Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 13 394
  • 312
  •   1
Отговори
# 300
Olivе, 2-3кг разлика за 9г е страхотно! Дано и при мен се регулират нещата, аз съм 165 висока, ппц BMI ми се води ок до 60-62кг,но аз съм с тънки кости и ми се струват много. От фитнеса започнах да изглеждам още по-масивно, краката ми наедряха, иначе пък бицепса на ръцете си го харесвах ;д Сега интегрирам към пилатеса гирички по 2-3 кг, пак ходя от време на време на фитнес, но не редовно, че изглеждам по-масивна, но пък и аз четох, че за костната плътност са полезни тежестите, а нали хормоналната вреди на костите... Следващият месец ще правя 33г....това е жестока репетиция за менопаузата, ако е така и тогава, горко ми лол

# 301
  • Sofia
Shaylo, в Надежда поне едно КТ трябва да ти направят. Аз съм на таргет и хормонална в момента и може би, защото съм по протокол, заради таргета ми назначават КТ през някакъв период от време.
За тахана, имай предвид, че е от него се качват килограми. За захарта, както ми беше казал навремето д-р Георгиев лъчетерапевт в Софиямед, че без сладко мозъка ни няма да функционира и да не се лишавам от него.  Затова сладко ям, но само под формата на плодове и понякога черен шоколад. Разни торти и бонбони, ако има специален повод, а кафето и чая се научих да ги пия без захар.
Все си мисля, че все още организма ти под стрес и се запасява и в един момент, ще спреш да качваш килограми.
Иначе и аз като Олив бил те посъветвала да вдигаш тежести и да трупаш мускулна маса, заради костната плътност.

# 302
Аз нямам хормонотерапия,но от Херцептина напълнях бая и предимно в корема и краката.

# 303
Аз нямам хормонотерапия,но от Херцептина напълнях бая и предимно в корема и краката.

Това е интересно. Аз откакто съм само на херцептин свалих 6 кила (за 2.5 мес.) Почти постоянно ми се повръща и яденето ми е трудно. Онколога вика: ааа, не е от херцептина.

# 304
Корал, Интересно, аз докато бях на химия и херцептин дори паднах под 50кг, в последствие като се натрупа време на хормонална започнах да качвам полека лека.

Кати , и аз бях на таргетна 1г след химията, никой нищо не ми е пускал....само ехографа, сега след месец пак имам диспансерно наблюдение, сигурно пак ще ми вземат само кръв + ехограф. Тежести вдигах по-активно преди, ама не ми харесва как ми се трансформира тялото, някои хора казват, че жените не могат да трупат толкова мускул и да изглеждат мъжествено , ама аз по себе си друго забелязвам ;д Някои упражнения спрях да ги правя, като например уредите за вътрешното бедро, защото супер бързо порастнаха и почнаха да се трият едно в друго....много гадно усещане, което никога не бях изпитвала досега лол
А колко беше трудно лятото в залата с тия горещи вълни...на моменти едвам дишах и ми се виеше свят постоянно ;д

Понякога фрустрацията ми идва в повече и ми иде да я зарежа тая хормонална, така и така направих двойна мастектомия, ама се опитвам поне първите 2г да избутам..

# 305
Shaylo, в началото на седмицата, когато си получих резултата от скенера онкологът ми напомни, че първите три години след операцията правим КТ на шест месеца.
ПЕТ досега нямам назначен - нищо не го налагало.
Явно, че навсякъде е различно с образните изследвания.

# 306
  • Северозапада
Аз имам един ПЕТ преди започване на лечението, по време на имунотерапията ми правиха КТ и още един ПЕТ след края на лечението. Минала седмица, втори диспансерен преглед ми беше, ми назначиха ехография на корем, а за следващия - рентген на бял дроб. Имам и 2 пъти ЯМР на гърди - преди операцията и една година след това. В Надежда съм и за първия ПЕТ бях доста настоятелна, втория сам ми го предложи лекуващия.

# 307
Аз след вливка спирах да уринирам,а дневно пия около 3литра вода.Лятото литрите ги качвам.
Краката ми ставаха слонски и корема ми се издуваше на вънка.То все още продължава ,но не чак толкова силно изразено.Гадно е,всяка една тъкан да тупти и пари.
Обколозите казват,че много ям.Да ама глупости.
Дневен таргет имам поставен от фтизиатрите 10 000 крачки ,храня се по зоната и мърдане на този кантар няма.А веднъж с тази диета бях сваляла около 36кг(след второ раждане) и знам как да се храня и какво да избягвам.
Естествено допитах се до Chat Gpt и твърди,че ще спадна,нормално било.

# 308
  • Добрич
Момичета, и преди съм писала:

ако искате ПЕТ КТ и имате  регистрирана онкодиагноза, но не ви дават направление, то обадете се в националната онкологична болница "Дева Мария " в Бургас и от там ще ви направят изследването по здравна каса.

Мога да дам телефон, ако някой се интересува, да ми пише.

Следя се болницата, в кв. Ветрен е, не се влиза в Бургас. Самото изследване заедно с паркирането отнема 2 до 3 часа максимум. На следвашия работен ден резултатите са готови и ги изпращат с Еконт. Дават болничен за самия ден на изследването, ако искате.

Апаратурата им е нова и се пие чиста вода, "без да я овкусяват".

Завеждащият нуклеарна медицина, д-р Халил  Ашимов е работил в "Света Марина" във Варна и после в "Уни Хоспитал " в Панагюрище. Отзивите на други лекари за работата му са много добри.

Както казвам, "здравен туризъм". Наслаждавам се на пътуването. (Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада.)

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 12:16 от Вела

# 309
Привет, с д-р Маринова изготвихме план за следене след края на лъчето - след 6 месеца КТ или ПЕТ (аз помолих за ПЕТ, тъй като не съм правила, а на КТ се видя нещо на белия дроб за проследяване, което на ПЕТ би трябвало да се види по-добре). На 4 месеца ехография при хирурга. Поне 1ж годишно преглед при гинеколог, заради хормоналната и заради семейната история.
В интерес на истината като се консултирах с доц. Консулова тя каза, че дори още малко би изтеглила скенера напред в бъдещото, т.е. да станат 9-10 месеца след лъчето, защото се предполага, че толкова скоро след терапията съм ОК, и една идея по-рядко да се правят, но и да съм спокойна. Но все пак това са 3-4 месеца.
Оставам с впечатление, че в Надежда не правят толкова скенери, но не знам защо. Знаем, че всеки случай е различен. От друга страна мисля, че първите 2 години се следи по-начесто, после се разрежда на 1ж годишно до 5тата година. Така бяха казали на сестра ми, но тя пък е с рак на яйчниците.

# 310
  • Sofia
Shailo,  аз съм на таблетна таргетна,  но това няма значение,  би следвало и ти да имаш поне един КТ за това време.  При кой лекар се следиш? Ако е при д-р Ал Халаби,  той е малко над нещата и може направо да го попиташ.  😃

# 311
  • София
Katty D, имам чувството, че се засякохме в Надежда преди 2 седмици. Така си мисля. Ако си била на 13.01 в Надежда за таргетната и си си бърборила с една госпожа за спортуване значи сме се засекли:)

# 312
  • Sofia
Katty D, имам чувството, че се засякохме в Надежда преди 2 седмици. Така си мисля. Ако си била на 13.01 в Надежда за таргетната и си си бърборила с една госпожа за спортуване значи сме се засекли:)
Мама Мони, бях на 13.01. да ме изпишат и дадат резултата от скенера,  както и нова дата за таблетки,  но не съм говорила с никой конкретно.  Съжалявам,  че не сме се разпознали,  защото със сигурност сме били по едно и също време на едно и също място. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт