Бучка между ухото и костта на челюстта

• 496
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, напипах си подутина между ухото и края на челюстта. Изплашена съм да не е някой рак..Личният ще е на работа след нова година..Имам ли причина да се притеснявам наистина?

# 1
Лимфен възел, нормално е, наскоро да сте карали вирус?

# 2
Подкожна пъпка?
Зъб?
Нещо си настинала в това време?
Доста възможности има и най-малката е рак.
Сигурно за седмица ще отшуми.

# 3
Лимфен възел, нормално е, наскоро да сте карали вирус?

Октомври карах вирус последно.

FB590525BGM - доста по-голямо е от пъпка и нямам болка от зъб. Малко по-нагоре е от края на челюстта и е между нея е ухото
 Даже се забелязва и отвън.

# 4
При здрав организъм може да си караш вирус без много от неприятните симптоми.
Или просто още не те е преборил.

# 5
Нещо на паротидната жлеза да е? Аз имам киста там, но при мен е точно под ъгъла на челюстта, и се появи от нищото. Буквално един ден го нямаше, след два дена беше там с тези си размери (на ЯМР установени впоследствие - 2.7 на 1.6 см, ако си спомням правилно, че беше пролетта).

Хубавото е, че наистина много минимален процент от тези образувания са злокачествени, 3-5% от всички злокачествени тумори на главата и шията (най-честите образувания в паротидната жлеза са от смесен тип, т.е. доброкачествени, които имат потенциал след години да се изродят в злокачествени, затова се препоръчва да се махнат заедно с цялата жлеза). Може и да имаш камъчета в жлезата и да се е запушила - при мен мислеха, че е това отначало и ми препоръчваха да дъвча дъвка и да смуча резенчета лимон, за да се стимулира слюноотделянето. Също ме пратиха и на кръвни изследвания, явно очакваха да имам завишена утайка, CRP и там левкоцити ли, какво беше, заради очакваното възпаление. Те излязоха нормални, затова ме пратиха на ехограф, оттам на ЯМР, където се видя кистата. Та може да е и запушване от камъчета, ако изобщо е паротидната, а ако е киста, то миниатюрен процент от тях са злокачествени.
Ако тръгнеш да смучеш лимон, си плакни хубаво устата след това с вода, да не си докараш кариеси.

А може и да е просто лимфен възел след прекарано неразположение.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 01:16 от Country Strong

# 6
И аз подкрепям тезата за лимфен възел. Не се пипа, масажира, проверява. колкото повече натискате - толкова по-голям става.
Лимфният възел там поема отичайки се,  всичко от върха на темето ви до ухото. Ако някъде по лицето или гламата имате в момента раничка или пъпка, може да активира възела.
Единичната му находка не е проблем.
Сега спирате да го пипате.
Ако боли пишете тук.
Аз ги мажа с Витасин /6 лв. от аптеката/
След нова година, ако е още там ще посетите лекаря си.

ПП. Личничт ви лекар по закон е задължен и има заместник - вероятно общя медицинска служба и ако ви се наложи ще ги посетите. кои са те пише на вратата на ЛЛ.

# 7
Отидете на лицево-челюстен хирург, дори платено, според мен не чакайте.

Общи условия

Активация на акаунт