Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 388
  • 214
  •   3
Отговори
  • There I was on a July morning
Позволих си да пусна нова тема, след любезното напомняне от Moderator1 за изчерпване на лимита на предходната.

"Идеята на темата е да публикуваме снимки от миналото, за предпочитане с известен контекст, например година, фотограф, кои са присъстващите на снимките/кое е заснетото място и прочие. Ще се радвам да видя и лични снимки между всички останали"

Предишни теми
тема №1   тема №2   тема №3

Честита нова 2026 година!
Нека да е мирна, здрава и щастлива за всички нас!

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 18:51 от Скубиду

# 1
ЧНГ!
Кой е сурвакал на 01.01? Помня, че всички приятели на родителите ни чакаха да минем през домовете им. Сега ми се струва немислимо цял ден да обикаляме по домовете на хората

# 2
  • софия
Мразех да сурвакам. Не мога да обясня защо, винаги съм имала вътрашно отрицание, а възрастните роднини много настояваха. И сурвачките все бяха едни грозни и еднакви - бели хартиени цветя, фолио.

# 3
И аз не обичах, но не помня някой възрастен да е настоявал. Купешките сурвачки с фолио бяха много грозни, да. Харесвах ръчно направените, клонките плътно увити с бял и кафяв вълнен конец, и много семпло украсени, май закачахме сушени сливи и пуканки. Странно, че не намирам такава снимка, само кич и шарении.

# 4
  • София
В детските ми години (60-те и 70-те на миналия век), търговските сурвачки бяха много разпространени. Независимо от това баба ми държеше да си правя моя от дрян с вълна и червени конци (само на дръжката), като клончетата трябваше да са „неопаковани“.

След всяко сурвакване, сурнакания откъсваше една пъпка от дрянчето и даряваше сурвакаря с дребни пари.

# 5
Как бе онези коми, сурвачки от бяла хартия и син станиол.
Чакахме 1.1. да изсурвакаме за някой лев баби дядовци и родители.
обикновенно 10-20лв. събирах това си ми бяха "неизчерпаемите пари" за през  годината Simple Smile Wink
Когато през годината, поискам пари на нашите за нещо и лафа беше "Е , нали събра от сурвакането..какво похарчи ли ги?"

# 6
И аз не обичах да сурвакам, защото ме беше срам с даването на пари. Много пари събирахме, но основно от нашите си баби и родители. Не ни ги даваха, а ги внасяха в детски влог в ДСК. Поне в моето семейство пари на децата не се оставяха. Някакви стотинки ни даваха за училище всеки ден и по празниците

# 7
# 8
# 9
  • Враца
Честита Нова Година!
Обожавам гъбки, а тези са ми от любимите:

# 10
Напомням предложението си заглавието на темата да бъде сменено на "Снимки И спомени от близко и далечно минало". Темата е много по-интересна във вида, в който е момента, а непрекъснато се трият коментари, с аргумента, че не са по темата.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 07:31 от GG*

# 11
И аз не харесвах като ме поведеше баба при всичките си роднини и приятелки да сурвакам, много се срамувах, не исках да опитам нищо от почерпките които предлагаха.

# 12
CУPBA, BECEЛA ГOДИHA!

Cypвa, вeceлa гoдинa
дoгoдинa дo aминa.
Πo Йopдaнoвдeн дa имa
лютa cнeгoвитa зимa!
Πo Гepгьoвдeн из нивятa
дъжд дa нaпoи житaтa!
Πo Πeтpoвдeн блaгo cлънцe
дa пoгaли вcяĸo зpънцe!
Ta Kpъcтoвдeн дa ни cвapи
cъc пpeпълнeни xaмбapи!
Cypвa, вeceлa гoдинa
дoгoдинa дo aминa!

# 13
  • Sofia

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 19:48 от Doli

# 14
Напомням предложението си заглавието на темата да бъде сменено на "Снимки И спомени от близко и далечно минало". Темата е много по-интересна във вида, в който е момента, а непрекъснато се трият коментари, с аргумента, че темата не са по темата.

Споделям мнението, че заглавието трябва да се промени, след като темата отдавна се отклони от първоначалния си замисъл.  Първият пост на авторката, която пусна темата, беше за момиче, което е имало лъв за домашен любимец. Не знам как се промени към спомени за социалистическа България, даже на моменти с политически привкус. В този си вид темата по-скоро се доближи до една друга отпреди време, нещо като "За децата на 60-те и 70-те години" беше.
Разбира се, мнозинството решава, но не виждам защо да няма две теми – едната да е само за България, другата да е по-обща, каквато беше първоначалната идея.

Общи условия

Активация на акаунт