Отговори
Здравейте. Харесали сме апартамент и при предварителни разговори банката каза, че ще ни отпусне нужния кредит. Въпросът е, че продавачът има сключена договорна ипотека и в момента се опитваме да изчистим предварителния договор, така че да минимизираме рисковете за нас. Имате ли някакви съвети как да процедираме? Искаме да сме сигурни, че ще получим и кредита от банката, и че няма да има проблем с договорната ипотека. Имате ли някакви съвети как да процедираме?

# 1
  • София
Отивате в банката, в която е ипотеката и говорите.

# 2
  • София
В предварителния договор вписвате, че ипотеката ще бъде заличена след плащане на задатъка /или на цялата сума, ако е по-голяма от задатъка/. Това после може да се впише и в нотариалния акт, ако заличаването остане след вписването. Правил съм го това и като купувач, и като продавач. Но първо се допитайте до банката по какъв начин го иска тя, защото тя ще плаща /чрез вас/. И дали ще плаща на продавача, или директно на кредитора му.

# 3
  • Melmak
Ипотеката обслужва ли се?

Говорете с адвокат, не разчитайте само на този на банката!

# 4
Неговата банка трябва да разреши продажбата.

# 5
За две банки ли говорим? Аз също бих отишла първо в банката на купувача и ще си взема една оферта, без да казвам какво ще купувам, а само цената му и колко пари искам от тях. Ако те устройват техните условия, според мен ще е по-лесно това да стане в една банка.
От купувача разбери  колко е платил от неговия кредит и колко му остава да погаси, знаеш сигурно, че към края на кредита е много по-изгодно откъм лихва, отколкото ти да вземеш един голям кредит. Идеята ми е купувачът да ти прехвърли неговия кредит да доизплатиш + още някой по-малък кредит, ако не ти достигат парите. Може да се окаже, че финансово такъв вариант е по-добър за теб, отколкото заличаване на неговата ипотека, теглене на твоята в друга банка.
Освен това има и друго, може като имаш стар кредит да си го 'повишиш"- един вид, да ти птпуснат още пари при същите договорени условия, в случая на купувача договореното, ако е изгодно. Например неговият кредит може да е договорен с по-ниска лихва.

пример, жилището струва 100000Е, клиентът дължи 20000Е към банката си, ти ги взимаш  и плащаш това, което той плаща, съответно толкова години, колкото му остават. Друга сума плащаш с твои средства, да кажем имаш 40000Е, и останалите 40000Е -- си теглиш още един кредит от същата банка, или друга.

# 6
Задължително адвокат. Познати искаха да купуват така, оказа се, че ипотеката не е плащана, а от банката, която отпуска първата ипитека умело 'крият' това от тях, с цел да си вземат парите.

# 7
E, ще поиска едно извлечение за плащането на ипотеката от продавача. Как ще скрият?

Общи условия

Активация на акаунт