Февруарски снежинки 2026 - Тема 3 ❄️ 🍼

• 8 763
  • 407
  •   1
Отговори
# 405
Ние карахме курса при https://firstaidbg.com/, много беше добре с тренировки с манекени. Ние бяхме на курса, който е два часа след работа, имат и съботен, който е по-дълъг, към 5-6 часа.

Наистина си струва според мен, за да знаеш какво да правиш. Аз миналата година март взех книжка и бях на курс по първа помощ и имаше неща, които бях забравила, така че и аз препоръчвам Simple Smile

Аз съм се записала и на курс по раждане и два за грижи за новородено с Ася Демирева.

Едит: не сме обсъждали нищо за тези масажи на перинеума. Другата седмица пак съм на тонове, записвам си да питам.

# 406
AllegraA, много полезна информация споделяш. Благодаря!

# 407
Благодаря  много за изчерпателните обяснения,наистина много полезна информация!
Здравейте, момичета, тези брадавички/пъпки около зърното (по потъмнялата ареола) са нещо съвсем нормално Simple Smile Не само не пречат, но и помагат на бебето да се ориентира по миризмата, която отдават (която в никакъв случай не е силна или неприятна. Потъмнялата ареола привлича зрението, а “образуванията” привличат обонянието. Всъщност млечните жлези са видоизменени потни жлези. Не ви е нужен чак такъв детайл, ще обобщя, че както промените в матката са огромни и видими, така и тези с гърдите. Ако още не сте си купили сутиени за кърмене, вземете около 2 размера по-големи от типичния ви 🤗

За масажа на перинеума - правила съм с първата бременност с бадемово олио (всяко базово масло върши работа), но не мога да преценя дали е имало смисъл, защото ми направиха епизиотомия 😅
Втория път не съм масажирала, нямах разкъсвания.
Вероятно е до кожа, т.е. синтез на колаген както със стриите, но в хода на раждането вече е по-важно да ви го правят (правила съм го и с контактен гел за ултразвук). Опитната акушерка вижда кога със сигурност ще настъпи разкъсване (има едно специфично побеляване на кожата точно преди главата да се роди) и спрямо собствения си усет или политиката на болницата прави или не епизио/перинеотомия или оставя да настъпят спонтанни разкъсвания.

И тук да си добавя личното мнение - ако сте първораждащи и лежите в литотимичната позиция (по гръб) при напъните, външни разкъсвания ще настъпят в над 80% от случаите. Само ако сте еластична кожа, без епидурална упойка и съответно с добра чувствителност към позивите за напън - няма. Познавам и такива жени 👍🏻

Общи условия

Активация на акаунт