?Въпроси всякакви? (2026 г.)

• 40 335
  • 995
  •   4
Отговори
# 975
Да. Задължително сутринта преди изследването без кафе.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 12:07 от Tina*

# 976
Кафето повлиява според доктора, който ме праща на изследвания. Всеки път ме предупреждава без кафе сутринта до вземане на пробата.

# 977
На кръвни изследвания без значение какви винаги ме викат сутрин рано на гладно и жадно.

# 978
На кръвни изследвания без значение какви винаги ме викат сутрин рано на гладно и жадно.
На гладно, но вода може да се пие. Така ми каза ендокринолог.

# 979
За изследването на пролактин има специфични изисквания. Ако не ти ги е казал докторка, Лисе, прочети в нета.

# 980
На жадно не, освен ако изрично не ви е казано обратното. Например преди операция.
Иначе, особено хора, на които трудно се взема кръв, е добре да пият вода, за да може да тече кръвта.
Миналата седмица ходих на изследвания, имам проблемни вени и видях как лаборантката направи физиономия. Като потече кръвта, даже се изненада.
Казах и, че съм изпила една голяма чаша вода преди да отида и тя каза:"Ако повече хора го знаеха това, работата ни щеше да е по-лесна."
За щитовидна, пкк, витамини, глюкоза, инсулин няма проблеми да се пие вода.
Вече за по-специфични изследвания и преди упойка, винаги питайте.
П.П. Друг е въпросът, че не го казват. Аз го научих в клиника в чужбина, тук ми го потвърдиха.

# 981
Благодаря, това за водата не го знаех.

# 982
Вода може. Не променя показателите.
Но някои хора пият сокове, мляко, чак, кафе, такива неща не може.
На майка ми са ѝ давали в лабораторията вода, че вените ѝ са проблемни.

# 983
Mного вода, но не минерална, ако ще изследвате електролити - K, NA, Ca, Cl.

# 984
  • София
За пролактина е много важно да се избягват преди изследването: секс, стимулация на гърдите, тежки тренировки и натоварвания, прием на протеин. Също така преди самото изледване трябва да сте спокойни и дори да полежите малко преди това (15-20 минути). Ходила съм два пъти и първия път не ме предупредиха, та стойностите ми бяха много високи. Вторият път в Кандиларов, помня, че беше, изрично ме предупредиха и жената, която ми взе кръв ме остави малко да полежа преди да ме боцне Simple Smile
Така че наистина спазете препоръките, за да не ви се налага да ходите (и да плащате) два пъти.
А за кафето - абсурд! След това си го пийнете Simple Smile

# 985
Друг трик, освен пиенето на вода е да седиш с изправен гръб, не да се облягаш назад или да се прегърбваш.
Ама и това не го казват, не знам защо сами си усложняват живота, по-лесно ще им бъде, ако малко инструктират хората.

# 986
  • София
Друг трик, освен пиенето на вода е да седиш с изправен гръб, не да се облягаш назад или да се прегърбваш.
Ама и това не го казват, не знам защо сами си усложняват живота, по-лесно ще им бъде, ако малко инструктират хората.
Труднооткриваеми вени едва ли ще се открият по лесно с изправен гръб.

# 987
Не, но от такива вени по-лесно тече като си с изправен гръб.
Не е приятно почти всеки път да ти дупчат и другата ръка, защото от първата не тече кръв.
Преди една операция, понеже не можех да пия вода, ми надупчиха и двете ръце в свивката на лакътя и понеже не можаха да изкарат никаква кръв от там, ми взеха от горната част на дланта.  Не е болка за умиране, но не е приятно да те бодат три пъти.
Та така, каквото ми каже някоя опитна сестра и лаборантка, прилагам го.
Не твърдя, че тези трикове са панацея, на мен лично ми помагат.

# 988
  • София
Не, но от такива вени по-лесно тече като си с изправен гръб.
Не е приятно почти всеки път да ти дупчат и другата ръка, защото от първата не тече кръв.
Преди една операция, понеже не можех да пия вода, ми надупчиха и двете ръце в свивката на лакътя и понеже не можаха да изкарат никаква кръв от там, ми взеха от горната част на дланта.  Не е болка за умиране, но не е приятно да те бодат три пъти.
Та така, каквото ми каже някоя опитна сестра и лаборантка, прилагам го.
Не твърдя, че тези трикове са панацея, на мен лично ми помагат.
И по колко вода и колко време преди изследването се пие?

# 989
  • Deutschland/HE
Добре е предния ден да се пие повече вода, както и преди изследването да се изпият две-три чаши вода. Това от ставането, до вземането на кръв. Аз имам нелоши вени, но кръвта ми не иска да тече, защото обичайно пия малко течности Sad. Това са ми го казвали лаборантите.

Общи условия

Активация на акаунт