Да се оплачем... 2026

• 169 835
  • 3 106
  •   29
Отговори
# 2 865
Ох, момичета, пак до вас опрях и до вашите силно стиснати палци. Котето ми изчезна, от 2-3 дни не мога да го намеря. Стиснете палци като се прибера вечерта да се е прибрал. Не знам къде вече да го търся.

# 2 866
  • Пловдив
Днес така се смях. Идва поредният застраховател. То едно момченце на 21. И ме разпитва какво работя и т.н. Викам HR. И то такова мисли, мисли пък вика извинете, аз вчера получих междинна трудова характеристика (оценка), дали е удобно да я погледнете и да кажете дали е добра или не. Викам давай я. Погледнах, казах къде да иска да я оправят. Направи ми добра оферта и ми написа имейл, че много ми благодари Laughing
Я обясни какви са тия междинни трудови характеристики, че пък и да искал да я променят. Аз, като диво балканско говедо, ни междинна, ни начална, ни крайна трудова характерстика съм виждала.

# 2 867
  • Швейцария
Янтре, тук трудова характеристика (препоръки) получаваш, когато напускаш работа. С нея си търсиш нова работа, всички работодатели искат да я видят. В нея пише каква длъжност си изпълнявал и как си работил. Междинна можеш да поискаш и без да напускаш, примерно ако мениджърът се сменя или ако искаш да си търсиш нова работа. По закон нямаме право да пишем нищо лошо, затова има кодов език, който ние ейчарите познаваме, и може да изглежда на пръв поглед добре, но да не е. Имаш възможност да поискаш корекция, ако не ти харесва, дали шефът ще се съгласи е друг въпрос. Не знам в БГ дали се пишат такива характеристики, но в целият свят ги има  и са много важни при търсенето на работа.

# 2 868
  • Пловдив
Че той и да е добър служител - от яд, че напуска, работодателят може да си напише каквото иска?! Ся, ясно, че не открито, както сама казваш, а чрез кодов език. Поне в предната ми фирма ме гледаха като предател когато обявих, че напускам и стана голяма драма. А аз даже не отидох в конкурентна фирма, отидох във фирма със съвсем различна сфера на дейност.

# 2 869
  • Швейцария
Той може да напише лоша от яд, но ти можеш да го съдиш. Обикновено говориш с него какво искаш да бъде редактирано и не се стига до съд. Но съм виждала случаи да се стигне. Трябва да можеш да докажеш, че си работил добре. И на мен веднъж от яд ми написаха средно добра и исках да ми я коригират. Заплаших със съд и нещата станаха.

# 2 870
  • Варна
Джени, то тука нищо не е като по света..
Много тъжно.
Ние на работа имаме досиета / държавна институция / , в които има някакви глупости общо взето, нещата са останали някъде в средата на миналия век.. Нищо по същество за това как си вършиш работата , какво можеш и как се справяш, а кога си бил в отпуск и такива тъпотии. Но пък и почти не се изисква в България препоръки и характеристика.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 19:35 от Vessi_to

# 2 871
  • Ланкър, планините Овнерог
Ох, моля ви за стиснати палци в четвъртък. Много съм се спекла този път заради пустия скенер.

# 2 872
  • Пловдив
И по-добре, че не е. Защото като чета Джени - от тези характеристики няма смисъл, след като могат да се променят по желание или при заплаха. Повечето фирми и да е голям боклук служителя, с удоволствие ще се отърват от него и напротив, за някой добър биха искали да го задържат на всяка цена.

# 2 873
  • някъде другаде
Гита , от сега ги стискам. Всичко ще е наред.

# 2 874
  • Варна
И по-добре, че не е. Защото като чета Джени - от тези характеристики няма смисъл, след като могат да се променят по желание или при заплаха. Повечето фирми и да е голям боклук служителя, с удоволствие ще се отърват от него и напротив, за някой добър биха искали да го задържат на всяка цена.
Янтра, хората не са с това мислене навсякъде да ти кажа. Манталитета тука не е константна величина. Трудовата характеристика подлежи на проверка и за това си има начини.

# 2 875
  • Северозапада
В София и по-големите градове може и да има фирми, които искат и предоставят препоръки на служителите. В провинцията препоръките са от леля Пенка, чичо Гошо, братовчедката на братовчеда. А и връзките са по-важни от препоръките 🤷🏻♀
Гита, стискам 🤞🏻
Оплаквам се, че от час подканвам чедото да влезе в банята.

# 2 876
  • Швейцария
Аз досега съм писала 90% много добри трудови характеристики. Случва се много рядко да е лоша, но тогава служителят е бил наистина зле. Шефовете не си позволяват да изопачават истината, защото може да им излезе през носа, ако се стигне до съд. Може да се докаже с колеги свидетели, числа и т.н. Бих казала, че е невъзможно да се напише лоша характеристика на добър служител. И ти не можеш просто така да искаш редакция, трябва да имаш аргументи защо и да посочиш с какво си допринесъл за фирмата.

# 2 877
Гите, стискам 🤞! Пожелавам ти хубави резултати !

# 2 878
Тази инфрачервена лампа, след колко процедури се очаква да ми излекува/облекчи запушения нос? И на акупунктурата поисках да ми сложат игли за носа, ама ми се иска тук до ден-два да съм готова Grinning

# 2 879
  • Варна
Именно, Джени, може да се видят атестациите на този служител. Това са обективни данни и всеки от друга фирма/ служба има достъп при запитване. Няма как да е взимал добри оценки и да не е бил компетентен / и обратно / , обикновено добрите служители в сериозните фирми се подкрепят в кариерното им развитие.
Ето в България има и другояче работа, мръсно да се направи. Такъв манталите имат много хора. Все пак не е съвсем успешно, за това казвам, че може да се провери.

Общи условия

Активация на акаунт