Планки на панелен блок

• 434
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте! Някой от вас сблъсквал ли се е с тези планки? Става въпрос за панелен блок. Каква роля вършат и какво им е предназначението?

# 1
Не знам. Но единственият смисъл, който аз виждам, е от другата страна да има нещо, което трябва да се носи или държи неподвижно и затова през стената са прекарани шпилки, законтрени с тези планки. Какво има от другата страна на стената?

# 2
Не знам. Но единственият смисъл, който аз виждам, е от другата страна да има нещо, което трябва да се носи или държи неподвижно и затова през стената са прекарани шпилки, законтрени с тези планки. Какво има от другата страна на стената?

Да нещо такова е. Ако е някаква крайна фасадна стена, да не е тръгнала да се откачва панела? И да са го закрепили. Но забележи, че е имало още една пък са я рязали. Но определено не е добре - явяват се термомост и се вижда мухъл под боядисаното, под и около планките.

На мен ми дойде щура идея, че може да е закрепен някой рекламен билборд/транспарант ако е крайна фасадна стена.

Любопитна конструкция е Simple Smile.

# 3
На мен ми дойде щура идея, че може да е закрепен някой рекламен билборд/транспарант ако е крайна фасадна стена.

Точно по тази причина попитах какво има от другата страна.

# 4
от другата страна на стената е фасадата на блока, като няма нищо видмо от тези шпилки от външната страна. имам такива планки със шпилки и в другата стая, като и в двете стаи са на външните стени.

# 5
Може и нещо в заварките на панела да не се е получило (или да са дали фира) и така да са фиксирали панела да не мърда.
Или някога да е имало нещо на фасадата, но после да е махнато, а шпилките и планките да са си останали, понеже кой ще влиза в дома да ги маха.

# 6
Или някога да е имало нещо на фасадата, но после да е махнато, а шпилките и планките да са си останали, понеже кой ще влиза в дома да ги маха.

По - странното е кой е влизал в дома да ги слага. Вижда се, че едната планка е махната, но само с гайката, т.е. и така си стои нещото (засега). Шпилката си стои в стената. Много нескопосано и нелогично стоят. Не вярвам външно лице да влезе и да монтира в построен блок допълнителна конструкция на фасадната стена , както се пошегувах - билборд, толкова грозно разкривено и нескопосано. Прилича на работа на СВ (строителни войски). Вероятно е бил някакъв авариен ремонт по време или преди експлоатацията.  Тоя апартамент скоро ли е купуван/наследен? Възможно е предишните собственици да са разрешили.

# 7
Да не са правили някаква вътрешна изолация и да са я фиксирали по този странен начин?

# 8
Да не са правили някаква вътрешна изолация и да са я фиксирали по този странен начин?

А това са си сериозни планки, шпилки и гайки, държи нещо сериозно от другата страна, или притиска тоя панел, или чрез монтирана метална конструкция на тия планки - съседния панел да не се откърти. Забележете че не е по цялото продължение на стената, а само на част от панела. Вероятно към сглобката.
Възможно е да не се вижда на външната стена конструкция (или остатъци, отвори)  ако е положена външна топлоизолация.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 16:35 от Seiko7075

# 9
Апартамента го имам от година. Един от съседите каза, че е някаква земетръсна система, а друг че е просто укрепване за по голяма здрвина. Не съм тръгнал по домовете на хората да гледам дали и те имат подобни, но не се изненадаха като видяха тези при мен, пък и изказаха някакво мнение. Та много се чудех дали да не ги махна, но в крайна сметка ме достраша. Иначе това е фасадата отвън

# 10
Kaто не се знае какво е, по-добре не го пипай!

# 11
  • There I was on a July morning
От снимките не се вижда много ясно, но дали няма фуга между панелите? Нещо такова, като от този репортаж?
https://nova.bg/news/view/2023/04/12/408058/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D … 0%BD%D0%BA%D0%B8/
Не мисля, че трябва да ги махате.

# 12
Панела на фасадата в долната лява част се вижда, че е малко по-напред от колкото в горната лява част. За да слепят двата панела, колкото се може по добре един към друг са решили проблема с тези планки. Не е голяма драма, но не ги махайте ако не искате фугата да цъфне като лале и двата панела да се разделят в долния край.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 09:55 от Deep

# 13
  • София
Аз не бих купила апартамент с такова нещо, но пред свършен факт - просто сложете перваз отгоре и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт