?Въпроси всякакви? (2026 г.)

• 259 021
  • 6 013
  •   1
Отговори
# 6 000
Ако системно не го отваряш, не преминават ли към връчване по пощата с обратна разписка или чрез връчител/полиция?
Давност на фишовете за връчване е 4 години и нещо. И ако просто направиш справка в e-uslugi примерно не се счита за връчване. Виж в ссев вече се счита.
Винаги ми е било много странно как има хора които трупат нарушения и се скатават от плащане. В един момент ако ги хванат на хайка, може да е натрупана доста солидна сума.

# 6 001
Ама едно е да платиш 100 евро през 2023 г., и съвсем друго е сега, а и не е сигурно дали въобще ще те спрат.😉

# 6 002
  • Сф
А някой знае ли дали има реални пощенски пратки, започващи с такива букви?
Не чакам нищо, преди китайчетата отиваха в пощата, но имаха последяване и започваха с UL.
Получих го като смс, т.е. е наистина от пощата, само пратката не знам каква е.

# 6 003
Може и писмо да е.

# 6 004
Спешно ми трябва ВИК за отпушване на тоалетна в София. Отзиви?

# 6 005
Някой да знае магазин където предлагат безплатен монтаж на SPC, както има за ламинат?

# 6 006
Питам тук, защото не се ориентирах дали има подходяща тема.
Лице е придобило право на пенсия по възраст и стаж, работи на трудов договор на 8 часа. Самата пенсия все още не е отпусната, чака се разпореждането (доколкото чета това не е проблем). Лицето иска да напусне без предизвестие от 1 месец и да получи обезщетение от 6 заплати (отговаря на условието да има повече от 10 години при работодателя).
Правилно ли се ориентирам, че трябва да подаде заявление по чл. 327, ал., т. 12 от КТ (което всъщност е без предизвестие) и в заявлението изришно да напише, че изисква 6-те заплати на основание чл. 222, ал. 3?
Възможно ли да не му ги начислят? Става дума за малка частна фирма и се притеснява, че ще го прескочат това.
Тук виждам примерен текст за такова заявление на това основание, само трябва да се смени в последния ред. и вместо чл.221, ал.1 и чл.224 от КТ да се посочи чл. 222, ал. 3.
След това трябва да изчака заповед за освобождаване и да внимава изришно да е посочено обезщетението, нали така?
Моля за насоки дали така е коректно и да не пропуснем нещо. Благодаря! Flowers Hibiscus

# 6 007
Да, основанието за прекратяване е по чл. 327, ал.1, т.12 от КТ.
Не е задължително да посочи обезщетението по чл. 222, ал.3 от КТ, тъй като изплащането му е императивно предвидено в закона, достатъчно е лицето да е придобило право на пенсия (сигурно ли е това?) и правоотношението да се прекрати. Аз не бих бързала преди издаването на разпореждането на НОИ, освен ако нямам много сигурни данни, защото понякога има спор по категории стаж, въпреки отразяването му в официални документи, често се случва да не се признае стаж - въобще всякакви индивидуални обстоятелства, които могат да се отразят на правото и момента на придобиването му. А може и дори с частично непризнат стаж останалият признат пак да е достатъчен за пенсия.
Не знам какъв е случаят, просто отбелязвам да се обърне внимание на този елемент от фактическия състав и някои спорни и рискови моменти при признаването на правото от НОИ.

# 6 008
  • София
Някой да знае магазин където предлагат безплатен монтаж на SPC, както има за ламинат?
Floor decor имат безплатен монтаж, но ми се виждат скъпички. И нещо като Паркетен свят или Паркетен дом, също ми излизаха реклами за монтаж.

# 6 009
V.I.P Няма как да ви изплатят обезщетението без разпореждането.

# 6 010
При нас пенсионерите първо си чакат разпореждането на НОИ и тогава подават заявление за напускане. Без значение дали 2 или 6 заплати ще получат.

# 6 011
Винаги първо се чака решението, даже е добре и да се изчака да преведат пенсията, за да не стои човек без доходи.
Поне при нас така правят.

# 6 012
V.I.P Няма как да ви изплатят обезщетението без разпореждането.
Не би трябвало да е пречка липсата на разпореждане (от формална страна), защото основанието не е упражняване на правото (което става с издаване на разпореждането), а придобиването му, което хронологично може да предшества упражняването с месеци или дори години.
Лицето може да придобие право на пенсия, с което ще е осъществена първата предпоставка на чл. 222, ал.3 от КТ, а ако прекрати договора, ще се осъществи и втората, но може да не си подаде заявлението за пенсиониране веднага. Предпоставките за изплащане обаче ще са налице.
Друг е въпросът за установяването дали правото е придобито или не, но това е доказателствената страна на въпроса, а не елемент от фактическия състав. Естествено, трябва да е сигурно, че лицето към датата на прекратяване има или няма право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. НОИ може да издаде удостоверение, че правото е придобито, ако заявление не е още подадено или разпореждането се бави, а се бърза с прекратяването.
В случая така или иначе документи за пенсия са подадени и щом инициативата е на лицето, то трябва да е сигурно, че е придобило правото и е най-целесъобразно да изчака издаването на разпореждането, вместо да изисква от НОИ отделен документ или да представя пред работодателя документи за осигурителен стаж, пък той да ги преценява. 
Ако работодателят ще освобождава на това основание, има право да получи служебно удостоверение от НОИ.

# 6 013
  • Буркина Фасо
Винаги първо се чака решението, даже е добре и да се изчака да преведат пенсията, за да не стои човек без доходи.
Поне при нас така правят.
като подаваш документите за пенсия можеш да кажеш да ти превеждат някакъв минимум и след като ти излезе решението ще ти додадат остатъка. при нас решението излиза до 4 мес. след подаване на документите.  до миналата година даваха по 500 лв. предварително. сега не знам колко евро дават.  но ако не искаш  няма да ти ги дадат.

Общи условия

Активация на акаунт