С какво ви дразнят свекървите? - 170

• 30 008
  • 637
  •   8
Отговори
# 465
Според мен не е едно и също писане и звънене, различен тип комуникация е.
На работа млади, стари, предимно си звъним, защото в максималния брой случаи комуникацията е по спешност.
Ако с някоя приятелка искам просто да си лафя, да знам как е и тн, пиша. Но ако имам някакъв конкретен въпрос, звъня.
С мъжа ми, ако сме в различни населени места(работа, командировка) може да си пишем,обикновено като пристигнем някъде, за да каже пътуващият, че е пристигнал нормално. Но ако видя нещо в магазина, за което се колебая, звъня, няма да го чакам дали ще си погледне телефона.

За посещение в дома на дете, което е вече със семейство, бих позвънила предварително.

В момента синът ми живее сам, но в мое жилище в същия вход. Така стоят нещата, че аз имам много вещи там, вкл и килер, какъвто аз нямам в другото жилище. Естествено, не му звъня, че ще ходя в жилището, което се случва два, три пъти в седмицата. Но въпреки че живее сам, винаги звъня на вратата, независимо че имам ключ.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 11:25 от Светкавица

# 466
Спомням си, че като бях дете, с майка ми се смеехме, когато в даден холивудски филм показваха как родители/децата им звънят преди посещение. За нас това беше нещо странно, наистина, ние у бабите ми ходихме без предупреждение, както и те вкъщи - никога не съм чувала оплакване. Явно наистина е въпрос на поколение, сега всички предупреждаваме и е напълно ок да не е удобно и да се откаже - това сега за нас е нормалното. Баба ми и сега не намира за нужно да се обажда, щом има ходене около тях - отбива се.
За звъненето - аз също не понасям да ми звънят, освен ако не е нещо спешно и различно от разговор, в който искаш да провериш близкият ти как е.

# 467
Никога, не съм ходила при бабите и дядовците ми без да се обадя предварително, а не съм баш от най-младите. Майка ми, също не е ходила у родителите си, без да се обади. Те също не са идвали без предварително обаждане. Не е до поколение, друго е.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 12:11 от alia7

# 468
Не се обаждаха, защото нямаше как. Хората нямаха постоянно телефон в джоба. Сега, като имат, няма причина да се изтърсят без предупреждение, или без проверка дали домакинът си е вкъщи и удобно ли е.

# 469
  • Be realistic - plan for a miracle.
E, естествено, че бих звъннала.
Много се преекспонира и назлобява по темата, така че няма как да продължа с личното си мнение, но като цяло - не, не съм краен човек така, че да влизам преспокойно без да ме интересува дали е удобно. Това е характерно първо за по-възрастни хора (над 60-65) и второ за по-малките населени места, където въпросните възрастни хора са свикнали, че от прабаба до правнуче всички си живеят накуп върху главите си от раждане до гроб.
Аз просто казах, че ако съм сама и искам да ги видя инцидентно без да съм предупредила 5 дни по-рано, ще ми е тъпо да не искат да разговарят с мен само заради това.
Има всякакви случаи.
Но за разлика от гореспоменатите, аз разбирам и от отхвърляне и няма да го приема като малка смърт.
Всеки сам си преценя.

# 470
Ние коментираме казус, в който свекървата идва доста често и никога не се обажда предварително. Изобщо не става дума, да се обади майката и да предупреди. Съвсем различно е, и не мисля, че ще бъде коментирано по подобен начин.

# 471
  • Melmak
За някакво инцидентно посещение на дали някой ще направи такъв въпрос.
В случая се говори за редовно идване за баня, което ако е 1-2 пъти седмично товари.
В нашия случай и да искаме да се видим със свеки, хубаво е да не сме голи един върху друг.

# 472
  • София
Пореден случай на омъжила се за селянин и после защо майка му е селянка. Еми... Видно е, че няма да има промяна, жената се сърди, вероятно страда, но не кандисва да звънне. Да и звънне сина и да я покани. Може ли близки хора по година и повече да се отчуждават, вместо да си кажат пет приказки. Ето, тя вече не идва, но някой кани ли я? С уговорен час? Също не. Това вече не е нейна грешка, все пак трябва и от двете страни да има компромис, а не само тропане с крак всички да като нас.

# 473
Какво пречи, синът ѝ да я покани? Или да я заведе на обяд, тъкмо да се видят на спокойствие? Винаги съм се чудила, защо мъжете, не го правят това? Жена му в това време може да си прави нещо нейно си или да се види със свои близки. Зор, да е в къщата.

# 474

В момента синът ми живее сам, но в мое жилище в същия вход. Така стоят нещата, че аз имам много вещи там, вкл и килер, какъвто аз нямам в другото жилище. Естествено, не му звъня, че ще ходя в жилището, което се случва два, три пъти в седмицата. Но въпреки че живее сам, винаги звъня на вратата, независимо че имам ключ.
Ако имаш възможност, освободи му жилището тотално. Не си е работа да не можеш да се отпуснеш с гаджето, защото не знаеш по кое време ще скимне на майка ти да си ползва килера. Същото като досадната свекърва, извинявай. Звъниш му на вратата и ако не отвори си влизаш до килера с ключа.

# 475
  • София
Какво пречи, синът ѝ да я покани? Или да я заведе на обяд, тъкмо да се видят на спокойствие? Винаги съм се чудила, защо мъжете, не го правят това? Жена му в това време може да си прави нещо нейно си или да се види със свои близки. Зор, да е в къщата.
Може и вкъщи да я покани, може и жена му да е там. Нали идеята е да не идва без да се обади и тя не идва, но и никой не я кани. Според мен, е хубаво да я канят и така няма тя да се изтърсва, ще се наложи нов ред, но пък и малко реверанс, отношение ще се покаже с поканата. Почти две години не е ходила у тях, това е тъпо.

# 476
Не знам, на мен би ми било трудно да поканя човек, който не зачита личните ми граници и се опитва да ме обижда и уязвява. Изобщо, бих поддържала минимален контакт, само заради човека с който живея.

# 477
  • Be realistic - plan for a miracle.
Да, сега ви разбрах - трудно се изчиташе назад, макар че направих усилие.
Казуса да си влиза като у тях си и да граби пространство и време все едно си е в собствения си дом е дъвкан много пъти назад за различни и съм абсолютно на същото мнение като повечето тук, че не е адекватно.

# 478
Подкрепям Бояна. От време на време една покана е точно минимален контакт. Със съответното време - гост седи докато го гостят Simple Smile и после кой от къде е!

# 479
  • София
Подкрепям Бояна. От време на време една покана е точно минимален контакт. Със съответното време - гост седи докато го гостят Simple Smile и после кой от къде е!
Съмнявам се, че това ще стане предвид факта, че не се възприема като гост.

Общи условия

Активация на акаунт