Удостоверение за наследници при осиновяване

• 915
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте,анонимна съм по обясними причини.
Осиновена съм от баща ми,в последствие се ражда брат ми,който ми е полубрат.Той не знае,че сме от различни бащи и ако зависи от мен,няма и да разбере.
Баща ми почина преди две седмици и при вадене на удостоверение за наследници,от общината отбелязаха,че съм осиновена ,в удостоверението.
Доколкото се разрових,нямат право на това,но дали е така?И имат късмет,че аз знам за това,представям си шока,ако не знаех....
Отказват ми корекцията на удостоверението,писах жалба до кмета,да видим.
Някой има ли опит с такава ситуация и какви са ми правата в този случай?
Благодаря предварително.

# 1
Мне.
Преди време имаше частично осиноняване.
Без право на наследството - това значи частично.
Спокойно синът на човека, който те е отгледал, също ще получи удостоверение за наследници.

# 2
Мне.
Преди време имаше частично осиноняване.
Без право на наследството - това значи частично.
Спокойно синът на човека, който те е отгледал, също ще получи удостоверение за наследници.
Аз съм непълно осиновена,но това няма значение в случая,така или иначе съм наследник на баща ми.Брат ми е от същата майка ,просто сме от различни бащи и аз знам,че ще получи удостоверение.Въпроса ми е имат ли право да отбелязват в удостоверението факта за моето осиновяване.

# 3
Частично осиновена означава, че нямаш право на наследството от страна на бащата, а не че си осиновена само от единия родител.
Затова го пише в удостоверението за наследници.
Бащата е баща само на брат ви, майката е обща.
Абсурдно е да се скрие това от брата.
Негово право е да знае, че бащата има кръвна връзка само с него.

# 4
Частично осиновена означава, че нямаш право на наследството от страна на бащата, а не че си осиновена само от единия родител.
Затова го пише в удостоверението за наследници.
Бащата е баща само на брат ви, майката е обща.
Абсурдно е да се скрие това от брата.
Негово право е да знае, че бащата има кръвна връзка само с него.
Това не е така,не виждам защо спорим...прочетете малко повече за непълното осиновяване и пак ще си пишем...
Така сме преценили с майка ми и значи така ще бъде,доколкото зависи от нас!
Въпроса ми ,отново да подчертая е -имат ли право да впишат това обстоятелство в удостоверението и дали някой се е сблъсквал с това!

# 5
Как мислиш?
Държавната администрация допуска такава грешка?
Тези документи излизат от система - ЕТГРАОН.
Така, че какво сте решили с майка си няма никакво значение.

# 6
Как мислиш?
Държавната администрация допуска такава грешка?
Тези документи излизат от система - ЕТГРАОН.
Така, че какво сте решили с майка си няма никакво значение.
Божкее,все едно говоря с радиото...
Представете си ситуация- аз не зная,че съм осиновена и изведнъж ми изтипосват това нещо???Дали е законно,щом и акта ми за ражданe и цял живот в документи ми излиза баща ми (осиновителя)? Аз не твърдя,че е грешка,питам доколко имат право да го вписват в документ,който ще се показва на публични места и ,които не се касаят от това дали съм осиновена или не !
И моля за по адекватен отговор от тези по-горе,ако някой се е сблъсквал с такава ситуация.

# 7
  • Пловдив
Не може да не знаеш за непълно осиновяване. При него не се прекратяват връзките с родителя по произход.
Мисля, че не се вписва в удостоверението за наследници точно, не е и нужно там. Би трябвало обаче да го има в удостоверението за раждане.

П.П. Ти не си наследница на родителите и роднините на баща ти (осиновителя), ако те починат след него. В този случай трябва да се впише непълното осиновяване, както и в тези на биологичните роднини. За вашия случай конкретно не виждам да пише.

https://www.lex.bg/en/mobile/ldoc/2135791928

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 21:44 от Магдена

# 8
Отговорите...
 - всъщност ти знаеш, а с майка си се опитвате да скриете от единственото дете на този мъж, че то е единствено.
И че не сте му сестра, а полусестра.

# 9
Не може да не знаеш за непълно осиновяване. При него не се прекратяват връзките с родителя по произход.
Мисля, че не се вписва в удостоверението за наследници точно, не е и нужно там. Би трябвало обаче да го има в удостоверението за раждане.
Разбира се,че може...Връзките с биологичен родител може никога да не се осъществят.Аз нося имената на осиновителя и разбрах,по случайно стечение на обстоятелствата.В акта ми за раждане е вписан само баща ми (осиновителя ми,за по-ясно).
Въпросът ми е за удостоверението.доколкото разбрах,нямат право да го вписват,исках мнение и опит от първа ръка
Отговорите...
 - всъщност ти знаеш, а с майка си се опитвате да скриете от единственото дете на този мъж, че то е единствено.
И че не сте му сестра, а полусестра.
Не знам на какъв език да го кажа вече,това не е въпросът ми!!!
И,да,искам да го скрия,на вас какъв ви е проблема с това?Така сме преценили,така ще стане!

# 10
Не, няма.
Това е истина, която определя един живот.
И тя никога не може да се скрие.
Успех с наследството, но от биологичния родител

# 11
Не, няма.
Това е истина, която определя един живот.
И тя никога не може да се скрие.
Успех с наследството, но от биологичния родител
Тук изобщо не става въпрос за наследство....благодаря!С всички роднини,биологични или не ,сме в прекрасни отношения.И между другото при непълно осиновяване се наследява както от биологичен,така и от осиновител- това да си знаете,явно е важно за вас!
Много благодаря за полезните отговори !

П.П. Ти не си наследница на родителите и роднините на баща ти (осиновителя), ако те починат след него. В този случай трябва да се впише непълното осиновяване, както и в тези на биологичните роднини. За вашия случай конкретно не виждам да пише.

https://www.lex.bg/en/mobile/ldoc/2135791928
Аз това го знам.Въпроса е,че вадя удостоверение на баща ми,а не на някой роднина.И аз не виждам,затова се надявах,някой да е минал по този път и да помогне.

# 12
Чакайте малко.
Има два вида осиновяване:
- непълно осиновяване, при което осиновителите се до вписват в оригиналния акт за раждане, но човекът запазва биологичния си произход и е наследник на биологичните си родители. Никой не му сменя и имената. Наследник на осиновителите може да е само, ако те изрично го посочат като такъв. Обикновено се е практикувало в семейството/фамилията.
- Пълно осиновяване - при него се прекъсва връзката с биологичното семейство и се създават нови връзки с осиновителите. Издава се нов акт за раждане, в който осиновителите се вписват като рождени родители. Детето носи презимето и фамилията на осиновителя си или на осиновителката си, ако е самотна майка. Осиновеният е наследник на осиновителите си.
- Частично осиновяване има, когато детето е биологично дете на единия родител, а партньорът/ партньорката го осиновява, както в случая. Авторката е била осиновена от съпруга на майка си. Това е пълно осиновяване - осиновителят е вписан като баща, тя му е наследник наравно с биологичното му дете.

# 13
  • Пловдив
Непълно е, тя си каза. Няма такъв термин "частично". Непълно осиновеният наследява осиновителя, без да е нужно да се сочи нещо допълнително (но не наследява роднините му), както и всичките си биологични роднини.

# 14
Ако беше пълно нямаше да го пише в удостоверението за наследници.
Как си го представяте това да ке размахва в официален документ? Единствената възможност е точно тази - да е от значение за наследството.
Животът ти е бил прекрасен -  хранена, обичана и изучена.
Но човекът не е бездетен, той има дете и това дете е синът му.
Ако ме прибере съседа и ме гледа като негово дете, ще намали ли наследството на своите деца, защото съм била послуша?
Явно те разбираш думата "произход".
Но пък се опитваш да скриеш истината от сина на човека.
Имал е добро сърце, но не чак толкова, че да лиши своето дете.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 22:15 от FB590525BGM

Общи условия

Активация на акаунт