Кралски работи и клюки - Януари 2026

• 56 032
  • 1 078
  •   18
Отговори
# 105
  • Glasgow
Като публикувам английски ми ги трият, а не ми се превеждаше. Ето този, да, 6-тият е на 80+ години😅

# 106
  • София
Каква реално сравнение може са има между страна с 70 и 6 млн. население по какъвто и да е показател?

# 107
Няма място за сравнение, но ги сравняваме постоянно.
Англичаните водят по точки всякак.

# 108
  • София
Въпрос на интерпретация - в рейтингите за одобрение на населението си, сравнено с други монархии, не водят.

# 109
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Аз съм впечатлена от Чарлз, възрастен човек и то с онко заболяване и пак колко ангажименти има. Ан е ясна, тя е желязна, браво на Камила, Софи и Едуард са работни пчелички добре, че са те. Останалите от акс не са за хвалба (лично мнение).

# 110
  • Някъде там
Векове наред датската кралска фамилия и датчаните си пожелават щастлива Нова година и с това късмет и просперитет за цялото кралство. Произходът на съвременните новогодишни приеми и новогодишни банкети не е известен с сигурност, но още в средата на 17 век събитията около настъпването на новата година са наричани стари обичаи, а основните елементи са все още същите.

От времето на Фредерик III – и вероятно много преди това – кралският банкет на Нова година е бил официално събитие: всички са могли да дойдат в замъка, където са стояли на редици по стените на банкетната зала и са гледали как кралското семейство и двора вечерят. Обичаят е престанал да се спазва, когато Кристиан VI и кралица Софи Магдалена са разрушили Копенхагенския замък и са се преместили в двореца Кристиансборг, където никой непосветен не е имал достъп.

Традицията на новогодишните приеми, които продължават няколко дни, се развива след Първата световна война, когато приемите вече не могат да се провеждат в един и същи ден, 1 януари. Това се дължи на развитието на обществото, в резултат на което през 1900-те години броят на държавните институции нараства.
 Приемите :
9:30 ч.: Съдии от Върховния съд, Кралска гвардия и Офицерски корпус на Хусарския гвардейски полк, Дворецът на Кристиан VII, Амалиенборг

10:30 ч.: Кметове и председатели на регионални съвети, Дворецът на Кристиан VIII, Амалиенборг

14:00: Дипломатически корпус, дворец Кристиансборг

6 януари:
9:30 ч.: Служители от въоръжените сили и Агенцията за управление на извънредни ситуации, общественици на Дания и избрани групи с благороднически и почетни титли и др., както и национални организации и др., и патронажи.

Тази година за първи път кметовете на страната и председателите на регионалните съвети са поканени на събитието.
Дрескодът за кметовете е „черна вратовръзка“.
Съгласно указанията на Кралския двор, облеклото не трябва да бъде строго официално, а трябва да е подходящо за времето на деня, а за жените това означава дълга рокля или пола и ръкавици.

Какво означава  и от къде произлиза термина New Year’s Levée :
 Произлиза от френската дума lever, което означава „ставане“ или „изправяне“.
Традиционно е бил ежедневен момент на близост и достъпност до монарх или лидер, когато той става сутрин.
Бил е официален дворцов ритуал, произхождащ от крал Луи XIV, при който монарх или водач приемал привилегировани поданици, когато ставал от леглото,  но е прерастнал в публични приеми, особено новогодишни събития, символизиращи обществена служба и добро настроение.Тези събития, някога интимни кралски сутрини, се  превръщат в дни на отворените врати.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 13:34 от daviz

# 111
  • София
Изглежда черна роклята или полата, сякаш кадифе. Предходни години май пак бяха подобни тъмни, строги рокли.

От новогодишния и обувките са много красиви, много елегантен златист цвят

# 112
Миналата година не беше в толкова тъмна и траурна рокля. Но пък беше съчетала роклята с поло, което беше доста странно.

Излезе ми информация какви избори предстоят пред Изабела тази година.

“ Отсъствието на принцеса Изабела на новогодишния прием привлече вниманието в Дания. Датската преса посочва възможно обяснение: „Принцесата не е присъствала, защото все още не е решено дали ще бъде активен член на кралското семейство.“ Решение, което, ако бъде потвърдено, може да предизвика значителни промени в бъдещето на династията Глюксбург.

Тази година ще отбележи „преди“ и „след“ в живота на принцесата, както ще бъде това лято, когато тя завърши обучението си, моментът, в който се очаква окончателно решение за нейната институционална роля. В случай че тя реши да не стане активен член на кралското семейство, това не би означавало отказ от титлата ѝ на принцеса или от позицията ѝ на втора в линията на наследяване на трона – освен ако баща ѝ, крал Фридрих X, не реши друго чрез кралски патент.

Този избор обаче би довел до липса на институционално представителство и край на държавното икономическо разпределение, предоставяйки ѝ финансова независимост и възможност за развитие на кариера в частния сектор. По този начин Изабела ще запази мястото си в кралското семейство, макар и без официални задължения, и ще продължи да бъде под обществения контрол, произтичащ от семейния ѝ статус.”

# 113
  • Някъде там
Изглежда черна роклята или полата, сякаш кадифе. Предходни години май пак бяха подобни тъмни, строги рокли.

От новогодишния и обувките са много красиви, много елегантен златист цвят

Всяка година и за различните дни е с различна, но в повечето случаи ги повтаря, както правеше Маргрете,
Тя пък имаше 2 или 3 които сменяше.
Ето тези двете.

Днешната на Мери много прилича на тази синята.

Миналата година  беше на тези от днес беше с роклята от Гренландия, но тогава нямаше прием за кметовете.

А на утрешните беше със сивата която често носи.

# 114
  • София
Oooo, гренландската рокля, бях я забравила - много я харесвам.
Помня някакви тъмносини, сиви тоалети, но сигурно няма цветови дрескод. Добре облечена както винаги, дори и е черно, сложила е доста "ордени" да разнообразят вида.

# 115
Роклята ми прилича на много тъмносиня. Красива е Мери, както винаги. Двете с Катрин нямат лоши визии. Винаги са адекватно облечени.

# 116
  • Някъде там
Изглежда черна роклята или полата, сякаш кадифе.

Тъмносин костюм е.
Изглежда прекрасно. Каква хубава фигурка има с него.

Даже ми лилавее.

# 117
  • София
Ааааа, как заблуждават с първите снимки.
Страхотен костюм!
Надявам се и косата наистина да е потъмнена, ще изчакам до събитие на открито, но сякаш е махнала светлото.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 14:43 от Lana

# 118
Много хубав костюм на Мери и косата й е направена много хубаво.

Много видове пластове гледахме миналата година, Мери определено ги умее и съчетава много добре.

Хубаво е да се прави разлика между официални портрети и "зад кулисите" както и между работен ден и ангажимент, че май се смесват понятията.

# 119
От показаните официални рокли на Мери нито 1 не ми допада освен тъмносинята с подплънките, които подчертават стройната й фигура. Изобщо не ми допадат роклите като сивата с този "лигав" мек плат в горната част - правят ръцете й да изглеждат отпуснати, а те не са.

Общи условия

Активация на акаунт