Удостоверение за наследници при осиновяване

• 919
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Магдена, ти си юрист, аз не съм. Аз съм осиновител. И съм се интересувала точно от това.
Непълно осиновяване  е имало до 1962-64 година някъде, след което всички осиновявания стават пълни автоматично. Законът продължава да допуска непълно осиновяване, но на практика то не се прави, я когато се е правело е било между роднини. В днешно време никой няма да осинови непълно чуждо дете.
Пълното осиновяване може да е частично. Самотна майка или вдовица се омъжва и съпругът й осиновява детето. Това е и единствената хипотеза, при която само единият от съпрузите осиновява, както е станало в случая. Няма значение дали бащата на авторката (биологичния) си е бил шута като е разбрал, че ще става баща, дали е починал, дали в последствие е дал съгласие детето му да бъде осиновено от съпруга на майката на детето му. Познавам и такъв случай. Осиновява само единия, защото детето е на другия. Но е осиновена при условията на пълно осиновяване, след като носи имената на осиновителя си и само той излиза в документите. Ако осиновяването беше непълно в документите в графа баща щеше да стои името на биологичния й баща, а осиновителят да е вписан допълнително.
Авторке, потърси решението от делото, с което си осиновена и там ще пише черно на бяло типа осиновяване. От това, което пишеш - е пълно и ти си наследник на осиновителя си. Дали служителят от ЕСГРАОН има право да издаде документ за наследници, в който е отбелязано, че си осиновена питай адвокат, но ме съмнява да има такова право - всеки заинтересован, който има право получава информацията по служебен път.

# 16
Виж решението на съда какво точно е осиновяването ти.

# 17
  • Пловдив
Мамо Ру,
Цитат на: guest 123
Аз съм непълно осиновена,но това няма значение в случая,така или иначе съм наследник на баща ми.Брат ми е от същата майка ,просто сме от различни бащи
...
Частично няма. Осиновяването от съпруг на родител е осиновяване от съпруг на родител, не се нарича частично. И също бива пълно или непълно.

# 18
Той я е осиновил и тя е негова наследница, без значение дали има или няма биологична връзка с него, без значение дали той има или не други деца. Обаче щом осиновяването е непълно, вероятно няма тайна на осиновяването и затова е посочено в документа за наследници.

# 19
Определено е за ключ.
Не лъжете децата си, с нищо не става по-добре да тях.
Губят представа за реалността.
Използването на клишета никога няма да промени реалността.
Възрастните хора приемат фактите.
Не всичко в живота е лесно за преглъщане.

# 20
  • Пловдив
Няма как да има (кой знае каква) тайна при непълно, да. Знае се и осиновител, и биологичен, и в документите го има и двамата според документа. За наследството е така.

# 21
Той я е осиновил и тя е негова наследница, без значение дали има или няма биологична връзка с него, без значение дали той има или не други деца. Обаче щом осиновяването е непълно, вероятно няма тайна на осиновяването и затова е посочено в документа за наследници.
Точно документа ме интересува Simple Smile Имат или не право да вписват осиновяването?При положение,че е на баща ми,а не на негов роднина?
Няма да затворя темата,може да е полезна за някой друг.
В закона изрично е казано,че само ако наследник,който е починал,има непълно осиновено  дете,може да се впише в удостоверението.
Затова питам-ако има някай опит,да каже как стават нещата.И пак повтарям-нещата откъм наследство са ок,просто всички роднини не искаме брат ми да разбира-за хейтърите-биологични или не .

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 23:27 от guest 123

# 22
Ами непълното осиновяване не е тайно.

# 23
  • Пловдив
За тоя случай не видях да пише в наредбата, че се вписва. Няма и причина - наследяваш наравно с брат си като дъщеря, без значение, че е непълно. А мисля и че съм виждала един-два пъти в годините други такива удостоверения при непълно осиновяване и там също не помня да е пишело, но не съм сигурна. Но не е тайна, да.

# 24
Ами непълното осиновяване не е тайно.
Тайно е,докато не изкочат някой неща...

# 25
  • Далечният изток
Ето го отговора на въпроса Ви, в ал.4:

НАРЕДБА № РД-02-20-6 ОТ 24 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 11. (1) За издаване на Удостоверение за наследници се подава искане по образец съгласно приложение № 2, в което заявителят вписва известните му данни за наследодателя и неговите наследници.
(2) За определяне на наследниците по закон длъжностното лице прави пълна проверка в регистъра на населението, а когато е необходимо, и в регистрите на актовете за гражданско състояние.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2020 г.) Когато някой от починалите наследници е имал последен постоянен адрес в друга община и длъжностното лице, което трябва да издаде удостоверението, не разполага с данни за неговите наследници, изисква служебно същите от съответната общинска администрация.
(4) Когато починал наследник има дете, осиновено при условията на непълно осиновяване, този факт се отбелязва в удостоверението по ал. 3.
(5) В удостоверението по чл. 9 длъжностното лице вписва всички живи и починали наследници, определени съгласно Закона за наследството.

# 26
  • Пловдив
Аида, това е за починал наследник. Т.е. удостоверение за дядото, синът е починал също и има непълно осиновено дете.

# 27
Аида, това е за починал наследник. Т.е. удостоверение за дядото, синът е починал също и има непълно осиновено дете.
Точно така,аз затова казвам ,че изкарвам удостоверение за баща ми,не за негов роднина.

# 28
  • Далечният изток
Явно посочват винаги, когато има непълно осиновяване.
Мога да разпитам утре в нашата община как се действа и на какво основание.

# 29
Явно посочват винаги, когато има непълно осиновяване.
Мога да разпитам утре в нашата община как се действа и на какво основание.
Ще съм благодарна !

Общи условия

Активация на акаунт