Какъв късмет ви се падна от баницата?

• 2 181
  • 68
  •   1
Отговори
# 30
  • SF
Зависи от кой край на България сме.
В София съм забелязала, че пълнят питката с много късмети - паричка, дряново клонче, което е наречено за здравето, даже малка дъсчица от къщата. В наши дни никой не си дялка первазите, естествено, но може някаква клечица да се нарече, бобено зърно за не знам какво, бяло копче с 4 дупки за щастие, нещо за учение. Самата питка се "рисува" - къщата, овцете, конете, житотото... Животните се изобразяват като топчета, житото като листенца.
От скоро май слагат готовите късмети, които намират в кори Бела или други кори, но те са много стандартни и еднотипни: мъничко юначе в креватче плаче, днес за теб е изненада - учението ти се пада!
Аз не съм си правила питка, защото вътре щеше да има 1 късмет и щеше да се падне на мене. Няма смисъл да си играя на игри с предизвестен край. Simple Smile Изтеглих си късмет от Играта на бг мама и реших да го запомня, защото това ще ми е коледния късмет (един вид), но го забравих. Май за приятелството се отнасяше.

# 31
Не знам за такива обичаи, Есми. Моите родители са от различни краища, родена съм в трети, живея в четвърти.
Открай време късметите са написани на листчета, в новогодишната баница. От няколко години слагаме готови, или в корите ги има, или си купуваш, в Лидл има.

# 32
Ravven_R, какви са тези късмети, може ли линк?

Да , те всяка година ги продават по магазините и в Кауфланд, големите вериги .. знаете ги и са различни видове ..

# 33
Любов и пътешествие. 😄
Бременна съм и то на последната права, та единственото пътешествие, което ме чака новата година е до болницата. 😄
Абе, не се знае.. Дъщеря ми една Коледа спечели екскурзия до Дубай, падна и се пътуване от баницата.. Но пък не отиде, все пак, в пети месец беше по празниците. Не знам дали се брои за изпълнен късмет.
При нас баницата с късмети е на нова година, парата от питката се падна в мъжа ми. Казах му, че така е екстра, нека изкарва, аз съм насреща за харченето.

# 34
  • SF
Да, да, модернизираха се нещата. Следващата Коледа може и кю ар кодове да си слагаме, да ги сканираме и да се появява хем текст "нова кола", хем картинка на колата и други подробности - около колата палми, на седалката чанта Шанел и т.н.

Но наистна от детството ми, преди готовите листчета по касите на супермаркетите, си измисляхме разни малки предметчета и си ги наричахме. Даже дряновите клончета бяха с една, две и три пъпчици - всяко с различни значения.
Най-тъпо ми беше, когато този, който ги е слагал в баницата, не си е правил списък, убеден, че ще ги помни. И когато ни се падаха в коматите, определено имаше нагласвация - на мене учението, на който му трябва кола - колата и ей такива неща. Simple Smile
И това не е било само в моя дом, защото знам, че с всички приятели се питахме какво ни се е паднало и беше точно така - на един здравето, на друг кола, на трети пътешествие, на четвърти сватба. Години по-късно около мен се появиха познати, които твърдят, че в питката на Бъдни вечер се слага само паричка и се пада само на един от семейството. Другите си нямат късмети. Но те са от други краища на България.

Да, знам, че след този подробен пост ще се появят много мнения, които ще ме опровергаят: ние сме от София и винаги сме слагали само паричка!  - Ами добре. Ние пък сме слагали повече неща.

С времето ги ъпгрейдвахме - кристално сърчице за любов, нов компютър, мъничка Барби чанчичка, която символизира куфар заради пътешествията, също самолетче от шоколадово яйце. Проявявахме творчество. Simple Smile

# 35
  • София
От София съм и в нашата фамилия в питката за Бъдни вечер се слагаше само пара, а късметите - в новогодишната баница, на листчета, които понякога така се размазваха, че едва ги прочитахме. Късметите пишеше баба ми, по-късно ние (децата) се включвахме с разни наши остроумия. Бяха семпли: здраве, късмет, любов, пари, естествено къща, кола и някакви такива. Баба ми обаче надписваше и няколко с имена на светци, които следва да ни се явяват покровители или нещо от сорта. Тя беше доста отдадена на разни православни традиции и обичаи, някои може би наследени от нейната майка, която е била сръбкиня. Та не беше необичайно да ти се падне "Св. Никола" или нещо от тоя сорт. Аз също го правя понякога, ей така в името на детския спомен.
По темата - тази година сме имали само една баница с късмети (в офиса), у нас се прави за НГ такава. Късметите взех от Котаракът Румен и ми се падна "нова кодка, нов касмет". Това е донякъде пророческо, тъй като мислим да си вземем втора котка, да си прави компания с текущия.

# 36
  • Пловдив
Копчета, дрянови клонки и т.н. слагаше и майка ми.

# 37
  • Mediterraneo
Аз много исках точно определен модел кола. И една НГ взех, че сложих късмет в баницата. Той взе пък, че се падна на мен

Няколко месеца по- късно се сдобих с мечтаната кола

Ама никога не съм си и помислила, че е защото ми се е паднал късмет от баницата, моля ви се Simple Smile Simple Smile Не си ли го изработиш сам, никакви баници няма да ти помогнат.

# 38

При мен се падна парата, здраве и ваканция до Флорида.

# 39
Паричката от питката се падна на мен. За съжаление дори не опитах от нея, че се лекувам с глад, а синът ми я прави за първи път. Баница нямаше, нямаше кой да я направи. За нова година остава.

# 40
  • По света и у нас
Дъщеря ми написа късметите тази година, получих 3.
- Много хубави подаръци през 2026 (това ми допадна)
- Ще пътувам до нови хубави места (това ме изтощава само като го помисля)
- Ще имам винаги забавление в живота (а това си е бай дефолт)

Ето ви една късметена рулетка за новата година, с 45 късмета:
https://youtube.com/playlist?list=PLNKLi68aR9TLeTY3Uq-syqCZBpiNh … =FDcanF91Qb_WRl2l

# 41
  • София
На мен ми се паднаха парата и късмета. Smile

# 42
От линка на Примадона ми се падна: свежи пари! Да бъде!

# 43
  • SF
На всички се падат свежи пари. Как работи тази рулетка?

# 44
  • Далечният изток
Това е първия късмет, затова... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт