Новите финанси 2026

• 1 935
  • 57
  •   1
Отговори
# 15
Добре, дайте пример за някоя от многото страни, където няма гарантирано минимално заплащане. И да не е минимум за месеца, аз не се сещам за що-годе цивилизовани държави без някакъв минимум на заплащането (без значение за месец, за час или друго определено), под който не е законно да пада заплащането.

Иначе да, ако е 600 евро заплатата, аритметиката не излиза да плащаш 500 евро наем и това няма как реално да стане. Или повишаваш заплатата, или намаляват този разход.

# 16
Интересно как на 31.12. ще имаш ядене и изведнъж на 01.01. вече няма да имаш какво да ядеш и няма да можеш да си плащаш интернета?! Как става това?

И като толкова ти харесва как са нещата в Германия и в Испания, защо не се насочиш натам?
Тук не ти харесва - ами имаш свобода, границите са отворени...

Не съм казал че не ми харесва България нито че искам да ходя в друга държава все пак тук съм роден това което казах е просто сравнение колкото за храната да защото сега тази година имаме възможност да се храним с това което поискаме ама следващата не понеже цените ще се увеличат а заплатите ще са същите ако сега някой си позволява да има интернет тогава няма да може тези 600 евро трябва да се разделят за вода ток храна интернет наем как могат да се разделят тези малки заплати представи си ти да взимаш 600 евро и да имаш тези задължения

# 17
  • Далечният изток
Е що трябва да си представям, че вземам 600 евро?!
Темата за някакви фантазии ли е?
На теб кой ти каза, че няма да можеш да се храниш и да си плащаш нета след 6 дена?

# 18
  • София
Куку, Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция. Да, не са толкова много, но определено не съм разбрала да са по-зле от нас.

# 19
Куку, Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция. Да, не са толкова много, но определено не съм разбрала да са по-зле от нас.

Напротив, това са държави, които от векове имат сдружения като Ханзата, естествено в наши дни са по-модерни организации и във всякакви сектори, които гарантират справедливо заплащане и имат минимален размер на такова. И държавният апарат се ръководи от това, което залагат те като норма. Правилата им за заплащане в различните 7ъсвовия и сектори със сигурност са по-строги от нашата общонационална МРЗ.

# 20
  • София
Имат КТД, а не МРЗ.
И у нас има браншове с КТД.
Аз не казвам, че нямат правила, а, че толерират професионализма, а не това да осигурят минимум. Има разлика между двете и техният модел е далеч по-добър (поне за мен, вкл. от личен опит).

# 21
Скрит текст:
Интересно как на 31.12. ще имаш ядене и изведнъж на 01.01. вече няма да имаш какво да ядеш и няма да можеш да си плащаш интернета?! Как става това?

И като толкова ти харесва как са нещата в Германия и в Испания, защо не се насочиш натам?
Тук не ти харесва - ами имаш свобода, границите са отворени...

Не съм казал че не ми харесва България нито че искам да ходя в друга държава все пак тук съм роден
това което казах е просто сравнение колкото за храната да защото сега тази година имаме възможност да се храним с това което поискаме ама следващата не понеже цените ще се увеличат а заплатите ще са същите ако сега някой си позволява да има интернет тогава няма да може тези 600 евро трябва да се разделят за вода ток храна интернет наем как могат да се разделят тези малки заплати представи си ти да взимаш 600 евро и да имаш тези задължения
Добре де, ти досега къде си бил скрит? Увеличение на цените има от много време насам и без да сме приели еврото за валута.
Ти ходи ли на протестите? Ако от нещо си недоволен в страната, също можеш да организираш или да проучиш какво може да направиш по въпроса. С бистрене по форумите няма да се подобри положението в държавата.

# 22
  • Далечният изток
Имат МРЗ, но не се използват като база за различните плащания, както е в България. В държавите, където има МРЗ, осигуровките, обезщетения и други плащания се изчисляват на друга база - реална заплата или като процент от средната заплата за страната. Докато в България се взема като някакъв стандарт, като база, например за осигурителен доход на самоосигуряващи се - ужасно несправедливо.

# 23
  • София
В конкретно изброените имат минимални прагове за различните професии, а не на ангро. Имат също ясни правила за преминаване от един прах към следващ. Напоследък и и нас се правят опити да се въведат, но пак спират до тези професии, в които има КТД или чужди фирми с клонове у нас.
За останалото съм съгласна. И нашият подход далеч не е стимулиращ.

# 24
Имат КТД, а не МРЗ.
И у нас има браншове с КТД.
Аз не казвам, че нямат правила, а, че толерират професионализма, а не това да осигурят минимум. Има разлика между двете и техният модел е далеч по-добър (поне за мен, вкл. от личен опит).

Ами не и като при нас. Ако беше като при нас, означаваше КТД да им е нещо силно пожелателно, което държавата изобщо не го взима предвид при социални плащания, освен това нямат сектор/бранш/регион без установено и гарантирано заплащане, в каквото положение бихме се намирали ние, ако нямахме МРЗ и разчитахме само на единиците браншови организации и длъжности с установено заплащане (има редица дейности без установено такова заплащане, в споменатите държави не е така).

# 25
  • София
Същото написах току-що, но с други думи.

# 26
Не спряха да увеличават тази МРЗ.
Те знаят ли, че в частните фирми никой не увеличава заплатите и скоро всички ще се доближат до тази минимална заплата. Нахалството е, че от 01 01.26 г. ще е увеличена само МРЗ с 12,6 %.
Останалите заплати в частните фирми, които осигуряват на реална неминимална заплата, няма да помръднат.
В тази обява например голяма телекомуникационна компания търси инженер за около 2200 лв. (1170 €) брутно:
https://www.jobs.bg/job/8259455

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 18:03 от kristinia

# 27
Наскоро в един магазин касиерката се жалваше, че след първи януари ще и намалят двойно заплатата, а ще вдигнат двойно цените... И нищо не можеше да я разубеди, че не е така. Искаше заплатата и да се запази в евро, колкото е в лева (като число, не като стойност)...
Твоите писания са същите.
Заплатата ти в евро ще стане 600 само ако в момента е около 1200. Тоест реална промяна няма да има. Отделно, че заплатите в София са два или три пъти по-високи.
Как си представяш някой изведнъж да ти удвои заплатата ей така? На каква база? Защото това, че днес имаш какво да ядеш, ама след седмица няма да имаш е булшит.

И изобщо необразован ли си, провокатор или трол?

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 17:56 от Черна станция

# 28
Наскоро в един магазин касиерката се жалваше, че след първи януари ще и намалят двойно заплатата, а ще вдигнат двойно цените... И нищо не можеше да я разубеди, че не е така. Искаше заплатата и да се запази в евро, колкото е в лева (като число, не като стойност)...

Явно и тя чете, като авторката постовете във фейса на Коцето. Но той поне не пише изречения "на един дъх",

# 29
скоро всички ще се доближат до тази минимална заплата.
Което е мечтата на комунистите. Ама като кажеш, че всичките големи партии и техните привърженици са комунисти по душа и се обиждат и агресират.

А автора или е трол, или е някое хлапе, което не внимава много в училище. Дори тия от малцинствата се изразяват по-разбираемо.

Общи условия

Активация на акаунт