Мога ли да не плащам гражданска,ако колата стои в гараж?

• 602
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, мили хора!
Имам следният въпрос> Погледнах наскоро,че гражданската ми е изтекла преди два месеца, стои в гаража е не се изкарва.Намам намерение да я карам до пролетта. Има си технически ,платен данък.Въпросър ми е мога ли да платя данъкък след няколко месеца,когато ще ми е нужна за път.Четох за дерегистрация,има ли някакви срокове, от цялото нещо разбрах,че ще я дерегестрират,но пр сключване на нова полица авоматична пак си влиза в регулация.
Много ще съм благодарна<ако някой знае неще по въпроса!

# 1
  • Пловдив
По принцип можеш. Тя служи да посрещне отговорността за вреди при ПТП. Сега, ако се установи липса на застраховка, може да се наложи принудителна мярка спиране от движение, но ти така или иначе не караш. При сключване на застраховка се вдига мярката.

П.П. Сега гледам глобите в КЗ.
Цитат
Чл. 638. (1) На лице по чл. 483, ал. 1, т. 1, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се налага:
1. глоба от 250 лв. - за физическо лице;
...
Чл. 483. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2025 г., в сила от 01.08.2025 г.) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение; това изискване не забранява и всяко друго лице, различно от собственика на превозното средство, да сключи застрахователния договор;
Та формално излиза, че си длъжен, щом колата не е спряна отдвижение, и могат да те глобят. Аз мислех, че формулировката беше "управлява", но не са ми точни спомените: за собственик е друга - "притежава и не е спряно от движение". Излиза, че трябва да си го спрял от движение с подаване на заявление, за да не си длъжен да имаш застраховка.
При положение, че проверките практически са на спрени от полицаи на пътя автомобили, едва ли много рискуваш, но теоретичен риск има.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 22:43 от Магдена

# 2
  • Далечният изток
Гаранционен фонд следи и праща данни за несключили застраховки към пътна полиция, които пък служебно спират от движение такива автомобили. Мисля, че и глоби имаше. Това по спомен.
По-добре я спрете от движение. Така нямате задължение за сключване на задължителната застраховка ГО. Някой ден ако решите, пак ще я пуснете в движение.

# 3
  • Пловдив
Горе съм цитирала текста за глобата, така че има. Ако има и опасност да го засекат, че няма застраховка, без да кара, значи да спира колата от движение.

# 4
  • София
Гражданската отговорност не е пожелателна, а задължителна.
За да не подлежи на плащане, трябва вие да си я спрете от движение.
До скоро ги връщаха на учет, след като гаранционен фонд подаде информация за сключена гражданска.
Понастоящем, дерегистрират ли я служебно, то ще правите нова регистрация, плюс технотест.

Плащайте си дължимото.

# 5
Преди години по спомени на едната ни кола бяхме спрели подновяването на гражданската. Помня, защото Гаранционен фонд ни бяха пращали 2-3 писма с уведомителен характер. Не са ни глобявали, след това сключихме нова. Просто колата в този период не се ползваше и беше прибрана в гараж.

# 6
Здравейте,благодаря ви за отговорите!
Въпросът беше дали когат да минат още два/три месеца без да я плащам,но явно няма да ми се получи,минали години я не съм плащала от средата на ноември до март,но с промените,явно няма да ми се получи тази година,после става тройна разправия и повече пари

# 7
Преди години си бях счупил крака и имах други проблеми и няколко месеца не шофираш колата, съответно беше прибрана в гараж. След изтичане на застраховката колата се дерегистрира служебно, като после след сключване на нова застраховка колата се връща в движение, но е хубаво след като сключих новата застраховка да изчакаш ден два докато се отрази в гаранционен фонд. В противен случай ако те спрат след 1ч. ще те глобят защото още ще се води, че колата е дерегистрирана. Глоби не съм имал.

# 8
  • София
Преди години не е 15 януари 2026.

Общи условия

Активация на акаунт