга гледна точка - ако наистина иска да вижда често сина си, ще се обади предварително. Не го прави, защото за нея това е върла обида, как така ще уведомява за посещения, свекървите не правят така. Или ще каже ОК, няма да говоря по едикоя си тема пред снахата. Явно свекървенският й инат е по-силен от желанието да види сина си. Така че, вече мисля, че сама си е виновна.

# 451
  • Пловдив
И мъжа ти е виновен - след като е дошла непоканена - няма да говори с нея.

# 452
Е тоя син не може ли той да отиде да види майка си, та се налага жена му да се обяснява със свекървата и да се случват тези сцени.
Ами то е обидно.

# 453
  • Be realistic - plan for a miracle.
Не мога да си представя един ден да ида "непоканена" да видя детето си в дома му и то да откаже да разговаря с мен, защото съм "непоканена"...
Не говоря за ежедневно ходене, а генерално.

# 454
Забравяш, че това не е само дома на детето ТИ. Там има и друг човек, който има право на глас и на лично пространство.

# 455
  • София
А как си представяте ходенето до дома на децата ви? Разбира се, че трябва да е уговорено. Не мога да си представя да им цъфна и да ги заваря на калъп или с ревящи бебета.
Елементарното възпитание налага спазването на чуждото лично пространство.
Изключвам някакви рискови ситуации.

# 456
  • Бургас
Аз пък не мога да си представя дори в майка ми да отида, без да ѝ се обадя предварително. Не, че ще ме върне или ще ѝ е неприятно.  Ама хора сме, всичко се случва. Може да не е удобно точно в този момент, когато съм си наумила. Безплатно говорим всички, канали за комуникация колкото искаш. Елементарно възпитание и уважение е да звъннеш.

# 457
А какво толкова имат да правят родителите в домовете на децата си? Виждам го като някакъв остатъчен инстинкт от влизането в детските им стаи - инспекция почистено ли е, оправено ли е, както и непоискано даване на съвети - защо тази масичка е тук, няма ли да е по-добре да е там, това перде не е ли твърде тънко, що не си сложиш дебели Smiley Човек може да е близък с порасналите си деца и без да им навлиза в личното пространство.

Аз пък не мога да си представя дори в майка ми да отида, без да ѝ се обадя предварително. Не, че ще ме върне или ще ѝ е неприятно.  Ама хора сме, всичко се случва. Може да не е удобно точно в този момент, когато съм си наумила. Безплатно говорим всички, канали за комуникация колкото искаш. Елементарно възпитание и уважение е да звъннеш.
Абсолютно. И на родителите звъним, и на децата, и на нас ни звънят. И отказът се приема съвсем нормално и без цупене. В крайна сметка нормалните хора си имат живот, а не е да са непрекъснато на разположение.

# 458
  • Melmak
Най-забавно е ако просто дойдат и не си у вас.
Тогава ще се цупят, че не си Нострадамус, да знаеш предварително, че няма да се обадят, но ще дойдат.

Имах такива изцепки от свекърва ми, но вината беше на ММ. Понякога ако минават до един магазин, който е сравнително близо, идваха, ама без предупреждение, звънят като са на 5 мин с кола от нас. И това уикендите. Мм е крив, че не правеше забележка, защото ама как сега.. те за 10 мин идват, не е кой знае какво.
Един ден не издържах и казах на свекърва ми, че ни е хванала на калъп и не е приятно. И тя беше в шок. 😄
Подейства. Явно не се е сещала какво правят млади хора в събота преди обяд. Шият гоблени!

# 459
  • София
Пак опираме до културните различия и различията във възпитанието. Жената е убедена, че си е у тях и няма защо да звъни. Както ние не можем да си представим, че някой няма да се обади предварително, така тя не може да си представи, че трябва да се обажда. Сигурно страда в резултат. Въпросът е синът и къде е в цялата история. Защо той не си поговори с нея и не се разберат? Той е възпитаван от нея, сигурно по-добре разбира защо постъпва така.

# 460
  • София
Ох, като казах по спешност. Веднъж ми се наложи, ама наистина. Имах чувство, че ще умра. Никакви тоалетни и само апартамента на един познат наблизо. Еми всички приличия изчезнаха и тропах по вратата 🤣.
Но това са единични случаи, слава богу 🤣

# 461
  • София
В следващите поколения не е прието и да звъниш, все едно какъв е повода, първо трябва да пишеш Simple Smile Един ден като седнем да звъним по телефона и ще скандализираме жестоко някой, който очаква да му пишем.
А по соц време нямаше много телефони и хората видят, че у някой познат свети вечерта и отиват, пък там им вадят софри и се започва купона. Например.

# 462
  • София
Не мога да си представя един ден да ида "непоканена" да видя детето си в дома му и то да откаже да разговаря с мен, защото съм "непоканена"...
Но си представяш да не разговаряш предварително (по телефона) с детето си, за да разбереш дали моментът за гостуване/ходене в дома му е подходящ.
Ако приемем, че живее само, разбира се.

П.П. Изключвам спешни ситуации, говоря по принцип.

Скрит текст:
Аз пък не мога да си представя дори в майка ми да отида, без да ѝ се обадя предварително. Не, че ще ме върне или ще ѝ е неприятно.  Ама хора сме, всичко се случва. Може да не е удобно точно в този момент, когато съм си наумила. Безплатно говорим всички, канали за комуникация колкото искаш.
Елементарно възпитание и уважение е да звъннеш.
Точно. Възпитание и уважение към времето на другия.

# 463

Домът не е само на детето ти. И да, безкрайно невъзпитано е, да отидеш непоканена. Сега поне е лесно, няма оправдание, да не се обадиш по телефона, преди да цъфнеш на вратата.

пп. Домът на детето ти, не е твой дом, дано повече мамички го осъзнаят. За всички ще е по-лесно, и ще си живеят в разбирателство.

# 464
  • Melmak
В следващите поколения не е прието и да звъниш, все едно какъв е повода, първо трябва да пишеш Simple Smile Един ден като седнем да звъним по телефона и ще скандализираме жестоко някой, който очаква да му пишем.
А по соц време нямаше много телефони и хората видят, че у някой познат свети вечерта и отиват, пък там им вадят софри и се започва купона. Например.

Да. Аз звъня само на старото поколение и нещо по работа. От баба ми на 83 не очаквам да си чатим, въпреки че й купих смартфон и си гледа клипове и си се забавлява. Свекърва ми не е ок с писането, къде види, къде не, къде си спряла интернета?!?
Обаче с хората от моето поколение звъненето е сведено до минимум. Пишем си за всичко и ако видя, че някоя приятелка звъни, ще помисля, че е нещо извънредно спешно!

Общи условия

Активация на акаунт