Прехвърляне на наследствен автомобил

• 202
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
искам да попитам как стои въпросът с продажба на наследствен автомобил.

Автомобилът е бил собственост на баща ми, а след неговата смърт наследниците сме трима – аз, майка ми и сестра ми. Автомобилът е в движение и всички задължения по него са платени – данък, застраховка и годишен технически преглед. В момента в талона като собственик фигурира покойният ми баща.

Искаме да продадем автомобила на трето лице, но получаваме различни обяснения и не сме сигурни кое е правилното.

Задължително ли е:

майка ми и сестра ми първо да се откажат от наследството пред нотариус;

автомобилът да се прехвърли на един наследник и да се издадат нови талони;

или е възможно директно да се извърши продажбата, като всички наследници присъстват при нотариус, само със удостоверение за наследници?

Благодаря предварително.

# 1
  • София
Третия вариант - отидете и тримата и го прехвърлете на купувача.

# 2
Купувача ми е познат човек, на него му казали, че нямало как да стане при нотариус дори и да сме тримата, ако талона не е на името на един от нас.

# 3
  • София
Излъгали са го. Ако по талон е на името на баща Ви, само вие тримата сте му наследници - то няма пречка да се разпоредите с наследството, ако всички са съгласни.

# 4
Подкрепям, вие автоматично ставате собственици. То за апартамент не  е нужен НА, какво остава за кола.  А това с оказа от наследство е абсурд, забравете, няма да пиша защо.

# 5
Благодаря за отговорите, направо ще отидем при нотариус и се надявам всичко да е наред.

# 6
Е не чак толкова направо, все пак са нужни документи, вижте в нета какви. Конкретно смъртен акт и удостоверение за наследници. Иначе как ще знае нотариусът кой е новият собственик. И други там  - талони, застрахователна оценка (май може и нотариусът да я извади, ама не съм сигурна)...

# 7
  • София
И удостоверение за платени данъци.

# 8
Документите са ясни, благодаря на всички.

Общи условия

Активация на акаунт